2005-05-14 00:09

by Vasil Kolev

Деня в общи линии започна с плащането на сметките за тока и net-а, след което отидох до ФМИ за семинара (не беше лесно обикалянето с тая раница на гърба). В общи линии в началото имаше няколко проблема – нямаше net в залата (но имаше кабели, и оправихме ситуацията), трябваше да разполагаме разклонители и т.н., но в крайна сметка успяхме да почнем само с 10на минути закъснение.

Първата лекция беше на Григор Гачев, за свободния не само софтуер (той каза, че при възможност ще я даде и в писмен вид) – беше много добра и интересна (както и всичките му работи :) ). После говори Пейо за лицензите и различните правни моменти около писането на софтуер (и се справи доста добре, минало му беше от предния път, като говори на семинара на linux-bg). Семинара завърши Сашо Шопов с лекцията за патентите – не остана време Калоян да говори за Subversion, оставихме го за следващия подобен семинар.

Аз през цялото време правех дребни магии, за да се съберем в мястото – свалях видеото на файлове по 1G, и ги качвах на zver-а, където на три паралелни thread-а ги encode-вах (и поради объркване в един момент 5 мин. от лекцията на Григор липсват, аз съм виновен). В момента първите две лекции могат да се намерят на zver.fsa-bg.org/~vasil/seminar_13.05, третата се кодира в момента, вероятно до утре ще е качена.

Вечерта завършихме с ядене и пиене в Торонто (аз не бях и закусвал, добре ми дойде).

Интересно четиво – http://www.daemonology.net/papers/htt.pdf, използване на някои странности на HyperThreading за подслушване на действията на определен процес. Направо да му се отще на човек да се занимава с криптография.

Днес ми бяха писали, че в WordPress има SQL injection – ми не е точно така, половин час гледах кода, тествах, и се оказа, че проблем няма :) Трябва обаче тия дни да мина на новата версия, че има няколко XSS-а…

3 Responses to “2005-05-14 00:09”

  1. Владислав \ Says:

    Нещо съвсем не по темата, но едва ли трябва да обяснявам. Става въпрос за нещо ключово – клиширано. И то е че светът е малък. Много малък.
    Ти защо не казваш че имаш брат? :) При това точно този брат! :)
    Трудно ми е да си спомня от къде започна всичко но все пак стигнахме до базата – няма да се опитвам да интерпретирам реакции… те варират :) Но когато няколко човека са се събрали около масата думите сами започват да се сипят.
    Имаш respect за фамилията ви. Запознах се с Венета също, минаха ми доста истории – семейни :) Все пак – respect!

  2. Дафчо Табаков Says:

    За „намачкването“ на суровия филмов материал – не става ли в реално време с mencoder примерно, за да не въртиш огромен трафик? Аз по-съм запознат с варианта камера – capture card – mencoder, а ти с IEEE 1394 ли действаш?

  3. Васил Колев Says:

    mencoder не може да чете от pipe, иначе аз ползвам ffmpeg (който се ползва и от mplayer проекта), и не съм сигурен дали машината може да се справи да кодира с хубаво качество в реално време (поне като гледах, не се кодира със скоростта на самия филм, а по-бавно). Иначе да, с firewire действам.

Leave a Reply