2009-09-15 четене

by Vasil Kolev

… и понеже не може само да се псува, а вчерашния постинг докара сериозни реакции от разни хора, май е време да обясня аз и защо и какво чета, понеже определено не е станало ясно.
(май всички би трябвало да напишат едно такова нещо, както има и “защо пиша”. Имах и аз едно такова, ама нещо не мога да го намеря).

Като за начало, аз съм патологичен четец. Откакто се научих да чета в първи клас, не съм се спрял – на моменти като седя някъде и чакам, тръгвам да чета какво има разлепено по стените (днеска ходих на доктор и четох графиците им например). Така съм свикнал да си изграждам отношение към авторите, които чета – в общи линии съм почти всеяден, но все пак имам едно количество любими автори, както и един сериозен черен списък.

Така любимите си автори ги чета, защото са наистина добри, защото умеят да пишат, и защото пишат интересни неща (то трите са в общи линии свързани). По същия начин съм си подбирал блоговете, дето чета – ако ми е интересно, се добавя в агрегатора. И в крайна сметка ми е гадно, когато някой почне да пише тотални глупости и трябва да го трия – а уж имам доста по-висок праг на чувствителност…

В twitter е още по-тежко, най-вече понеже там нещата са още по-лични, в 140 символа си проличава доста по-добре кой как е, и съответно някаква сериозна промяна към по-зле аз поне по-трудно я преживявам :)

Спокойно може да ми се каже, че съм като за психиатрично заведение, знам. И все пак мисля да продължа да влагам нещо в нещата, които пиша и да очаквам същото от останалите :) Смятам, че е същото както с всяка работа – ако не ти е интересно, ако не влагаш нещо от себе си и не го правиш добре, защо изобщо го правиш? А е още по-неприятно като знаеш, че някой го може и пак прави посредствени неща…
(по-добре да изтриеш 10 неща и да напишеш едно свястно, отколкото от 10 неща 9 да са боклук)

Tags: ,

11 Responses to “2009-09-15 четене”

  1. Ghibli Says:

    “Спокойно може да ми се каже, че съм като за психиатрично заведение” – напротив, съвсем правилни неща си написал.

  2. Lyubo Says:

    И защо “като”? ;)

  3. me Says:

    Честно да ти кажа, свалям ти шапка, че все пак успяваш да прочетеш толкова книги за толкова време. В днешно време, хората масово ги отебават за сметка на различни забавления в интернет. Имам няколко въпроса:

    1) след като работиш доста … и го правиш на околовръстното, и ти коства доста време да се прибереш у вас, и т.н., някак не си ли прекалено уморен вечер, за да четеш така системно дебели книги?

    2) кое точно те мотивира да захванеш нова книга, която е от непознат за теб автор? ако да речем ти дам техническа литература, ще я прочетеш ли толкова бързо и с такова желание, както четеш произведенията на някои от любимите ти автори?

    3) в днешно време е полезно да си антисоциален. преди време ти го написах като коментар в блога, сега отново ще го направя — за мен лично, ти си един от много малкото хора, които използват личния си блог без цел някаква лична облага – парична, социална, професионална, рекламна и т.н. в т.нар. българска блогосфера се появиха какви ли не лумпени – като се започне от Енея с тежките пози и кретенски писания и се стигне до някои други … граждани, които се опитват да се покажат като титани на политическата мисъл и гражданска позиция … май да си антисоциален е сравнително здравословно, ха-ха.

  4. Е Says:

    Въпросът е какъв интереса на пишещия от писането и написаното? Ако си отговориш правилно, като махнеш очевидно подлежащите на психодиспансеризиране, всичко лъсва…

  5. cx Says:

    Ех, таман някой напише нещо хубаво… и после почва да го разваля с обяснения и оправдания, които не дължи никому. Не си струва ;)

  6. krassyo Says:

    Еее де, Манияксе, “моите автори са най-добри”, а другите смучат. Ходете в редица за да сте от моите. Слез на земята за 5 минути ако обичаш. Всеки си пише както иска в своя блог. Жените би следвало да мрънкат за такива неща.

