2007-06-06 20:59

by Vasil Kolev

Препрочитам си “Задочни репортажи за България” на Георги Марков (на моменти наистина ми се доревава) и си говоря с Елен на темата за биометричните паспорти (понеже съм на частта за паспортния контрол в “Репортажите”).
(това според мен е една от книгите, които всеки българин и изобщо живеещ в бившия т.нар. соцлагер трябва да прочете)

По случая реших следното – в следващите курсове определено ще има тема “Атаки върху документи за самоличност” с наблягане на практическата част. Изобщо крайно време е хората да знаят как да се отбраняват от изродщината, която наричаме “държава”. Изобщо се чудя дали не е крайно време за курс от типа на “Практическия кибертероризъм” (или както го замазахме, “Одит на информационната сигурност”), само че да обхваща повече области от живота…

Чудя се дали да не развия ето това, би трябвало да става като отправна точка.
(определено това, че снощи дочетох “Левски” на Яна Язова ми влияе)

Tags: ,

2 Responses to “2007-06-06 20:59”

  1. MK Says:

    Ами давай, крайно време е някой да покаже защо новите паспорти не са чак толкова добра идея. В Германия и Холандия го направиха, защо не и тук?

  2. пропаднал физик Says:

    Това е идейно. Можем да включим нещо подобно в бъдещата програма по изчислителна физика – интердисциплинарен курс, който взима методите на теоретичната и статистическа физика за създаване на качествен социологически модел, след това прилага наученото от курсовете по паралелно програмиране за създаване на реален модел върху компютър, а накрая прилага знанията по обработка на експериментални резултати за намиране на оптималното решение на задачата “Къде ще боли най-много?”. Има материал и за бакалавърски тези, и за магистърски трудове, че и за цели докторати (ако индивидите доживеят до защита).
    Предполагам си чел “Фондацията” на Азимов :)

Leave a Reply