2008-06-14 зрелища и овце

by Vasil Kolev

Зрелищата в тая държава са държавна политика.

Първо Станишев разпорежда ДАНС да проверят на ЦСКА всичките неща, после се вдига шум до бога за това, че европейското първенство по футбол го излъчвала само един кабелен канал, дето има около 60% покритие ((за което са се сетили от СЕМ две години след като е минал търга и т.н.. Нищо ново – май по конституция чиновниците трябва да са остро некадърни и неебателни, като се опре до истинската им работа)).

Нека. Да беше го спечелила някоя телевизия с 5% покритие – феновете щяха да се сплотят и да гледат заедно по кръчмите, а не-толкова феновете щяха да си намерят друго занимание (даже, въпреки че звучи невероятно, да прочетат някоя книжка). Не знам защо всички толкова се зомбират – изглежда, че ако нямат някакъв постоянен външен стимулатор, най-накрая почват да мислят, виждат колко е гнусна цялата ситуация, и започват да пият или изобщо да се чувстват нещастни…
(изобщо, в Рим е било “хляб и зрелища”, при нас е “алкохол и зрелища”)

Даже по-голямата част от младото поколение ((т.е. тия, дето са около ’89, да речем)) е тръгнала в тая посока. В последния Капитал има нещо за тийнейджърите ((няма ли някой да намери свестен превод на тая крива дума)), какви били умни, просветени и т.н., само дето имам чуството, че те като Диоген са ги търсили с фенер, че да ги открият такива. Да бяха минали през подлеза между НДК и Лозенец някоя вечер, покрай “Double Vision” и “Amor” ((известни повече като “Double Teen” и “Аборт”)), за да видят всъщност каква е ситуацията. То и в матурите се видя – повечето не искат да пишат някакъв текст и да излагат собствени разсъждения (докато все пак се справят с теста), като има сериозни съмнения как писалите нещо им е било сериозно помагано.

Изобщо – повечето хора могат спокойно да влязат без приемен изпит в клуба по интереси “Овча мисъл”.

Нека съм честен – познавам страшно много хора от всякакви възрасти, които има собствена глава, мислят, учат, работят и т.н., просто ми се струва, че все повече намаляват. Малко са хората, с които можеш да обсъдиш някоя книга, с които като се напиеш да си говориш на теми от разни науки ((случвало се е за 4 часа с червото да минем през физика, биология, генетика, история, математика и не-помня-още-какво)) и изобщо с които да комуникираш без чуството, че онова отсреща е по-тъпо ((и безсмислено)) от умрялото стайно растение в ъгъла на стаята…

Май остава само един въпрос – дали си струва да се направи нещо, за да има повече истински личности, мислещи хора и т.н.? Струва ли си да им се дава шанс по някакъв начин, или всеки сам трябва да си извоюва това да е личност (както настоява един прекрасен човек, който така се е изградил) – дали аз да мисля някакъв начин за това, или просто трябва да се остави стадото да се самоубива и вегетира и да се интересувам само от тези, дето изпадат/се изтръгват от него?

Tags: , ,

20 Responses to “2008-06-14 зрелища и овце”

  1. васил Says:

    teenager – юноша звучи по-добре.
    за смисъла се занимаваш с кретени – кратък отговор – не, дълаг – да.
    колкото по знаещ(очаквам корекция на думата както и за останалите) и можещ то на твойте плещи пада товара да вкараш в правия път говедата. “дай на народа хляб и зрелища”… прати тая пасмина на луната – избутай ги до там – след което ще видиш как те водят към ръба на вселената. направи “естествен подбор”, пусни стръв която е интересна за гонене, те нека си пият, пушат, друсат – в един момент ще впрегнат точно тези неща за да се домогнат до целта. имаше една “новина” за us учени – колко от тях изполват “подсилващи елементи” за да останат по дълбо будни,съсредоточени и т.н. – повече от колкото им се иска на нормалните хора. защо? защото се целят ‘във звездите – дай им зезда и им гледай сеира. ще стигнат преди да си мигнал :)
    та отговора е да – занимавката с кретени от твоя страна не е избор – тя е призвание (иначе казано задължение..)

    п.п. ммм.. не ме обивай.
    п.п.п. чакам урагана от другите.

