2009-01-20 merge

by Vasil Kolev

Днес беше от дните, в които ме гонеше мисълта “защо пак съм трезвен на работа”…

Един от сайтовете ни са се хванали пак да го доработват, та проверих какво му е състоянието. Оказа се, че има огромна разлика м/у него и това, което имаме във version control-а, а мазалото се оказа просто на ниво. Merge отне около 3-4 часа – виждане на какво трябва да се почисти, какво да се ignore-не, какво да се вкара под контрол, дали няма някое намазване на цял файл само защото са сменени unix-ките с dos-овски нови редове и друго подобни гадости. Открих също до къде стигат програмистите, като нямат version control – в една директория открих следните вариации на един файл:

index_111.php
index111.php
index_11.php
index123.php
index12.php
index_1_.php
index_1.php
index2.php
indexcopy.php
index_current.php
index_last.php
indexnow2.php
index_old1.php
index_old2.php
index_old.php
index_OLD.php
index_oold.php
_index.php
index____.php
index___.php
index__.php
index_.php
indexshot.php
indexxx.php

Да живеят изобретателността и липсата на мисъл.

На всичкото отгоре не всичките ignore-ове са на място (та svn status казва, че разни файлове от различни cache-ове са му странни, но поне те никога не са били commit-вани). В крайна сметка цялото нещо е около 700MB, 8500 файла и svn status се мотае 11 секунди на второто пускане…
(после ми се чудят що казва, че програмистите не са хора)

Tags: ,

6 Responses to “2009-01-20 merge”

  1. bog Says:

    Ами аз намирам една голяма разлика м/у програмисти и админи – едните пишат софтуер, другите само ползват. ако на втората група не и стиска да се присъедини към първата.
    наслушал съм се на блеене на админи заклещени в мрънконещата си дребнавост

  2. FJ Says:

    Другата простотия дето я мъдрят са разни файлове, започващи със скрити и специални символи по директориите, резултат от гениален “copy-paste” предназначен за лесно обслужване на “велики” програмчета дето поемат аргументи на команден ред.

  3. Vasil Kolev Says:

    @bog, аз и пиша софтуер, всеки админ му се налага да напише по нещо. В нашата фирма почти няма проект, по който аз да не съм дописвал fix-ове (и тук не включвам няколкото мои проекта). По-голямата разлика е, че за разлика от програмистите аз живея в реалния свят и ми се налага да ползвам техните неща и да ги карам да работят (и да разбирам “какво е искал да каже автора с еди-какво-си”). Ела за малко от моята страна на барикадата, и ще видиш какво е :)
    (иначе в CV-то ми пише поне част от нещата, които съм писал и са още в production, може да погледнеш)

  4. Иво Says:

    Както има некадърни админи така има и некадърни програмисти, не знам какво толкова се чудите и мерите.

  5. Vasil Kolev Says:

    @Иво, аз не говоря за некадърност – те хората не е като да не могат да пишат. Проблемът е, че не мислят за реалния свят :) Иначе – некадърни админи колкото щеш, съгласен съм :)

  6. joe Says:

    Тва с индексите е много зло = ) Това направо си е svn по селски! Ма трябва човек да има добра памет, и току-виж как ставаш незаменим (щото контрола на версиите е кодиран по много хитър начин) уеб дизайнер :/

Leave a Reply