    До преди мало мъчих 5 бири и това ми дойде отгоре просто. Не живеем в тошовата ера, баце. Ако искаш ги чети тези ама времето е пари и току-що изгубих малко пари докато чета това и още толкова докато отговарям. Отдавна си мислих да те запитам риторично – на какви наркотици ги “раждаш” тия публикации?

  7. Vasil Kolev Says:

    @Ghibli, начина ми на вманиачаване в нещата по принцип не е от най-здравословните.

    @Lyubo, ми щото май ако си го призная директно, може да ме приберат, знам ли кой ме чете :P

    @me, 1) не. кво толкова? Така даже си почивам. 2) Твърде много неща са, препоръка на някой, който слушам, review, хубаво заглавие, да ми е харесала като съм я отворил и т.н.. Техническа – що не, приспивал съм се с Unix network programming :) 3) аз също пиша по политически теми и пак вероятно имам някаква лична облага – ти отде знаеш, може да свалям девойки с блога си (или да гоня тия, дето няма да са ми интересни, пишейки по тоя начин). Никой не пише само ей-така, сигурен съм :) Иначе – старая се да не съм лумпен, да видим колко се получава.

    @Е, строго индивидуално е. Аз пиша, щото ми харесва да го правя, ама то това мога да го кажа за всичко, дето правя…

    @cx, дължа го на себе си :) Ще взема да си прегледам някой ден пак блога и ще ми се губи нещо (а аз тия неща половината ги изписах в коментарите на предния така или иначе). Ти ако държиш да не ти се обяснява, сигурно мога да сложа един таг ‘обяснения’ и да не го гледаш :)))

    @krassyo, пиши пак, като не си на 5 бири, определено не ти се разбира какво искаш да кажеш (съгласен съм, че на 5 бири може и да е било ясно). Обяснявам какво ми харесва, не че всички трябва да ми харесват.

  8. krassyo Says:

    И извън петте бири – нали се сещаш, че мисловният модел и респективно начинът на писане се променят с времето.

    И в крайна сметка ми е гадно, когато някой почне да пише тотални глупости и трябва да го трия – а уж имам доста по-висок праг на чувствителност…

    Че кой те спира да триеш от агрегатора си… защо ли долавям смисъл в смисъла : «продължавайте да си бъдете същите и няма да ви трия». Ако е така – егоистично е.

    Разбирам, че основната ти теза е пишещите да пишат заради качеството, а не заради количеството, но начина по който излагаш тезата си е хейтърски и може би по-успешно може да подкопае тезата ти отколкото да и даде необходимата гласност.

    Това бяха моите 5 пари по темата – дори на трезва тиква.

  9. Vasil Kolev Says:

    @krassyo, ахааа. Термина “хейтърски” никога не съм го харесвал, щото в повечето случаи се ползва основно от хора с твърде нежни чувства, дето не искат да видят реалността. Казвам го така, не омекотено, щото така го усещам аз – ако беше нещо леко, като например някой, дето пише от време на време с грешки, щях спокойно да му кажа да си сложи spell checker (както съм правил с доста хора :) ). Който се притеснява от това, има нужда така и така да се върне в реалния свят :)

  10. Светлина Says:

    Уважаеми зелени батко, а себе си четеш ли?
    Ето аз примерно обичам чат-пат да си отварям нещо старо (ама съвсем произволно) и да си се забавлявам. Не съм започнала да пиша с по-малко грешки, не съм спряла да бърничкам из себе си, само дето се научих как се слагат картинки и клипчета :)

  11. Vasil Kolev Says:

    @Светлина, да, на няколко месеца се хващам да чета, да си спомня разни работи. Също така помага да видя разни неща, които ме дразнят, че да не ги правя повече :)

Leave a Reply