2005-01-08 18:51

by Vasil Kolev

Душата ми спи…

Станах в 8, понеже не можех да спя повече, и събудих Дачев в ранната сутрин, за да окабеляваме в Студентски град. Събрах си laptop-а и една-две дреболии в раницата, и запраших натам.

Това беше направо травмиращо преживяване. По начина, по който те си правят мрежата, не бих правил нещо и на най-големия си враг – дупки по прозорците, опъване на кабели отвън покрай просторите, катерене по решетки (което не го правих аз, и ме беше яд), и какво ли още не… Организацията им е такава, че ако не си ясновидец, не може да се познае, че я има :) Слава богу, имат планове да оправят цялото окабеляване и втория и третия слой на мрежата.
(по темата – някой да има идея в кой кадастър би трябвало да се могат да се намерят плановете на различните блокове в Студентски град?)

Вечерта начертахме на dia една логическа схема на мрежата, изглежда ужасно. Още по-ужасно ще изглежда, ако се начертае как минава окабеляването в различните блокове… Докато обядвахме (аз закусвах) (нямаха шкембе чорба!) се оказа, че един от малкото начини мрежата да се ползва със всичките си екстри от потребители е да се подкара RIP на крайните клиенти, че да си получават всичкия routing (понеже не може да имат default gateway, пречи на ползването на VPN-и към Internet доставчиците в мрежата им).

Това ще го кажа и на лекцията, и тук – хора, живеещи в Студентски град (в блокове 41,42,50,51,52,53,54,55, изобщо блоковете на СУ) ако имате знания, време и желание, свържете се с админите на мрежите си (www.studgrad.net), и се включете в изграждането. Миналата година няколко групи предаваха проекти за изграждане на мрежи за общежития, сега имат шанс да се пробват наживо :) Така и така няма много места, на които може да се експериментира и с хора :)

Сега трябва да ходя на рожден ден на Ники Недялков, надявам се да не заспя на някоя маса :) Двете кафета, които изпих, май изобщо не помагат. Май не съм и много адекватен…

(а това го публикувам тунелирано през SSH, кой-знае колко човека слушат тая мрежа, като предположа на колко хора от нея сме преподавали мрежова сигурност…)

2 Responses to “2005-01-08 18:51”

  1. icaci Says:

    Ае в много черни краски описваш мрежата ни. Не знам дали влезе в някоя стая на 52-ри блок, докато беше в него, но щеше да забележиш кабелните канали и розетките за крайните потребители. Адски скъпо ни излиза в момента, но поне изглежда “естетично” (изискване на управата на СБО), а и (ще) се стопанисва по-лесно (веднага щом приключим с окабеляването и започнем да подреждаме суичовете по таблата в сервизните помещения, които в момента приличат повече на уголемен вариант на чиния със спагети /твоите любими/ с гипсов сос). Ако искаш, може да те викнем пак като дойде време да подравник всички кабели да ги прекримпнеш :-)

    А туй за SSH тунела си е чиста проба параноя, но тя винаги е полезна.

  2. Васил Колев Says:

    Ами трябва да го видя тоя прословут 52ри блок (в който в Б вход няма нищо, оплакаха ми се :) ). Колкото до параноята, още помня твоите разкази какви мизерии си правил там, не искам аз да съм жертвата :)

Leave a Reply