  2. trichocephalus Says:

    “Май остава само един въпрос – дали си струва да се направи нещо, за да има повече истински личности, мислещи хора и т.н.? Струва ли си да им се дава шанс по някакъв начин, или всеки сам трябва да си извоюва това да е личност (както настоява един прекрасен човек, който така се е изградил) – дали аз да мисля някакъв начин за това, или просто трябва да се остави стадото да се самоубива и вегетира и да се интересувам само от тези, дето изпадат/се изтръгват от него?”

    Не, не си струва.
    Спомни си класическото образование преди век, и до какво е довело то.Какво е спечелила Германия от факта, че през 19 век там е имало най-много философи, а в наалото на 20-ти век физици, математици, астрономи на глава от населението?До две световни войни и отегчени всестранно развите личности, които с голямо удоволствие са се избивали един с друг.
    За какво му е на работника по пддържката да рецитира Гьоте? Или на хладилния техник да чете Толстой?
    Нали ако прочете нещо, което се различава от неговия мироглед, той ще започне да мечтае и да и иска същото.Това обаче ще доведе до неудовлетворение от живота му на работник.от това ще страда работа му, семейството му и в крайна сметка-цялото общество.Той вече няма да е пълноценен техник или работник, ами ще иска все повече и повече.Ще чете, а четенето води до пристрастяване.Ще открие нови светове, ще погледне по нов начин на досегашния си живот и ще се отврати от него.Ще тръгне да търси изход от положението-и ето ти марксизъм,революции, войни.Смърт и разрушение.
    Не.По-добре е да гледа мачове, да получава достатъчно пари, за да осигури издръжката на семейството си и да се чувства удобно и уютно в кошарата, без да разбира,че съществуват и други светове.
    Личности има достатъчно на този свят.

  3. Michel Says:

    Хм. (btw, от предния коментар, ‘не ме обивай’ беше много яко;-)

    А за мислещите личности… Като се замисля, май хората сами избират да станат такива. Тоест, стадото май не можеш да го “поведеш” нанякъде. Много трудно. На стадото му трябва хляб (алкохол) + зрелища и това е. Работа, заплата, телевизия вечер, барбекю през уикенда…

    Аз не гледам първенството, например. Не ми липсва. Нямам телевизор, нямам TV tuner, и ми е супер-спокойно. Мога да инвестирам в четене или пък нещо друго интересно тези десетки часове, които иначе би ми се наложило да пропилея във викове “гооооооооооол!” и “е——-х ви ма——–та!”. Не усещам липсата на първенство по телевизора;-)

    (А с теб съвсем спокойно можем да се напием и да говорим за книги, само дето аз не нося много алкохол и след 3-4 бира вече ще съм заспал :-D)

  4. LordDoskias Says:

    Струва ми се уместен следният цитат “The gods won’t do anything for us, that we won’t do for ourselves”. Та, в този ред на мисли – ако някой иска да е посредствен и да гледа мачове и тем подобни идиотщини (аз все още не разбирам какво им е толкова интересно на хората как някакви тичат след една топка?!), то няма как да го изведеш от посредственото му мислене. А още по-голяма заблуда е, че учениците със 6ци отгоре до долу били хипер-юбер мислители – няма такова нещо. Това, че еди си кой може да помни много, съвсем не значи, че той/тя е креативна и инициативна личност, готова да поеме риск и изобщо да направи нещо “извън нормата”.

    И в този ред на мисли още един цитат от H. L. Mencken – “The most dangerous man, to any government, is the man who is able to think things out of himself… Almost inevitably, he comes to the conclusion that the government he lives under is dishonest, insane and intolerable”

  5. ducklin-th Says:

    Дай да те поспувам малко са… колко ’89 познаваш? Поставяш нещата под общ знаменател, а това е пагубно. Това, което виждаш не е това, което е младежта. Това, което всички виждаме е показността на прости души, които с външния си вид, с простото си държание и с цялата си глупост крещят за внимание по един крайно неадекватен и жалък начин. Хората, които имат акъл не търсят публичност, няма да седнат на ъгъла на патриарха и витошка да рецитират и да си чешат езиците. Живеем в странна държава, където идиотията, глупостта и селянията са на показ, а читавите хора се свиват.

  6. Vasil Kolev Says:

    @duclin-th, не съм казал, че всички са така (и да, имам наблюдения в/у доста ’89). Просто казвам, че поне по външни показатели ситуацията е много зле…

    Ти си го казваш какъв е проблема – селянията и т.н. са основа на обществото.

