2009-09-16 национализъм

by Vasil Kolev

Така и така съм почнал с flamer-ските теми, мисля тая да е последната, поне за известно време.

Обещал бях да пиша по темата за националистите и какво ме дразни в тях.
(да припомня. Блога си е мой, малоумните коментари ще бъдат трити директно, не си губете времето да ме псувате без логика. Също така някакви анонимковци, дето ги е страх да застанат зад мнението си ги чака същото, като “бойко борисов” от предните постове.)

Айде да почнем с първите две очевидни проявления на национализма в България – “Атака” и БНС. Няма по-жалки създания в политическия ни живот, даже сравнени с тройната ламя – всичките им предложения са демагогски и реално погледнато – безсмислени. Едно време за идеята съм чел книгата на Волен Сидеров, и май някъде съм го отбелязал – тотално безсмислена, комбинация от конспиративни теории и се кълне в православната църква и руското и начало (или нещо подобно). Ходил съм да чета по сайтовете им и все едно съм се върнал в средните векове – всичко, което не е “чисто” по техните виждания е лошо, всички, дето не са с тях, са против тях.

Ето това е другото нещо – “ако не сте с нас, сте против нас и всичко, в което вярваме”. Това е рядко глупаво, все едно да се направи движение, което да е за пряка връзка м/у възрастта на жените и законноста да се прави секс със тях – например всичко под 18 е забранено, до 50-60 е ок, а изнасилването на бабички да се направи национален спорт – след което аз да кажа, че съм против тях и те да кажат – “значи си привърженик на изнасилването на деца!”. Ми не, ама и не мога да ви трая… “Ти си против нас – значи си против България”. Какво общо имате вие с България, освен че сте се родили тука бе?

Ужасно смешно е и как си измислят врагове (и как реално ги подсилват) – като ги слушаш, турците са едни такива митични създания, с чалма и мустаци, изнасилват де що видят българка (и българи) и се опитват да ни потурчат всичките, а циганите са банда кирливи мръсни крадливи създания, дето трябва да бъдат изклани. Ами аз познавам прилично количество и турци, и цигани, и не съм особено съгласен – навсякъде си има такива за разстрел, и при тях не е по-различно от при нас.

Самите привърженити и отявлени националисти па направо плашат. Ако не ми се беше случвало да чуя как си говорят такива (бръснатоглави с тениски “България на три планети”, така де, морета), нямаше да вярвам, че наистина има такива. Тъпи та вдлъбнати, безсмислени идиоти, които знаят само нещо, дето са им набили в главата от там, отдето ги хранят (“Расате ни храни, значи е прав”) и с основен довод – ритници и юмруци.
(изобщо няма да коментирам въшния вид и миризмата)

И като за най-накрая – основната идея за “родината” и как трябва да я пазим, как понеже сме се родили тука и сме наследници на разни велики хора (като например Васил Левски) ние сме нещо повече, били сме едно време голяма сила в Европа и сега трябва да бъдем и т.н., и т.н.. Освен серизното непознаване на историята и тоталната неспособност за разбиране на текущата ситуация (“македонците са българи” – квито искат да са, щом искат собствена държава и толкова време са били отделени, що трябва да ги натискаме? На мен даже ми се налага да ползвам google translate да им чета разни работи, а и като гледам те съвсем па не са тръгнали да се обединяват с нас. Да не говорим за какво са ни там килото албанци), тия хора смятат, че светът им дължи нещо, само заради случайността да се родят тук. “Искаме само това, което е наше” – хора, ако е ваше, какво точно искате? Ако искате неща, които някога са били наши – да ида да си поискам парите от магазина, дето дадох вчера за хляб, те бяха мои?

Всъщност, единствените хора, които ползват национализма в политиката и по принцип са тия, дето не могат да свършат нещо друго, или тези, които зад него крият тоталитарните си идеи (примери – бол. Всичките държави със сериозна пропаганда по националистичната тема са прекрасен пример). Изобщо тия идеи водят до едно усещане, че света ти дължи нещо и че ти не трябва да се напрягаш и трудиш, то ще си дойде само, както е било в ония прекрасни отдавнашни времена (които са повече от приказките, отколкото от историята). По тоя начин всички се чувстват като жертви, а от такива колко ми е писнало…

Ние не сме специални. Никой нищо не ни дължи. Каквото е нужно, можем да постигнем със собствените си ръце. Живеем на хубаво място, но то не ни определя какви сме – определяме се самите ние. Останалото е мухльовщина и насаждане на такава.

(стига толкова. Следващия posting ще гледам да е как съм се напил или нещо подобно)

Tags: ,

17 Responses to “2009-09-16 национализъм”

  1. dzver Says:

    Бяха ме публикували в един от техните форуми с обяснение, че съм бил антибългарин и отявлен хомосексуалист. На снимката бяхме с Пейо, Нервната акула и Никодил. Кефи ме причината – някой на снимката държеше в ръка син балон (предизборен на Синята коалиция).

    Държането на балон в ръка те прави гей, следователно за разстрел. Логика невероятна.

  2. Monica Raykova Says:

    Относно националистите – ами то само малките деца искат това, което не могат да имат…

  3. freax Says:

    “(изобщо няма да коментирам въшния вид и миризмата)”

    Нямаш право! :P

  4. Събина Says:

    Съгласих се с теб за националистите още в предния текст, съгласна съм и с този.
    Има само една забележка, партии с потенциала (финансовия) на Атака и БНС , уви не мога да ги нарека жалки. Там се изливат много пари, ша знаеш.

