2009-01-14 протест

by Vasil Kolev

Протест. Организиран по някакъв начин, и развален по един от най-стандартните начини, с купчина идиоти (на които вероятно и не са платили, то при техния акъл…) скинари и “националисти” (за тая паплач май няма какво да се каже, освен за това, че само хабят въздуха, дето дишат), дето са отишли, организирали са бой и са дали причина на полицаите да разгонят всички. Адски стандартно и елементарно (както и онова “предупреждение за бомба”).
Срам.

Гледах част от живите предавания, снимките и т.н., слушах какво говорят колегите, които ходиха и все повече се убеждавам, че в ситуацията има нещо много сбъркано. В момента хората се настройват срещу полицията (които си вършат работата), политиците намират с какво да си измият ръцете, а резултата – никакъв. На всички е ясно, че путьовците в парламента и правителството няма да си заминат от един мирен протест, нито, че ще направят нещо, понеже за тях хората, които протестират, не им се виждат достатъчно и че ще им повлияят пак на избирането – не са достатъчно, а и не ми се говори по темата избори в момента. Даже да приемат, че тия хора няма да ги изберат и няма да бъдат избрани, то какъв е смисъла да си подават оставките, вместо да използват малкото останало време да се дооблажат?
(А полицаите, които изпълняват заповеди, ако не внимават, протестиращите ще спрат да ги възприемат като хора и резултата може да се окаже плачевен. Да не говорим за типа на заповедите, които изпълняват.)

Изобщо има един хубав технически термин за текущата ситуация, “хуйня”. Нещо различно преди изборите няма как да се получи, освен с бой/война и т.н., а въпреки малоумието на някои хора на протеста, никой, който е даже и с половината си акъл не иска нещо такова – най-малкото не се сещам някой, който да заслужава да се пролее кръв…

Утре пак ще има протест. Аз пак смятам да го гледам online, а не на място (най-малкото да спестя на родителите си притесненията). Дано организаторите на протеста тоя път успеят да разкарат идиотите.

А в събота може да ида да пазя полицаите.

Tags: , ,

9 Responses to “2009-01-14 протест”

  1. Nick Angelow Says:

    А полицаите, които изпълняват заповеди, ако не внимават, протестиращите ще спрат да ги възприемат като хора и резултата може да се окаже плачевен. Да не говорим за типа на заповедите, които изпълняват.

    След като са направили грешката да се обрекат на такава служба, те нямат голям избор — или ще изпълняват безпрекословно заповедите на по-старшите от тях или могат да си подадат оставката и да си потърсят работа, където ще бъдат по-свободни да откажат изпълнението на идиотски заповеди (imho)

  2. бай Стоян Says:

    Това беше провокация,сети се от кой е организирана,радвам се че не се подадохте на провокацията. А за следващата демонстрация измислете противодействие за подобни неща, поп Гапон-щината е последната сламка на властта, прочетете за поп Гапон

  3. wakeop Says:

    Нещо любопитно мернах в темата за протеста в инвестор.бг… мързи ме да проверявам точно тази вечер дати и събития, но е хубава тема за размисъл… (копи)

    “Netware5 написа:
    Нека разгледаме какви са двата варианта, като отчитаме продължителността на конституционните процедури и вземем пример от подобната ситуация през 1997 г.

    1996-1997
    1. На 28 декември 1996 е приета оставката на Жан Виденов. Почва да тече “парламентарната въртележка”.
    2. Протестите започват на 10 януари
    3. На 4 февруари под натиска на протестите Николай Добрев връща мандата. Край на “парламентарната въртележка”
    4. На 12 февруари Петър Стоянов назначава служебен кабинет
    5. Извънредните парламентарни избори са насрочени за 19 април

    2009
    1. 14 януари – започват протести, но правителството НЕ Е подало оставка все още.
    2. Да предположим, че вземе в пристъп на съвест и/или страх да подаде оставка пак в началото на февруари. Започва “парламентарната въртележка”. Да речем до края на февруари се свърши с това.
    3. На 1 март примерно Гоце (забележете – Гоце!!!!) назначава служебен кабинет.
    4. Извънредните избори се насрочват за м. май.
    5. Редовните избори са за юни-юли-август

    Ха кажете сега оти ручааме жабетата? Това ли е големата файда от протеста? Да изметем боклука? Да изритаме един кабинет, в който все пак НДСВ има влияние и твърдо се противопостави на идеите на БСП да махне плоския данък и да докараме кабинет на ГОЦЕ????? С единствената съмнителна “печалба” да издърпаме изборите с месец-два напред? И с цената на дестабилизация на държавата? Баси и демократите…. баси и умните радетели за правдини…. Не разбрахте ли че ви изработиха бе?”

