2005-02-19 16:14

by Vasil Kolev

Изчетох Бароковия цикъл (“The Baroque Cycle”) на Нийл Стивънсън, и искам да напиша няколко думи за него.

Толкова мащабно четиво, и толкова добре написано и развито не съм чел досега, може би с изключение на “Махалото на Фуко” на Умберто Еко. В ~3000 страници са събрани много събития, хора (някои от тях са Исак Нютон, Готфрид Лайбниц, крал Луи XIV, Петър I), и са описани със стил и език, които правят четенето още по-приятно. Книгата е изпипана до най-малките детайли, и за това местата, в които се употребяват думи и термини, които не са съществували такава, правят книгата доста забавна (на един такъв момент в третата част се смях с глас, но няма да го издавам отсега, само ще кажа, че е свързан с птиците като приносители на една определена зараза :) ).
Единственото, заради което човек може да се заяде, са някои малко по-фантастични от нормалното моменти в книгата, но те даже и не могат да се опитат да развалят цялостното удоволствие. Съвсем спокойно мога да кажа, че “Cryptonomicon”, колкото и добра книга да е, фактически се явява demo версия за Бароковия цикъл. Наистина е жалко, че никой не би се заел да ги превежда (би било ужасно трудно, и не е ясно доколко ще е успешно, при условие, че книгата е донякъде на староанглийски).
Едно предупреждение – книгите не са лесни за четене, и не са за несвикнали. Caveat emptor :)
(Искрено се надявам и никой да не се опита да прави филм по тези книги. Не виждам начин да се получи нещо и на 10% толкова добро.)

Който се интересува, Cryptonomicon и Quicksilver (първата книга от цикъла) могат да се намерят в някои книжарници из София. Всички 4 книги могат да се намерят online в различните book warez, ако човек се порови (но е друго да се чете на хартия).

А аз сега идея си нямам какво да чета. Бобсън искаше да ми дава нещо, да видим то колко ще е добро…

Tags:

One Response to “2005-02-19 16:14”

  1. Бобсън Says:

    Туй, което бях рекъл е, че в момента чета нещо, което ще ти дам да четеш след кату си го прочета. Ама ти какъвто си книголамя та четеш по 500стр/ч… Аз въпросната книга ще си я

Leave a Reply