2008-04-30 кашони с книги

by Vasil Kolev

Оправдавайки се с мързел, много аналгин и недоспиване, ще поискам малко акъл от четящите ме по една тема…

Имам кашон-два-три книги, които не бих се хванал да чета пак (основно криминалета), които ще е кофти просто да си стоят затворени и самотни. Да ги раздавам през блога би било сложна задача (т.е. мързи ме) – те са поне 100…

Има го варианта да ги даря на някоя библиотека, ама на коя? А и имам по-интересна идея…

.. която е да се направи online (в бъдеще и дистрибутирана) библиотека – насипвам в нея списък с книгите, хората си ги заявяват, аз ги нося на ИББ или по някакъв друг начин се уговаряме, по някое време друг заявява дадената книга и двамата могат да се уговорят. Системата НЕ ПАЗИ логове кой какво е чел, и идеята е в бъдеще и други хора да могат да участват с техни pool-ове книги (така че да няма онова странно раздаване през блоговете).
(може и да се добави някакъв рейтинг, например бройка загубени книги от човека … :) )

Проблемът е, че не можах да намеря свестен софтуер – всичкия за управление на библиотеки е като за истински такива :) (определено се замислих дали да си взема четец за баркодове…). Реално погледнато софтуера би трябвало да е съвсем прост, но понеже аз съм бая некадърен програмист (а колко съм мързелив, думи не могат да опишат) не ми се занимава да го правя…

Та някой да знае за такъв софтуер или за библиотека, която би предложила тая online услуга с търсенето и т.н.? Пак да кажа, не става въпрос за 10на книги, а за кашон-два – повечето community-based идеи не се скалират достатъчно …
(а, да – НЯМА да ги продам, да ги дам за вторични суровини или да ги изгоря.)

Tags:

12 Responses to “2008-04-30 кашони с книги”

  1. Боян Says:

    не знам софтуер, но имам друга идея за теб – може да пробваш bookcrossing. Мисля че е двъховяващо като идея и може да ти допадне. виж тук http://www.bookcrossing.com/

  2. Vasil Kolev Says:

    @Боян, не се scale-ва за толкова книги.

  3. Магдалина Says:

    На мен ми хрумва освен твоята идея, че могат да се дарят на някой дом за деца, мисля, че средствата отделяни за тях, едва ли стигат и за книги.

  4. Vasil Kolev Says:

    @Магдалина, твърде малко от книгите ми са подходящи за деца май (въпреки че аз съм ги чел, като бях малък … :) ).

  5. Боян Says:

    ясно, че не става за всичките – идеята ми беше просто за няколко, ако решиш че ти допада. Това ми хрумна, като прочетох твоето “ще е кофти просто да си стоят затворени и самотни”… :-)

  6. Магдалина Says:

    В тези домове има деца до 18, а на тази възраст е добре да се чете всякаква литература. Въпреки че и аз не знам какво си мисля с тези мечти и идеали.

  7. канев Says:

    Имаше подобна тема в Ask Slashdot. Някакви хора питаха ,как да си организират огромно количество книги и кой софтуер могат да ползват с barcode reader, след това имаше follow-up какво са направили накрая. Имаше и много предложения за софтуер, някой даже беше май от sourceforge. Каква ирония…. Днес май всички сайтове на OSTG са аут, така че няма как да напиша линк тук.

    P.S. Днес нещо ужасно се случва в Интернет. Човек(програмист) нито може да свърши работа без Source Forge, нито да не върши работа без /. .

  8. andreytcho Says:

    Аз си направих цяла стая в която мисля да правя библиотека. Може да си първия донор ;)

  9. LordDoskias Says:

    Набързо скалъпих нещо грозно на google appengine – там ще може да се скалира колкото на човек му се иска. Въпроса е да има някой навит да дойде да помогне да го направим по-годно за широката публика.

  10. Жоро Says:

    Аз ползвам Delicious Library. Сканира баркодове през видео камерата и работи доста добре. Проблемът е, че е за OS X. Мисля, че за уиндоус Libra прави подобна работа и е “Free for non-commercial use.” -> http://www.getlibra.com/. Не мисля, че има нещо подобно за Линукс.

  11. Svetlina Says:

    Ами какво да ти кажа… Мицева (yaneto.wordpress.com) е започнаал направата на такъв сайт, но поради една деветмесечна пречка в момента не се работи по темата. Предполагам обаче, че ако й се усмихнеш, заедно ще можете скоро да го пуснете. Не помня адреса, но определено сайтчето беше жълто :)

    /*най-отдоле вдясно на блога й пише разни начини за връзка*/

  12. Мицева Says:

    Здрасти! Светлина ми показа какво си писал! Твоята идея е също интересна.
    В блога ми можеш да видиш как да се свържеш с мен по скайп или ICQ, ако те интересува.
    Идеята за жалост вв момента е до никъде заради куп причини, и най-вече мързела и безвремието на мъжо, щото той трябва да ми направи платформата.
    Но напоследък съм го заръчкала и уж е почнал!

Leave a Reply