  7. gf Says:

    Маниаксе тези бележки под линия са истинска оФтча мисъл. Преди като си пишеше несвързаните мисли в скоби поне можеше да се следи поста, сега е твърде невъзможно. Ебаа и live preview-то е бая гадно.

  8. skoklyo Says:

    “Селянията” не е причина, а следствие. Вероятно на свободата във възпитанието, поведението и т.н. Но какво е за предпочитане – колосан морал и репресии, при които покрай сухото гори и суровото? Вероятно правилният път е по средата, но ми е много интересно кой и как ще го дефинира и по какъв начин възнамерява да го наложи. Защото ако някой планира да отглежда деца, ще се сблъска с проблема на практика и гледката няма да е никак красива.

    Как работи класическото английско възпитание всъщност може да се види в първите книги от поредицата “Хари Потър”, колкото и несериозно да звучи на някои хора. Авторката все пак е била учителка в образователната система там, която обхваща доста повече от наливането на знания. Може би впечатленията ми са субективни, но аз видях най-вече строга дисциплина и йерархия, с всичките им положителни и отрицателни страни.

    Разбира се, това е само мнение, при това лично, но е твърде несериозно хора, които се считат за мислещи, да въвличат в аргументацията си понятия като “селяния”. Защото има и друго подобно производно – “снобария” :)

  9. freax Says:

    Дрън, дрън! Цял живот живееш с идеята, че си интелигентен, интересен и различен! Такива като теб с лопата да ги ринеш. Трябва да си изключително глупав, за да си въобразяваш, че хората които не се интересуват от физика, математика и други лайна са малоумни. От такива малки пишки дето се оплакват ежедневно ми е писнало. На всеки нещо му е виновна я държавата, я нещо друго. Тоя животец е прекалено кратък, за да се замисляш за такива неща. В крайна сметка всеки знае толкова, колкото му трябва да знае. Пък и с акъл само не става. Филтрираш си хората около теб и си живееш спокойно. Примерно, лично ти за мен си един задръстен кюмпютурджия-алкохолик и тва, че четеш много литература не те прави различен от останалите овце. Мен ме къдриш, не щото си много начетен (щото както казах, начетени много), ами щот си простак и пиеш чай от дамски превръзки, примерно. Всеки търси нещо у всеки. Всеки си е башка луд:-) По въпроса с тийнчетата съм на мнение, че реално всяко следващо поколение, е по-добро от предишното. При младежта всичко се развива супер бързо, че дори и циците на девойките никнат в по-ранна възраст. Виждал съм невръстенячета които са ме стъписвали с богат речник. Друго, без малко да ме убедиш, че в пубертета не си се напивал като стругар и не си правил глупости. Верно, че беше малко по-задръстен от останалите ти връстници, но и ти си пущиняк и пияница. Спри да се правиш на света вода ненапита и разкажи на хората аборта си платил до тук? :-) Айде со здраве и без лоши чувства.

  10. Vasil Kolev Says:

    @freax, платил съм един аборт, както много добре знаеш :)

    Колкото за четенето – нормално е да не те кефи, ти не четеш :)

    Иначе – аз например не разбирам чак толкова от физика, но мога да водя разговор на темата. Бих могъл да водя разговор и на тема гримове, ако реша – просто щото ми стига акъла.

    А за хлапетата – не си ме разбрал май. Аз съм се напивал като идиот, и не ми пука, че и сега го правят – даже в някои отношения е хубаво, естествен подбор да има. Дразни ме, че им е адски ограничен мирогледа, че освен телевизията и подобните лайна нищо друго почти не знаят, имат адски ограничен речник и идеи, и изобщо са скучни. Не съм казвал, че няма изключения – казвам какво е правилото…

  11. LordDoskias Says:

    Хайде да повторим Вартоломеевата нощ? Само че вместо хугеноти ще колим млади развратни и ограничени момичета и млади, комплексирани, алкохолизирани, момчета!

