Openfest 2007 – 1

by Vasil Kolev

Вървят си две лекции в ранната сутрин, а аз си вися и блогвам на рецепцията на OpenFest…

В събота успях да отлепя в около 6:40 (след като няколко пъти ми звъня телефона и един път сънувах, че ставам), след което се занесохме до Военния клуб да разполагаме кабели, техника и т.н., понеже предната вечер имаше някакво друго събитие и нямаше как.

Сътоветно няколко човека бяха строени да опъват жиците, аз кримпвах и разполагах камери и цялата работа беше приключила точно навреме да се почнат самите лекции. Във видео записите има няколко проблема, които се оправиха в движение, догодина ще отделя малко повече време за предварителна настройка и тестове…

Моята лекция не беше голяма излагация (поне не колкото мината година), пресрочих (с помощта на Делян :) ) с около 20 минути времето си, а можеше и много повече, ако бях решил наистина сериозно да се разпростра върху темата… От нещата, които изпуснах бяха малко подробности за IAX2, за T.38 (което щеше да доведе и до много реплики от червото), проблемите с Echo cancellation-а и какво ли не още… Това е то като се опитвам да вкарам един цял курс в една лекция.

(един от резултатите от лекцията беше около два часа разговор с Цецо от Spnet на темата ISDN и телефонията in general).

Присъствах само на една друга лекция (което си е рекорд, по принцип от нерви не успявам да седя на лекции на събития, в които съм от организацията), тази на човека от Wikipedia за това как се справят. Наистина страхотна лекция, особено идеите им за ‘general availability’ вместо ‘high availability’, как базите им са в/у RAID0 и изобщо как няма някаква цялостна backup стратегия :)

Вечерта напълнихме кривото и пихме и се забавлявахме (Пейо каза, че добре се се наковали), аз се прибрах към 22:00 вкъщи да поспя… Това, заедно с преместването на времето помогна много да се наспя и да се събудя и без телефона.

В неделната сутрин техниката и т.н. беше разположена за десетина минути и всичко си тръгна спокойно и нормално. Аз даже мисля да се скрия под някоя маса и да си чета книжката.

Tags: ,

5 Responses to “Openfest 2007 – 1”

  1. verena Says:

    Само не казвай че книжката е на Пратчет… а аз толкоз те гоних да ми я дадеш за
    мъъъничко само… :(

  2. Снайперист Says:

    Знам, че съм мързеливо копеле, ама … да те помоля за нещо.

    Хайде с две изречения да ми обясниш къф е тоя оупън фест, дето го дъвчат всички и що е толкова важен?

  3. Васил Колев Says:

    @Снайперист, ми openfest.org, описано си е подробно :)

  4. LordDoskias Says:

    А презентацията ти ще я качваш ли в нетЯ, тоест пдф или там на каквото е била?

  5. verena Says:

    Ей, да бе, и аз искам да си я дръпна – то си е професионален интерес така да се каже :))

Leave a Reply