местене

by Vasil Kolev

Преподредих си хола, преместих си машината, кабела с net-а… Думите обаче не могат да опишат цялото занимание, та само мога да кажа, че бая се забавлявах :)

Набутаха ме вчера да участвам в една дискусия на IDG (през гадната им web система), “Предимства на корпоративните VoIP решения”. Участника от страна на Cisco според мен беше bot на принципа на Eliza, който просто paste-ваше информация от техните брошури, другите бяха интересни, а от присъединилите се да задават въпроси и т.н. имаше доста хора, които искаха наистина решение (надявам се да съм помогнал) и такива, които всъщност грам идея си нямаха за какво става въпрос. Пълна излагация, според мен това беше нещо, чрез което няколко фирми да си направят реклама, май нашите хора сбъркаха, че пратиха техничар да върши маркетингова работа :)
(сериозно, тия маркетингови хора ми звучат като ботове, сигурно няма да издържат тест на Тюринг)

Иначе – два дни отпуска заради една събота и една неделя от последния deployment, като ме будиха едната сутрин с идиотски проблем, другата имах задачка в пощата (па аз бях забравил да си я спра), а в неделя следва deployment при един клиент. Как да не се пропие човек :)

(слушам “Где же ваши руки” на Шнуров, не ми е ясно защо, ама не мога да спра да го въртя)

Tags:

3 Responses to “местене”

  1. Делян Делчев Says:

    Чета я дискусията и ми прави впечатление, че сред предварителните въпроси е имало доста интересни, но никой не ги е задал отново или пък отговарял. Дискусията е станала говорилня, в която в един момент основен е спора дали Скайп се ползва за корпоративни решения или не. С доста от позициите и мненията не съм съгласен.
    Първо не съм съгласен със статистиката на Cisco от 2005-та – тя отново по стандартен техен маниер е извадена от контекста и е доста стара. 2005-та година Cisco имаха 2 конкурента, замерваха само срещу IP, само за новите инсталции, и само за комерсиалните такива, не включващи услуги от оператори. Това ограничава пазарният поглед на под 15% от пазара, и да, в тези 15% през 2005-та година, Cisco са били на 1во място по продажби, а в един друг ограничен поглед от 10% от общият телефонен пазар – на 3-то място по продадени телефони въобще.
    Днес е ясно че 50% от VoIP телефонията въобще се държи от Skype. От останалите 50% над 2/3 от продажбите отиват в операторите, където Cisco все още почти не присъства сериозно. От останалата 1/3 вече хибридни и отворени системи, особено free държат около 1/3 от обема на бройки (а не на пари, и е най-голямото единично число) заради свободата и гъвкавостта. От останалите 12% от общият пазар, Cisco държи малко под 1/3, което е около 4% от общият пазар на IP телефония.

  2. Stefan Lekov /Arcopix/ Says:

    Що ли си мисля, че Cisco държат малко повече от 4%…

  3. Васил Колев Says:

    Cisco се продава на хора, които не си ценят парите в общи линии, от типа на банки и подобни. Те определено не са повече от 4% от пазара.

Leave a Reply