2009-01-16 смисъл от протеста

by Vasil Kolev

Понеже два пъти се задава в коментарите въпроса за смисъла от протеста и какво следва, ще взема да кажа каква е моята идея по въпроса…

По принцип целите са или да се свалят правителството/парламента, за да не вършат повече глупости, или да се накарат да свърши нещо полезно под натиск (което поне малко изглежда да се получава, поне симулират някаква дейност). Всъщност, можеше всички да се обединят под надслова “Свършете си работата най-накрая”.

Реалната цел на протеста поне според мен е друга, и би имала истински траен ефект, стига да се затвърди. Целта е да се създаде идеята в хората, че могат да променят нещо, че могат да сплашат достатъчно управляващите, така че да са поне под някакъв контрол. Колкото повече шум, толкова повече се чува от не-протестиращите и толкова по-голям изборен ефект има, и по тоя начин властта да започне да слуша народа (и което в момента липсва).
Дали ще бъде постигната, дали може да бъде постигната – не знам. Ама друг сериозен смисъл не виждам.

Tags:

5 Responses to “2009-01-16 смисъл от протеста”

  1. Heth Says:

    именно.
    по-добре да правиш нещо което би променило нещата от колкото да чакаш някой да те оправи.
    аз лично нямам време за да чакам.

    трябва да се направят постери с “Съвсем случайно сте недоволни от управлението на България? Елате да им го кажем лично в очите, пред парламента”

  2. Vasil Kolev Says:

    Heth, въпроса е в метода на правене. Мисля, че никой не си прави илюзии колко са обичани политиците, включително самите те …

  3. dincho karamunchev Says:

    Каква идея за промяна могат да създадат от 1300 до 300 души на протест в центъра на град София? (1300 в началото, днес 300)
    Хора, които от три дни ги очакват ясно да формират исканята си.
    Днес направих опит да сондирам мнение как се действа в аналогичен случай в друга, по-старо демократична страна. Ми отговора е: събират се хора, представят си представителствота и си представят исканията. Протестиращите за три дена не можаха да си предяват и двете.
    И тук закономерно идва въпроса. Какво искат тия 1300-300 души?

  4. Vasil Kolev Says:

    @dincho, много е просто – исканията на еколозите специално се представят в последните две години почти постоянно, исканията на майките за втори-трети път, тия на студентите – за втори. Има ги написани online, имало е кило представителства, дето са говорили и никой не им обръща внимание.
    Да не говорим, че повечето проблеми са очевидни. Има скандали, има измами и корупция и нищо не се променя. Ето за това протеста иска основно тия да се разкарат.
    Това с чакането три дни да си формулират исканията си е стар трик, исканията отдавна са давани. “Ние не знаем какъв ви е проблема” звучи направо смешно …

  5. Heth Says:

    @Vasil Kolev
    какъвто и да е метод, въпроса е да правят нещо, а не да правят нищо; трябва да се юрнат хората да правят, защото когато мине някаква критична бройка се намират и хора които да го организират, независимо дали е военен преврат или мирен протест. повечето от протестите за българската природа бяха основно за да покажат на самите граждани че има някой който няма да стои и да чака за да види какво ще стане утре, а ще отиде и ще си искаже мнението, нещо което на българина не му хрумва по някаква странна причина.

Leave a Reply