2006-05-19 22:53

by Vasil Kolev

Няколко неща…

Четох днешния “дебат” с Явор Колев и разни други хора на тема последните събития около ГДБОП (бивши НСБОП). Не отговориха на няколко въпроса, например защо против ДА не са предприети никакви мерки и много добре заобиколиха въпроса за доказателствената сила на нещата, които са насъбрали. Специално Веселин Колев много добре им го каза, а има и още няколко човека оттам, с които би ми било доста интересно да се запозная. Самия текст го има на сайта на IDG някъде.
(беше ужасно забавно да се види как журналистката-организаторка не можа да каже почти нищо :) ).

Аз си оправих проблема, който имах с net-а (старата мрежова платка не понасяше лавината от broadcast трафик и се шашкаше от време на време) и сега си слушам Тангра… Беше бая забавно да слушам как в предаването “Некрономикон” водещия чете части от разкази на Лъвкрафт, мислех си, че времената на тези неща са отминали, но слава богу, не са :). Сега ми остава да си купя и едно wireless AP и да мога да си работя спокойно от леглото…
(въпрос м/у другото – търся си надуваеми столове и подобни неща, някой да знае къде има? В Billa и Практикер няма)

В четвъртък успях да изнеса една лекция за различни цялостни системи, която не се получи особено добре, умората ми идва твърде много. За сметка на това около един въпрос на тема послушването на мрежата успя да се заформи доста интересен разговор…

Tags: , ,

7 Responses to “2006-05-19 22:53”

  1. rosko Says:

    В мрежата на Мегалан поне засега се разрешава само wireless AP но не и wireless рутерче.За съжаление много хора го разбират когато вече предварително са го купели.Има и тема във форума: http://forums.megalan.bg/index.php?showtopic=9093

  2. Бобсън Says:

    То туй HPLovecraft забавно като четиво (вж урлто по-горе) ама нещо въпросното
    радио предаване не ме кара да го слушам. По някое време същата вечер някой от радиотангра хората разтълкува “The Thing That Should Not Be” Metallica и разясни как идело реч в творбата за “чудовищата от океанските дълбини” т.е. за “Кутулу”. цитирам по памет. Та като се исказват така разбиращо и язък им за радиото…

  3. Антон Says:

    Има едно много яко онлайн хеви метъл радио:
    http://zull.org/cast/beta/

  4. DrFrancky Says:

    @rosko:
    Още ли съществуват тези простотии с колко PC-та мога да имам ?
    Странно как LAN-аджиите не осазнаха колко са смешни с тези простотии дето правят.
    Защо си мисля че се борите за титлата “Интернет Доставчик” ? Ако сте такива то трябва да
    доставяте интернет, а какво аз го правя си е моя работа. Давате ми примерно 512Kbit канал
    и аз си го ползвам. Колко PC-ta ще ползвам си е моя работа. Ако ще и 100 PC-ta да пусна по
    него няма как да го надвиша. Или Вие се опитвате да печелите от това че канала не е запълнен
    постоянно ? При положение че всички вече ползват торенти ми е чудно да има незапълнен канал.
    Не сматате ли че е време да спрете с дребнавите си селски тарикатщини ? Защо не си вдигнете
    собствения капацитет и спрете да правите подобни забрани ? Или да очакваме скоро забрани за
    колко FTP , HTTP , etc сесии може да има даден потребител ?
    Погледнете календара – живеем в 21 век където всяко домакинство има поне 2 компютъра и е
    нормално да се споделя интернет връзката. Крайно време е да се осъзнаете и да спрете с
    глупостите си.

  5. Heth Says:

    @DrFrancky
    >”..скоро забрани за колко FTP , HTTP , etc сесии може да има даден потребител ?”
    това го има :) господата от HomeLAN. ограничението мисля беше 20 сесии, на ниските тарифи, ако не се лъжа.

