2010-01-26 спане

by Vasil Kolev

И нещо за графата “лоши идеи, които ми хрумват от мързел”.

В живота ми има две неща, дето си противоречат. Едното е работата, другото съня, а проблемът е, че обичам и двете твърде много. Вечер оставам до някое време да работя нещо с хора от щатите, сутрин ми се обаждат разни ранобудни счетоводители, а денят не стига и не стига.
(решението в много случаи е било жена, дето да ме накара да зарежа и двете. Всъщност се получава :) ).

Съответно списък лоши идеи:

Модафинил. Няма страничните ефекти на амфетамините, може да стоя по два-три дни буден и да спя по 12-16 часа после (то какъв е смисъла от неделята иначе?). Като за минуси – не се продава в България, аз имам нисък праг на пристрастяване, не е ясно доколко няма да ми блокира мозъка така или иначе (както имам навика да си почивам от работа с книги и т.н. и че по принцип почти нямам занимание, което не ми натоварва главата), както и разните други странични ефекти.

Втората идея е да си намеря роб, т.е. personal assistant да се занимава с дребните неща, докато спя. В офиса така и така имаме нужда от такъв човек, може да си разделил заплатата му/и с фирмата. Тука проблема е, че аз съм ужасен експлоататор и робовладелец…

И третия вариант е да пробвам с варианта за 20 минути спане на 5-6 часа, твърди се, че било достатъчно. За това ме мързи и изпълнението му ще е сложно (не виждам как точно ще си спя в офиса с всичките идиоти наоколо.

Работата на сън я изключвам (не ми се мисли какво бих свършил в подобно състояние), а още няма подходящи изкуствени интелекти.

Колко мъка има по тоя свят, а ?:)

Tags: ,

7 Responses to “2010-01-26 спане”

  1. Василена Вълчанова Says:

    Хахахаха, страшно добро! И аз имам същия проблем, а в последно време стана много зле положението. Като намериш решението, моля те, пиши! I want out of this sh*t!!! ;)

  2. nick angelow Says:

    варианта със спането за 20 минути на 5-6 часа може да го опиташ със слушалки на ушите и музика, която да не те кара да се правиш на head benger (примерно) — моцарт, паганини, вивалди, шилер, да не продължавам нататък :)

  3. Лъчо Says:

    Това със дремването на няколко часа действително работи. Мозъка ти реално има нужда от здрав сън около 4 часа на денонощие, останалото е за лигльовци дето се вика ;-)
    Проблемите са два – първия, както казваш е че с идиоти (или без идиоти даже) в офис трудно се спи пък макар и половин час. Втория е че първите десет дни докато накараш мозъка ти да каже “ок, по твоя начин ще е” съвсем буквално ти идва да се самоубиеш. Аз бях опитал и оцелях пет дни по този начин. Не е човешко, наистина.
    Все пак възнамерявам някой ден да се пробвам пак, зящото да имам 20 часа за работа и развлечение е друго нещо :-)

  4. някой...никой... Says:

    Тия дни съм нещо болна и пия нурофен за грип и настинки. От него спя страхотно и сънувам много яки сънища. Може да пробваш, съмнявам се да навреди :) Лека :)

  5. LordDoskias Says:

    От както уча в UK едно нещо ми направи впечатление и ми хареса – т.нар. All nighters. Винаги, когато наближи някакъв deadline я компютърните лаборатории, я lounge-овете се пълнят с разни хора или пък изобщо не си спят хората в стаите и гледат да свършат работата, а преди това го бичат айляк. Та може да направиш нещо подобно – караш го по-лежерно през по-голямата част от времето и като му дойде моментът влизаш в survival mode и така ;_)

  6. николай Says:

    Проблемът с 20-минутките е, че веднъж като свикнеш, трябва винаги да са по едно и също време (+/- 15-20 минути). Ако си забавиш някоя после с дни се чувстваш като парцал.

    Така че този вариант, особено за админи не е идеалното решение: „А, аз какво да направя като ви се е счупил сървъра, точно преди 20-минутката ми, ще трябва да почакате 20 минути да дремна!“. Подобни проблеми ще има и с други ангажименти в точни часове. От друга страна пък освобождава много време за самотни занимания, като четене. ИЗглежда несъвместим и с жени.

  7. Марио Пешев Says:

    Николай е прав – като свикнеш на 20-минутки, много е вредно да ги спреш. Аз бях свикнал сутрин/денем да се срещам с клиенти, да пиша оферти и т.н., късния следобед – 45-70мин дрямка, а след това – активност до 2-3 или по-късно. В момента, когато се наложи да излезна по обяд и да се прибера към 10 вечерта, неизбежно към 6 умирам за сън и имам нужда да легна за малко. Когато е по-топло, случва се да паркирам колата в някоя пресечка и да дремна половин час. Заслужава си енергията, след като привикнеш на това.

Leave a Reply