Openfest – 2009

by Vasil Kolev

на още един Openfest. Чувствам се изцеден.

Тази година определено стана по-добре от преди. Имахме страхотна организация (нанесохме се за час-два, а се изнесохме за около 20 минути след края), а програмата ни беше наистина забавна… Може някой път да направим лекция “Как се прави OpenFest за норматив” :)

Като за начало, имахме страхотен OpenArt workshop по снимане (съдейки по реакциите на хората за него най-вече), не знам даже дали отделиха хората там време да ядат. Донесли си бяха две коли техника, и се справиха с тях много ефективно (което аз като един техничар с малко весело мнение за хората на изкуството намирам за наистина страхотно постижение :) ).

Щандът на O’Reilly продаде една голяма част от книгите си още първия ден (мисля даже, че имаше нещо, до което не се доредих).

В програмата имаше няколко лекции, на които присъствах (което по принцип винаги ми е било много сложно на събития, на които съм в организацията) – тази на Мариян за приложението на изкуствения интелект в системната администрация (имахме там един спор по темата, според мен това е увековечаване на сериозен набор мръсни хакове, но в крайна сметка при неговата ситуация и архитектура това изглежда като вярното решение, а някои неща не подлежат на промяна), тази на Стефан Кънев и Ники Бачийски за щастливия програмист (която беше наистина забавна и казаха доста интересни неща, които после имаха връзка с моята дискусия), както и нещо на Владо Каравелов по темата хардуер (което кой-знае защо беше в BSD потока).
(и да, имаше една лекция за сравнение на бази данни, за която казах достатъчно на самия фест.)

Моята дискусия мина по-добре, отколкото очаквах – изговориха се интересни неща, търся в момента доброволец да му дам записа да я транскрибира и да я публикувам. Ще пусна това, което си бях написал като увод (и от което пропуснах разни неща) като отделен post малко по-късно. В общи линии имаше два извода – че методът трябва да е децентрализиран и на малки групи, както и да бъде максимално неформален.

Интерпред се оказа страхотно място – хубави зали, добро озвучаване и даже малко история – доколкото знам, сателитите чинии, които се виждат от панорамното кафе са търкаляли сериозна част от internet свързаността на България преди около 10 години… Единствените ми две забележки са, че следващата година ние сами ще си правим мрежата (wireless AP-тата им забиваха през половин час), и че ще трябва да измислим нещо за няколко места със скърцащ паркет…

И двата дни след събитието се събирахме в Кривото да хапнем (някои хора – и да пийнат) и се получиха наистина интересни дискусии за какво ли не. Очаквам на ИББ тая седмица да има бая повече хора…

Сега имаме да събираме снимки, да обработваме записи и да направим архив. Имаме и да оправим архива от 2006та, че май никакъв го няма…

Tags: , ,

4 Responses to “Openfest – 2009”

  1. Nick Says:

    Споделям мнението ти за организацията като страничен наблюдател. Стори ми се по-добре (а и по-посетено) от минали години. Основно правя паралел с по-предната година, че миналата пропуснах. Може би Интерпред се оказва по-подходящо място…
    Инак кога да очакваме записите, че за мое съжаление днес не съумях да мина, а имаше какво да се чуе и види?
    И още нещо относно лекцията на Мариян. Като поговорихме (аз бях с въпроса за false positives) в края спомена, че ще продължите дискусията. Ако това стане нахвърляй в резюме какво сте говорили, че темата наистина е много интересна :)

  2. ju Says:

    Тази година ще има ли видео от лекциите?

  3. Георги Георгиев Says:

    За ии в системната администрация не знам дали аз не съм разбрал точно каква е идеята на Мариян, но според мен това не е изкуствен интелект, аобикновена разработена програма, която работи с други приложения (ps…)

  4. Martin Says:

    Хубав фест се получи! Въпреки че присъствах само на втория ден и главно в Мозила потока – пълни зали, хубави хора, страхотен networking.

Leave a Reply