2005-02-04 20:47

by Vasil Kolev

Чета усилено :)

Утре съм в Студентски град да опъвам кабели, да видим как ще е в тоя сняг.

4 Responses to “2005-02-04 20:47”

  1. alabala Says:

    Проблема не е толкова в опъването, а после в защитата на самите кабели … (трябва протектори, оптяжки и т.н.), не е ли подобре с wireless да го направиш … вече има доста добри радия (Atheros, Senao, D-Link). Освен ако не пускаш оптика под земята …

  2. Васил Колев Says:

    Става въпрос за вътрешни кабели, не междублокови. А wireless-а все още е една голяма дупка в сигурността, и хубавите решения струват наистина скъпо.

  3. alabala Says:

    А връзката между блоковете как е правите ???

    Относно сигорноста съм съгласен. Но едвали една студенска мрежа крие толкова конфеденциалност …
    Иначе разбира се че кабела е по сигорно решение, но съвремените wireless решения също дават добри показатели.

  4. Петър Пенчев Says:

    alabala, наистина ли искаш да кажеш, че студентите нямат право да предполагат, че никой няма да им чете пощата примерно, докато я теглят, четат през webmail или нещо такова? :) Или да подслушва разговорите им по IRC, ICQ, AIM, MSN, …? :)

    Да не говорим за другия момент – някои от студентите, живеещи в тези общежития, се занимават и с други неща – примерно администрират точно тази мрежа или я използват, за да се докопат до външни ресурси, месторабота и т.н. Не бих казал, че за тях е абсолютно безразлично дали всеки, който се приближи на 50 метра от блока, ще може да види кой с какво къде кога се свързва, а в някои случаи дори да се докопа до пароли за достъп…

    Някой навремето беше казал “root is a state of mind”… Това много се доближава до нещо, което други хора биха нарекли параноя, но всъщност това е много здравословен вид параноя в малък мащаб – способността да можеш да оцениш, че почти няма ситуация (с много, много, много малки изключения, и мрежа на студентстко общежитие изобщо не е изключение), в която сигурността на физическо ниво да е без значение.

Leave a Reply