2007-03-24 23:23

by Vasil Kolev

Ходих днес на демонстрацията за защита на свободата в Internet…

Организацията им беше голяма мъка. Събитието започна в 17:00, а до някъде 18:20 нямаха ток, та се скандираха всякакви работи, част от тях смислени – “Ние не сме престъпници”, “Ние не сме пирати” (които звучаха съответно като “ние сме престъпници”, “ние сме пирати”), “Замунда” (не знам колко хора имат идея за произхода на думата, чудехме се някой дали ще поиска безплатни банани), “Арена”, нещо свързано с torrent-ите, както и доста не-съвсем-смислени от типа на “Мафия” (брата викаше “Ракия”), “Бойко – педераст”, “ЦСКА”, “Българи – юнаци” (на последните две изобщо не им видях смисъла), изобщо мъка …

Някои от лозунгите също бяха страшно забавни – единия гласеше “Българския peering > международния peering” (нещо като “българския слон и съветския слон – хобот за хобот през вековете”), имаше и една доста забавна карикатура на Явор Колев, вършещ доста мръсни неща (трябва да взема снимките от Еринин).

След като си докараха ток, митинга протече доста добре – прочетоха прилично количество добре написани изявления, пускаха надъхваща музика (на Епизод, не особено подходяща, ама ставаше) и призоваваха хората да не гласуват за тия текущите управляващи, които са позволили да стане подобно нещо (което беше повече насочено към самите управляващи, всички знаем младите хора колко гласуват).
(странно ми е как не можаха да си намерят по-бързо един генератор и да тръгне цялата работа – все пак са основно интернет доставчици, трябва да имат варианти за действие при бедствени положения)

Като цяло, мисля си, че ще допиша по howto-то за организиране на такива събития (онова, което Пейо беше започнал), просто защото има начин да се организира доста по-добре и по-точно. Имаше журналисти на събитието, имаше и доста хора (около 1000 човека горе-долу, поне в началото), видях се с доста познати, дето не се бяхме виждали в последните няколко години, повикахме, та не беше лошо …

Издирвам записи, снимки и т.н. от митинга, за да ги кача при мен за по-лесно разпространение. Също така обмислям струва ли си да подкарвам при мене един tracker да бута записите на лекциите – тогава ще мога да си поиграя с балансиране на трафика от няколко места, ще се получи доста по-ефективно.

Update: Снимки от Йоцо.
Update: Снимки от Еринин.

Tags:

5 Responses to “2007-03-24 23:23”

  1. Георги Христозов Says:

    Ето малко снимки – http://gallery.forkbomb.nl/thumbnails.php?album=93

  2. cybercrackerbg Says:

    Аналитичен коментар и снимки има в блога на Блъди:
    http://bloodys.com/?p=185#comment-64

  3. Zdravko Says:

    Всъщност освен скандирания “ЦСКА” се чуваха и “Левски”,но това само ако сте били
    по надалеч от мелето.Това е разбира се заради проблема с тока, поради което
    тълпата беше надъхвана с някъв счупен мегафон :)
    Ако бяхте отишли по-близо щяхте да чуете скандирания “Шествие”и “Разходка” хората
    искаха да отидат на по-подходящо място от калната полянка, но същевременно беше ясно,че затова нямаше възможност(най вече не беше разрешено).
    В този смисъл,ако сте били по-близо до сцената щяхте да чуете по-ясно скандиранията
    съответно -“ЦСКА” всъщност беше “НДК” а “Левски” -“Невски” :)
    А “Българи-Юнаци” по-скоро беше в тон с последвалата песен-“Боят настана” отколкото
    някаква асоциация с сканидранията по стадионите:)

  4. пейо Says:

    Тук са и някои от моите снимки:
    http://legion.besove.org/peio/pics/miting-26.03.07/

  5. turin Says:

    Ето част от моите снимки, тук ги обявих по-рано днес. Има още толкова горе-долу, но бавно напредвам с преглеждането и обработката, а почти всяка има нужда от лекичко пипване на левелс. Тези дни се надявам да кача и нощните, тези след като пуснаха тока.

Leave a Reply