2011-04-22 rfid research в initLab

by Vasil Kolev

Най-накрая реших да направя нещо в initLab. Ще се почне от нещо малко – RFID research.

RFID (radio-frequency identification) е механизмът за комуникация на повечето от т.нар. безконтактни карти или token-и. В общи линии идеята е, че картата се приближава до някакъв четец, който излъчва поле, от което картата се захранва и съответно комуникира с четеца.
(някои варианти имат собствена батерия и се активират ръчно, например тези за отваряне на бариери, или например ключовете за някои коли)
Примерни такива са картите за достъп, картите за безконтактно плащане (които се появиха отскоро), или електронните карти за градския транспорт.

Имам под ръка един proxmark3 (документация и информация за него), с който може да се комуникира с RFID карти/чипове. Аз самият нямам времето и желанието сам да се занимавам да разглеждам различни карти и търся хора, на които областта им е интересна – да разглеждат как се осъществява комуникацията, къде може да има проблеми в такива системи, доколко са сигурни и т.н. – на които да съдействам, за да се занимаят и по някакъв начин да представят какво са открили. Вече има къде, а аз съм си играл известно време и мога да помагам поне в началото.
Изискванията към хората са 1) да им е интересно, 2) да не са тотални идиоти, 3) да прочетат правилника на initlab, 4) да си намерят поне един лаптоп, да има къде да се закача устройството (религията не ми позволява да си давам лаптопа на ближния си) и 5) да ми пишат, за да си харесаме кога ще се събираме да си играем.

Първата крайна цел е лекция в initlab по темата.

Tags:

3 Responses to “2011-04-22 rfid research в initLab”

  1. Пламен Says:

    Привет,

    Мисля, че познавам идеалния човек за теб. За съжаление ще го видя във вторник (след празниците). Ако имаш търпението да устискаш до тогава, ще бъдеш възнаграден :-)

    За да подкрепя търпението ти ще подхвърля думата fart-O-meter, която е в стадий на разработка в нашата идиотска групичка.

    Поздрави,
    Пламен

  2. Nick Says:

    Е, да го беше писал месец по-рано това, щях да съм първи. Имах идея да разнищя MiFare за дипломна работа, но се отказах и почнах друга тема. Аз мислех да ти драсна по-рано, защото бях чел че имаш proxmark3, но не бях особено сигурен как ще се приеме подобна тема, и дали ще си струва инвестицията като време и пари.
    Може да ме броиш, имам и още един познат който има интереси в областта и мислехме така или иначе по-натам да се позанимаем. Попрочел съм доста информация по въпроса, но нямам програмистки заложби. Бях намерил няколко проекта, но изглежда не се е извършила много работа по тях.
    Между другото, ще е интересно ако се намери някой с Nexus S, нали има NFC (мернах някъде едно Android приложение – FareBot, което също чете MiFare карти)

  3. Ники Says:

    Браво, бе! Купил съм си играчка и кой ще си поиграе с нея? :)))) Общо взето така ти звучи поста Маниксе :))
    Знаеш, че няма тайни в тези насоки, но проблемите, които сме коментирали са си най-вече чисто Crypto, а не толкова технологични.

Leave a Reply