    @dzver: хахаха да се смееш ли да плачеш ли е случката.

  5. CHILIEV Says:

    @dzver: това е като оня скеч: “Другарю старшинка, вие имате ли рибки? – Не. – Значи сте педал.” :D :D

    Колкото до постинга… може би си прав… за някой неща… да речем за повечето.
    Лично аз не виждам нищо лошо в “тениски “България на три… морета“”. Мен пък не ме кефи особенно, когато някой се разнася гордно с тениска с надпис ENGLADN + флаг…

    ;)

  6. ro-tex Says:

    Моите 5 стотинки:

    Трябва ни повече национално чувство – наистина да ни харесва, че сме българи. Като цяло има защо. Нямам нищо против тениските за България и ако видя готина семпла тениска със знамето мисля да си я купя. Държавата ни няма да й се отрази зле малко повече реклама и национална гордост – ако ние сами не се уважаваме защо им е на другите да го правят?

    Цигани турци и македонци с нищо не са ни виновни. Трябва да си защитаваме националните интереси, но тези глупости как са ни окрали държавата са си точно това – пълна глупост. По разните договори си пише кой какво от кого е взел и кому е дал (това по повод северна Добруджа и Западните Покрайнини).

    Македноците са хора, извоювали си независимост – от една страна и аз ги разглеждам като българи, от друга нямам никакви намерения да ги карам да влизат България – след като решили са се откъснат от една държава за да са си сами, защо им е да влизат в друга? Рано или късно пак ще сме всички заедно (в далечното розово бъдеще на великио Европейски Союз! Амин!).

    Малоумните “националисти”, които се аргументират предимно с юмруци и ритници не си струва да се приказва за тях, но все пак:
    1. Навсякъде ги има, хората се борят срещу тях, защото са единствено разрушителна сила. В Австрия ме учудиха разните лепенки по стени и стълбове “Stop Nazi” и подобни – и там ги има и са по-голям проблем и от тук.
    2. Не са заплаха за нищо сами по себе си – заплаха са само онези, които ги вербуват и използват за каузата си. Тук, разбира се, изключвам единичните случаи в които някой се опитва да спори с тях и свършва в Пирогов – с тези хора не може да се дискутира на общо основание, те са именно “ако не си с нас си срещу нас” и обикновенно са достатъчно здрави за да обяснят точно какво означава да си срещу тях.

  7. Ghibli Says:

    Трябва ни повече национално чувство – наистина да ни харесва, че сме българи. Като цяло има защо.

    Я кажи защо?

  8. Longanlon Says:

    рулираш батка, спор няма :) мнението ми за национализма и националистите е точно като твоето.

    Дзвер – споко, мене колко са ме разнасяли по форумите на атака и вмро заради статията за македония и разни други… а във форум православие ме бяха изтипосали със снимка и ме бяха нарекли ‘чадо сатанаилово’ :) от тия хора това го приемам като комплимент :)

  9. gat3way Says:

    Мисля, че не е добра идея да триеш малоумните коментари на разни псевдопатриотари с лют език :)

    Причината е че няма друг по-добър начин да ти се аргументират тезите. На човек му трябва да види само няколко бисера от сорта на “мръсен чифут”, “турски ибрикчия”, “национален предател” и т.н. за да се съгласи с това, което си писал :)

    Освен това е много забавно да ги гледа човек как се пенявят :)

  10. joe Says:

    Заеби ги тея “сериозни” теми, пиши нещо по-компютърджийско :) Това “{*strchr(tmp,’:’)=0}” кърти мивки.

  11. Vasil Kolev Says:

    @joe, това е директно отвратително :)

  12. boris Says:

    Съгласен. Ако говориш с разумни хора, липсата на адекватен отговор на въпроса ‘Каква е обективната разлика между хората от България и другите?’ свършва спора.
    Да си горд от мястото, където си се родил (или въобще за нещо, което не зависи от теб) ми се струва глупаво.

  13. dobrilov Says:

    Извинявам се , че не е по темата но може ли превод на {*strchr(tmp,’:’)=0}

  14. Vasil Kolev Says:

    @dobrilov, това е на C, “замени първото срещане на ‘:’ с шеснайсетична нула, т.е. маркирай там края на string-а”, т.е.. съкратен запис на нещо, което би трябвало да изглежда така:

    {
    char *pos;
    pos=strchr(tmp,’:’);
    if (!pos) *pos=’\0′;
    }

    Т.е. няма я проверката и я няма временната променлива (това е най-съкратения възможен запис, заедно с една грешка :) ). МНОГО е грозно, но има случаи, когато е полезно…

  15. милен Says:

    абе хора!!!Национализмът се доказва ,не на думи ,а на действия :)

  16. Baluan Says:

    Само нека отбележим, че “македонците” сами не са решили да се делят ;-)

    Колкото до турците и циганите – там нещата опират до предубеждения, а тях само времето, пък и самите цигани и турци, могат да излекуват ;-)

  17. Heth Says:

    @милен мда, мисля че това изчерпва всичко което искам да кажа =)
    гледайте Източни пиеси

Leave a Reply