  12. Vasil Kolev Says:

    @lorddoskias, по-скоро за тия, дето им създават тая среда :) Първото нещо са политиците :)

  13. windows vista latest updates Says:

    Лелеее, блогърите са опасни същества.
    freax е на 100% прав, затова няма да го повтарям. Ако си помислите само колко много хора има по света, които се възмущават, че те четат, учат, много знаят, а съседът си живее животеца, ма е прост, ще се ужасите. Вие /gf,mnx,lds/ сте едни от многото. И не забравяйте, че от тяхна гледна точка, може би вие сте селяните. Кое ви дава право да ги съдите, по чии критерии? По вашите? А вие кои сте? :)
    doskias, футболът е много интересна игра, в която има да се говори много за стратегия и тактика, ако ти не го виждаш, това не означава, че е тъпо, както и за мен CS, quake, FF са тъпи, да вървиш и да бичиш наред… жалко, че си малко по-голям от мен, не ти личи много :)
    п.п. Защо спряхте да записвате case studies? :((
    Всъщност е адски тъпо, да кажеш, този не може това, което мога аз, начи е прост, зле и т.н. съвсем грубо казано :[

  14. Baluan Says:

    Всяко едно нещо, независимо колко малко, дребнаво и прозаично изглежда, може да хване интереса на произволен “титулуван” мислител, с поне две-три дисертации зад гърба. Всяко едно … “малко” нещо може да си го разчлените до химийки, физички, философийки, гени-мени и всякакви али-бали, миксирайки с премерена доза личностна логика ще си изкарате такъв дълбокомъдрен коктейл, та да си го бистрите поне седмица и половина в алкохолна просъница. Та, LordDoskias, в този ред на мисли Това, че теб те е домързяло, къде от инат(добре облечен в личната ти идейна революция срещу масите), къде от нещо друго, да намериш нещо увлекателно във футбола или в кое да е от останлите “дребнавости”, комай не е наш проблем, а по-скоро недъг на твоята си идеология. А на тази светлина цитатите си по-скоро контрастират с, отколкото подхранват тезата ти.
    Колкото до всичко останало, “плоски” хора е имало, има, и ще има. Светът, такъв, какъвто е в момента, не може да съществува без тях. Няма човек, колкото и напредничав да е, който да може да просъщестува в същата тази лъскава обвивка без тях. За момента – те са нужни! Всяко време ражда такива индивиди, от които има нужда.
    Това, което е истински важното е – наивността на мислещите.
    Сполай ви!

  15. ColdFusion Says:

    тийнейджъри – подрастващи, младежи и девойки, деца :D

    Бележките под линията верно дразнят :Р

  16. LordDoskias Says:

    Явно доста хора с ме разбрали погрешно – да намирам футбола за крайно безсмислена игра, наистина може и да е мой проблем, както казвате, но в крайна сметка както аз наричам футбола идиотщина (не дребнавост) масите се кефят – ами ОК. Последния път като проверявах живеехме в демокрация. Аз мога да кажа, че футбола е идиотски без да ангажирам някого с моето _ЛИЧНО_ мнение, а останалите да кажа, че примерно футбола рулира :) Нито съм първият, който е на това мнение, нито последния, нито пък феновете на футбола ( понеже го взехме като частен случай) са тръгнали да привършват. Хляб ще има за всички, зрелища също :)

  17. Baluan Says:

    LordDoskias – ех, значи изобщо не знаеш какво говориш/пишеш. Цитирам – “ако някой иска да е посредствен и да гледа мачове и тем подобни идиотщини (аз все още не разбирам какво им е толкова интересно на хората как някакви тичат след една топка?!), то няма как да го изведеш от посредственото му мислене.” Определено ангажираш – квалифицирайки хората ;) Защото това горе определено е квалификация. Ако гледаш мач – значи си посредствен. Само дето ако така почнеш да дефинираш така нещата, сещаш се, надявам се, че и ти ще попаднеш под същата дефиниция – посредствен. При това изобщо няма да са нужни много препратки, за да се постигне това ;) В общи линии, перефразирайки, това имах предвид.

  18. LordDoskias Says:

    Идеята е, че _ЗА МЕН_ примерно някой може да е посредствен, базирайки се на даден критерии, но за друг да не е <- аз имах предвид това.

  19. windows vista latest updates Says:

    @dsk, не усещаш ли, че хората с които спориш са по- от теб :) В такива случаи е добра идея да се замълчи, за всеки случай, освен ако не го правиш за спорта.

  20. Baluan Says:

    Бла, бла … Идеята/питанката е дали провокираш/ангажираш или не ;) Колкото до критерия – по този признак, единственото което можеш да класифицираш е дали един човек е запалянко или не. Обективно погледнато – Това е единствения еднозначен извод, който можеш да изкараш … че дори и той не е ;)
    @windows vista latest updates – е най де, най де ;)

Leave a Reply