  6. Мариян Says:

    @Heth
    Ограничението на HomeLAN много приятно изчезва когато си пуснеш едно тунелче през което да ти минава целият БГ трафик :)

  7. cybercrackerbg Says:

    За действията на полицията – без емоции

    От криминалните романи и клишираните холивудски екшъни най-общо познаваме два типа ченгета – добри и лоши; всеотдайни и корумпирани.
    Романтици с униформи, готови на всичко в борбата си срещу злото изиграха легенди на киното като Чарлс Бронсън, Ален Делон, Клинт Ийстууд, Жан Клод Ван Дам. Значими образи (на меркантилни полицаи) пресъздадоха Дензъл Уошингтън, Харви Кайтел.
    Медиите у нас успяха да изваят и двата типа служители на реда, нещо повече – старателно и методично ги изпълваха със съдържание. Ролята на самоотвержения полицай заслужено се падна на ген. Бойко Борисов, иронично известен сред опонентите си като „храбрият юнак от Банкя”. Напоследък Борисов се опитва да излезе от светлината на прожекторите и се вглъби в битието си на градоначалник. Доколко успява, е друг въпрос.
    Покрай акцията срещу интернет пиратството изплува името на Явор Колев – главен експерт по киберпрестъпления в ГДБОП.
    Тъй като в медиите бе лансирана версията, че МВР едва ли не атакува пъпчиви пубери, ми се иска да спомена възрастта на задържаните – това са 34-годишния Ц.Г., 23-годишния А.С. и Д.С. – на 42 години.
    Основна част от „торенторите” и потребителите на интернет са подрастващи и по тази причина те съзряха антипода на „бате Бойко” именно в личността на Явор Колев. В редица форуми Колев бе охулван, мъмрен, осмиван. Споменавани бяха роднините му до девето коляно, сякаш е главният виновник за арестите. Публиката продължи силно да величае генерала и дълбоко да мрази експерта, защото и двамата прекрасно се вписваха в масовото съзнание в тези си „роли”.
    Потребители-кибици прекръстиха ГДБОП на „Главна дирекция за борба с обикновения потребител”, а нейните служители – пародирани в аматьорски видеоклип с главен герой непохватния и отмъстителен Agent Bob. По тракерите се появи дори нескопосан наръчник с указания за това какво да правим, ако от ГДБОП ни дойдат „на гости”. Някои от съветите граничеха с глупостта, но това още веднъж доказа, че шубето е голям страх.

    Оnline дискусията на тема: „Пиратството, торентите и ролята на ГДБОП и BSA” бе прекрасен повод г-н Колев да докаже, че акциите на службата, която той представлява не са кампанийни, а защитават обществения интерес. Нямам честта да познавам лично г-н Колев, но от изявленията му разбрах няколко неща:
    Първо, че е отличен психолог и умее да се владее. Премерено и пестеливо заяви само онова, което предварително бе решил (или му бяха наредили) да каже.
    Второ – служебната му кореспонденция сe съхранява на мейла 170@mvr.bg
    „Това е адреса, на който можете да се обръщате за подаване на сигнали за извършени престъпления или за наличие на незаконно съдържание”, призова той.
    Трето – в свободното си време чете форуми и блогове и по-специално http://hardtrance.blogspot.com

    Обявената от IDG online дискусия протече по-скоро като брифинг на два фронта. Явор Колев активно комуникираше със своя най-яростен задочен критик Веселин Колев, а Велизар Соколов и Добри Божилов „кръстосаха шпаги” с Вени Марковски и Димитър Ганчев. Всички основни участници на практика препотвърдиха тезите си.
    Разбра се също, че Явор Колев предпочита директната комуникация:
    „Радвам се, че Веселин Колев най-после застава зад публикациите в интернет с името си. Чел съм почти всички анонимни публикации и никога не съм имал желание да отговарям предвид обстоятелството, че въпросите са били целенасочено преднамерени и показват познаване единствено на информационните технологии. Високо ценя професионалните знания на тесните специалисти и лично на г-н Веселин Колев и бих го поканил на лична среща, на която да обсъдим съвместни инициативи, свързани с противодействието на киберпрестъпленията. Що се отнася до поканата да участвам като лектор в курс към висше учебно заведение, бих приел това предизвикателство с голямо задоволство, ако темата отговаря на моята квалификация”, заяви Колев.

    – Г-н Колев, много хора спорят има ли право ГДБОП да влиза в домовете на индивидуални потребители, тъй като според тях това не е организирана престъпност. Как ще коментирате това?, запита Мария Малцева

    – Някои от моите изказвания бяха “изкривено” поднесени на обществото. Да влизаме в домове на крайни потребители е наша цел само в случаите, когато файл-сървъри на локални доставчици са маскирани като крайни потребители. Клиентите на торент-тракера на арена-бг бяха обект на нашето внимание и мога категорично да заявя, че задържаните по случая бяха в режим на сийдване на произведения, чиято собственост не им принадлежеше.

