Стара история с НСБОП (настояща ГДБОП)

by Vasil Kolev

Една история, която е крайно време да напиша. Случи се някъде 2001 лятото, а тия дни трябва най-накрая да е изтекло каквото и да е по договор ограничение за разказване.

Малко предистория – в началото фирмата, в която работех (първата ми работа в София) се занимаваше основно с правене и поддържане на безплатни хостинги за порно (основно картинки, 60MB квота, 200КB ограничение на файл, от техническа гледна точка беше доста интересна задача). Офисът ни беше в едно апартаментче, основните ни сървъри в щатите, при нас имаше малко техника и една хубава линия до Орбител, през която работехме. Имахме и една наета линия до един от колегите, който работеше от вкъщи.

Понеже всякакви хора се регистрираха в хостингите (а те отлепяха много стабилно, от 0 до 44Mbps за две седмици, и това периода 1999-2001 – имаше периоди, в които ние бутахме повече трафик, отколкото имаше за цяла България :) ), имахме един-двама човека, които се занимаваха по цял ден да преглеждат какво се качва и да махат това, което не е приемливо – пиратстван софтуер, детска порнография и не-порно неща (може да си представите колко психираща е тая работа :) ). Каквото не беше махнато се submit-ваше автоматично по разни търсачки, за да докарва повече трафик (хостинга се издържаше от реклами).

Та какво се случва – единия от колегите пропуска сайт с детско порно (или просто бива подменен в по-късен момент, не съм сигурен), сайта бива пратен по разните търсачки, след което ФБР го открива и се почва търсене кои сме ние (през това време май сайта бива спрян от нас). След някакво време ни намират през hosting-а ни, свързват се с НСБОП (тогава още се казваха така, после станаха ГДБОП), и те започват да ни разследват – закачат се да подслушват линии и т.н. (което води до сериозни проблеми с връзката ни до Орбител, понеже се бяха закачали директно на жицата и ни бяха утрепвали връзката няколко пъти). Бяха си измислили и някакъв много смешен сценарий как точно сме вършели работата (например колегата с наетата линия бил фотографа, ние сме обработвали и качвали снимките, а аз щото съм от Добрич съм имал канал за трафик на деца). Съответно се прави уговорка с ФБР и идват да ни съберат – в същото време ФБР отива на място, сваля ни сървърите и ги преглежда за разни неприятни неща.

Съответно в един хубав летен ден ми се звъни на вратата. Не помня кой отвори, но звънящия беше една много красива червенокоса девойка, след която нахлуха едно кило хора и казаха да не пипаме машините, след което ни събраха в кухнята на офиса, преди да ни закарат до НСБОП. Там се видях за пръв път с Явор Колев, единственото, което съм запомнил от него е обясненията колко пари му струвал пистолета (май $500 или нещо такова).

Закараха ни по двойки до управлението и ни казаха да пишем обяснения. Ние написахме по два реда (казвам се еди-как-си, студент съм еди-къде-си, работя във фирмата от година или две), след което чакахме известно време, докато се разбере резултата от проверката…

Проверяващите чак ги съжалявам. Освен че не намериха никакво детско порно, трябваше да прегледат целия cache на browser-ите на машините за проверка на сайтовете – т.е. това, което един от нашите хора гледа за около месец, той трябваше да изгледа за един ден. По свидетелски показания от колеги, които са останали там за свидетели, в един момент проверяващия просто гледал през прозореца и натискал enter за следваща картинка. От яд решили да проверят и за нелицензиран софтуер, ама и такъв не намерили…

Понеже имаше няколко linux-ки машини (например моята работна станция и няколко сървъра), си бяха довели експерт, който да ги прегледа. Гледах си после .bash_history-то, и честно казано се учудих – освен locate и find, нищо друго в общи линии не беше правено, даже съвсем прости мерки щяха да успеят да скрият нещата, дето не искам друг да ги вижда (това даже нямаше да провери в архивирани файлове какво има). После тоя младеж даже ми беше и студент по мрежова сигурност, гледах да не го изпитвам аз…

В общи линии не виждам какво се е променило в последните 7 години. Все толкова кадърни са в техническо отношение, все толкова смешни са ми като работа… Няколко пъти сме пращали след това към тях сигнали за fraud и изобщо неща в техния ресор, и нищо не се получи – просто нямаше някакъв натиск отвън (и липсваше възможността за показна акция най-вероятно). Да не говорим за поведението им, след като нахлуха, стандартното арогантно, все едно им дължиш пари …

Чудя се, има ли вариант да бъдат научени на нещо, поне да свършват и малко полезна работа около изпълняването на поръчки.