  4. Vasil Kolev Says:

    @Nick Angelov, абе това си е криво. Има хора, на които това им е призванието, да са полицаи (както аз чувствам, че моето е да съм админ), и не мога да ги виня за това (нищо срамно няма в това да си полицай). Може би им трябва едно допълнително мислене за това на кого точно и как служат, но това вече е сложно …

    @бай стоян, това трябва да го кажеш на организаторите. Аз може и да пиша за тях, ама и не знам кои са даже:) Иначе определено се надявам да са научили нещо от днес.

    @wakeop, а де. Смисъл в отношение да докараме свестни управляващи от тоя протест няма, мисля, че това е ясно. По-скоро идеята е да се покаже, че обществото няма да ги търпи такива, то нищо не пречи и Гоце да бъде изметен. Определено е важно да се набие в главата на хората, че могат да направят нещо, не само по избори и веднъж на 9 години на протести, а по-често :)

  5. wakeop Says:

    И всеки ден да си удряме по един увеселителен тупаник пред парламента, ако няма работеща алтернатива, нищо не правим.
    Този тип протести е обратното на приказката “много вожд, малко индианец”… т.е. тука никой няма смелостта да поеме отговорност и за след протеста. Редно е като организираш нещо толкова сериозно, да предвидиш цялата шахматна партия, всички възможни ходове напред. Тогава и на фалшив сигнал за бомба, и на платени золумаджии ще има адекватна реакция.

    Те управляващите си знаят, че не ги харесваме, ама не им дреме. Това, което им показваме е, че като са съсипали образователната система, са резнали всички глави на ламята, която може да им излезе насреща.

    Дано да греша.

  6. Offffff Says:

    И какво предлагате като решение все пак. В момента има няколко групи на едни не им пук и не правят нищо, едни критикуват, едни стачкуват, едни се бият и какво от това? Положението си е все същото. И ? Някой да има някакви градивини идей (с шанс за успех) ?

  7. wakeop Says:

    оффф… на мен лично градивна идея ми се струва решението на Ясен за пряко избиране на всички властимащи:
    http://yasen.lindeas.com/book/total-elections

    Обаче за да стане това нещо, трябва повечето хора да го искат и… май да се мине през стандартната въртележка (референдуми, велико народно събрание, което да промени изборната система и т.н.).
    Тоест пак да се мине през някаква партия, на която това да й е основната цел и която някак си да има мнозинство, за да прокара нужните закони… или поне така аз си го представям.

    Накратко: още едно поколение ще търпи реформи в името на внуците си.

  8. V.Rumenov Says:

    Предлагам НИЕ, тези които бяхме брутално гонени и бити по софийските улици от освирепелите полицаи на 14.І.2009, да отидем при градинката на църквата “Свети седмочисленици” утре – 17. януари 2009 към 10.30, за да видим дали същите тези полицаи в протеста си няма да се посвенят да искат да получават двойно повече пари от данъците, които НИЕ плащаме.

  9. V.Rumenov Says:

    Крайно съм разочарован от поведението на организаторите на протеста от 14.І.2009 при срещата със стоманения георги пирински (малките букви не са правописна грешка). Предали са се и са предали протеста, а в частност и мен. Какво значи, че протеста не бил за сваляне на правителството, а само за промяна на системата. Та нали правителството е емблемата и главата на змията наречена “система”.
    Парламентът и правителството щели да удовлетворят исканията на протестиращите и да решат проблемите… Това са само трикове, за да задържат властта, да продължат да ни ходят по главите и да изпразват джобовете ни.
    Млади хора, не се поддавайте на демагогията на комунистите! Явно не знаете колко зловещо цинични са. Когато го разберете ще бъде още по-късно и ще трябва отново да излизате по площадите и отново да ви бият.
    Резултатът от това предателство е, че мен, а вероятно и много други ни губите като подкрепа и присъствие на площадите.
    Моите искания са:
    1. Мигновена оставка на това правителство.
    2. Назначаване на експертно служебно правителство до датата на изборите.
    3. И по възможност никога повече комунисти или техните внучета и издънки в парламента.
    4. Съд за всички отговорни за провала на, така наречения преход, за да може вие, децата и внуците ни да живеете достойно.
    Да сте живи и здрави и успех!

Leave a Reply