    Прелюбопитен е отговорът, който Явор Колев даде на въпроса защо ГДБОП не предприема действия по пресичането на търговията с нелегална музика, филми и софтуер, която от години се ”върти” на столичния пл. „Славейков”.
    Г-н Колев заяви буквално следното: „Наблюдавам процесите около 10 години и трябва да кажа, че в последните 2 години там почти няма продажби по обективни и ясни за всички причини. “Славейков” не е проблем за интелектуалните индустрии. Достатъчно е да видим съдържанието на една папка в някой free-сървър и ще видим, че в нея има няколко площада “Славейков”.
    Уважаеми господин Колев, тук определено бъркате! Всекидневно там се продава пиратско съдържание. На съседната улица „Солунска” има още един щанд. Всички те се зареждат от безистен наблизо. Т. напр. инсталационен диск с Windows XP Pro SP2 може да се купи за 20 лв, MS OFFice 2003 струва също толкова, игрите са по 15 лв.
    Дебело подчертавам, че на „Славейков” се ТЪРГУВА с нелицензирани продукти, а заловените от ГДБОП „торентори” са предоставяли в мрежата БЕЗПЛАТНО подобни материали.
    Прехвърляйки проблема от болната глава на здравата, вие негласно си „затваряте очите” за нарушения по смисъла на ЗАПСП в центъра на София. Това е двоен стандарт, господин Колев. За съжаление ГДБОП е механичен изпълнител на заповеди „отгоре”. Следователно липсва политическа воля за справяне с проблема. На всички (включително и на Вас) е ясно, че рибата се вмирисва откъм главата.
    Обществената оценка за онова, което върши ГДБОП е нееднозначна, но преобладава становището, че Дирекцията в редица акции обслужва корпоративни, лобистки и дори частни интереси. Както подчерта Димитър Ганчев в хода на разговора, тя доста често се използва „като скъп репресивен апарат за решаване на маловажни проблеми с твърде малка обществена полза”.
    Ако в предишното Народно събрание депутатите си бяха направили труда да приемат Закон за лобизма („Новото време” инициира подобна стъпка), за да бъде ясно кой кой е в политиката и в бизнеса. Щеше да се разбере защо „Арсис Консултгинг” едва ли не „заведе за ръчичка” полицията до шестте клуба „Матрицата” през април 2003-та. Примерът е произволен, но показателен. Към нарушителите на ЗАПСП много често се подхожда избирателно, съобразно волята на „силните на деня”. Ако собствениците на клубове „Матрицата” осъдят държавата за пропуснати ползи, глобата ще плащаме всички ние, гражданите. Става дума за стотици хиляди левове обезщетение.

    Pay-for- free

    Изключително важен нюанс в дискусията внесе г-н Росен Коларов от дейта-бг. Той уточни, че не е задължение на порталите да следят за онова, което се качва и отговорност за пиратско съдържание по сървърите носят самите потребители. При наличие и установяване на такова, администраторите го заличават.
    „Free -сървъра единствено предоставя на клиентите си свободно пространство, като сключва с тях електронен договор, който освобождава от отговорност доставчика относно съдържанието, което се качва от клиента”, допълни Явор Колев.

    Около 40 минути след началото на дискусията уважаемите г-да Явор Колев (ГДБОП) и Велизар Соколов (Арсис Консултинг) напуснаха чата. Останаха без отговор редица важни въпроси:
    – Как информацията от един торент тракер се използва за наказателно преследване срещу потребители и тази база каква доказателствена стойност има?
    – Защо нито един свободен сървър или интернет доставчик не е разследван за “помагачество” при извършване на престъпление по смисъла на чл. 20 (1) от НК?
    – Каква е методиката за изчисляване на щетите, причинени от интернет пиратството у нас?
    – Колко от случаите на проверки за нарушени авторски права са довели до процес и присъда и колко – до извън съдебни споразумения?
    – Наказателна ли бе акцията срещу bezmonitor.com? Апропо, това е сайт, който осигурява на незрящите достъп до класици на световната литература, при това напълно безплатно.
    Искрено се надявам, че на тези и други въпроси от обществена значимост ще бъде отговорено по подходящ начин.
    Инициативата на IDG за online чат е похвална, въпреки че по думите на организаторите на моменти излизаше „извън рамките на разумната комуникация”.

Leave a Reply