Tags: , , ,

13 Responses to “Стара история с НСБОП (настояща ГДБОП)”

 1. zeridon Says:

  Шанс … нула. Честно казано не вярвам че българските служби не стават за чеп за зеле. Не им вярвам и не искам да ги виждам ….

 2. Георги Says:

  Вариант няма. Тъпото е, че всичко това се случва с парите от твоите данъци.

 3. Зерг Says:

  Разкажи повече за закачането на жицата, ще е интересно ;) Къде, как са го направили….

 4. dzver Says:

  Всъщност от толкова много подобни истории, не може да се чуе една история за успех в борбата с компютърната престъпност.

  Последно четох това: http://www.bogomil.info/1096/

 5. Anonymouz Says:

  Преди време и мен ме гони чичко Колев, заради един мой сайт, на нойто нямаше нищо особенно, но беше голямо търсене, призовки.. ровене.. все още гледам да съм анонимен за да не си изпатя от въпросния господин… А какво става с data.BG ?!? Как така седят толкова време с тия пиратски истории ?

 6. Vasil Kolev Says:

  @zerg, не мога – нямаше откъде да получа подобна информация… Само спомена ми е, че линията имаше шумове и не докарваше нужната скорост, БТК бяха изръчкани от Орбител да я прегледат и след като се оправи, казаха, че просто имало някаква връзка със земя по пътя.

  @anonymouz, ми що се криеш и мълчиш? То на тях това им е основен принцип, да всяват страх. Колкото до data.bg – те освен че са хостинг (т.е. имат си общи условия и т.н.) и са имали подходящи адвокати, са имали и подходящото количество пари …

 7. аз Says:

  не се чудетете за датата, собствениците и се договориха с всеобщите любимци амотера и си плащат, за да не ги закачат. вива, спектър нет.

 8. zbrox Says:

  историите с ГДБОП са върхови! не знам доколко вършат работа наистина, но някои изцепки граничат с научната хуморология. един познат ми е разказвал как на подобно нахлуване с обиск, един тип от ГДБОП е правил скрийншиот на хартия :) записвал е какви прозорци има отворени, и забележете, прякорите (и то само, които са онлайн) в IM клиентът, който е бил пуснат.

 9. Слави Says:

  Нещата ще продължават да са така, докато не надмогнем овчата си философия и не започнем да работим за правата си. Всъщност още помня масовата истерия от непозволени нахлувания на въпросната служба по частни домове, в търсене на нелегален софтуер и музика. Разбира се крайно незаконни, но и тогава хората си мълчаха. Да не говорим за невежеството на тези хора, които се предполага че трябва да са над или поне на нивото на преследваните от тях “престъпници”. Поставям престъпници в кавички, защото реално погледнато преследват вятъра, докато по улиците се движат коли за по над 200 000 лева, и не става въпрос за една или две коли а за всяка 4 или пета кола. Както вече няколко човека казаха преди моя коментар, всичко в България се свежда до частни интереси, а тези служби са просто лост в ръката на хората с парите или с други думи, гореспоменатите хора с колите.

 10. mimka Says:

  Хм не знам кога ще се променят нещата към добро.
  Ама все пак вие хора замисляте ли се кой читав програмист ще се хване за <700лв да работи в полицията, а?

 11. AntiVirus Says:

  Никой не учаква голяма заплата в администрацията на МВР, за това всеки който се хване ще знае за какво е там и колко ще работи, както и какви бонуси ще има. А това че нещата няма да се оправят – така си. Много време ще мине докато има и малко напредване. А програмизти за 700 лв. и надолу към МВР си е….подигравка с професията.

 12. kenny Says:

  Имам и аз една безумна история на работното място. Получих някакъв спам на личната си поща преди 4-5 месеца някъде, обикновенно ги трия и ги блокирам, обаче този път не бях сигурен дали е спам и го отварям и какво да видя някво гнусно порно. Знаех че сис-админа следи какво отварям ама си викам сигурно няма да забележи, блокирах го и даже бях забравил за случая,стават някакви странни неща(като намеци някви дето не мога да схвана за какво ми говорят …компа ми прави някакъв огромен трафик) на работа и 6 месеца по късно “Вклучвам” чувам някакъв намек да внимавам да не гледам порно……с две думи май съм си заразил компа и сис-админа говори глупости за мен….

 13. bopa Says:

  Васко, личи си, че си се запознал с каубойте. И до ден днешен са си все същите.

Leave a Reply