2010-05-30

by Vasil Kolev

Пак ще ми стане навик да пиша само веднъж седмично, не е хубаво така.

Попаднах на албума на Andreas Kisser (китариста на Sepultura), “Hubris I & II” – още си го въртя, оказа се доста интересен. Напомня донякъде на soundtrack-а на “No coracao des deuses”, който бяха правили двамата с Igor Cavalera (вече бившия барабанист на Sepultura).
(чака се по случая следващия албум на The Cavalera Conspiracy).

Приключих с последните неща в Securax в сряда, дадох документацията и достъп на разни хора и от 5-6 юни официално ще съм приключил.

Като за социално събитие ходих днес на InstallFest-а във ФМИ. Тоя път нямаше толкова машини за инсталиране, аз си играх с някакви проблеми на един Slackware (и обясних на хората как си губят времето да се опитват да го подкарат на лаптоп, щото само ще се мъчат с глупости), малко с едно gentoo и после си играх леко да patch-на ntfsprogs на една машина, че да спасим един NTFS дял.
Проблемът на дяла беше, че като го бяха resize-вали през parted, нещо не се беше получило и файловата система си мислеше, че е със старата големина, а устройството отдолу беше вече намалено. Съответно windows-а изпитваше желание да го форматира, а останалите неща ревяха на умряло, че нещо не му е в ред. Моето решение беше да се patch-не nftsresize и да се махне точно тая проверка, след което тествахме и се оказа, че реши проблема. После казаха, че имало вариант и през windows rescue системата, с chkdsk, ама май нямахме инсталационен windows наоколо…
След събитието ходихме да хапнем в Торонто, където оставих червото да пълни главите на хората с глупости и се прибрах да подремна.
(май 4-5 часа ми е лимита на социализиране с тълпа хора, после се уморявам)

Tags: ,

5 Responses to “2010-05-30”

  1. bop_bop_mara Says:

    Аз искам още веднъж да те похваля :) Уж няма незаменими хора, ама добре, че ти беше там :) А пък тая магия с ntfs-а направо разкърти, ти стана нещо като възкресител на отписания дял :) Изобщо, голяма радост :) И МНОГО БЛАГОДАРЯ!!! Дано да има още такива събития и да имаш възможност и интерес да се включваш!

  2. Steff Says:

    М-м-м да, съгласен съм с Марчето :). А това с patch-а на nftsresize си беше уникално хрумване :).

  3. Безизвестната Says:

    Слак е подкаран на доста лаптопи без да има никакви проблеми, все пак едва ли привърженик на Debian ще навива някой да си слага слак. А ако в по-малък град, например се организира такъв инсталфест, където няма желаещи да му се слага линукс какво се прави като по-опитен в такива събития?

  4. voland Says:

    Е как какво, слагате си го взаимно :D

  5. Heth Says:

    @Безизвестната хората пият, с повод и без повод =)

Leave a Reply