Openfest 2009 – увод на моята дискусия

by Vasil Kolev

Добро утро, добри хора.

Бях написал едно количество псувни като увод на дискусията, но даже и аз не го счетох за много добра идея.

Всъщност, нека започнем с въпросът на дискусията – какъв точно е най-подходящия начин за предаване на знания? На някои хора този процес е известен под името “образование”, но понеже повечето неща, свързани с тоя термин са неща, от които се опитвам да избягам, та оттам и заглавието.

Цялата работа тръгна от идеята, че разни хора – студенти във ФМИ – започнаха да водят курсове. Това доведе до идеята, че може не само да слушаме какво ни се говори, но и ние да вземем да разкажем нещо, което считаме за полезно. Така се появи първия курс по мрежова сигурност, в който бях поканен и аз да водя…
Взе, че ми хареса :)

Оттам видях и едно количество проблеми на тоя тип преподаване:
– отнема много време. За два часа преподаване са нужни м/у 4 и 8 часа подготовка (дори и това нещо да съм го водил преди, нещата се променят от година на година)
– базата студенти е твърде разнородна. Има такива, които са много по-напред от останалите и на моменти бая ги отегчаваме, има такива, които съвсем си нямат идея от нещата. А да водим на по-горните курсове само не е добра опция, понеже дотогава много хора достатъчно са се разочаровали, че да не се занимават с университета…
– изглежда поне нашия стил е доста различен от общоприетия. Поне на мен ми се струва, че основната част на образованието е да предаде дисциплина и сляпо следване на преподаденото, докато поне аз предпочитам да си водя дискусия с хората, въпреки сериозния риск от разводняване.
– налага ни се да правим курсовете устойчиви на т.нар. “brain dump”, т.е. да се научи наизуст каквото сме казали, да се вземе изпита и после да се забрави. Би било далеч по-удобно, ако не се налагаше да го правим.
– оставам с впечатлението, че курсовете, които водим някакси не пасват на програмата. Дали е това, че се стараем да ги направим весели и интересни, дали повече практическата ни насоченост (т.е. дават се проблеми от реалния свят доста често), не знам.

И най-вече – липсва ми дискусията (което може да си е мой проблем, да не мога да я създам в една такава зала, вероятно има хора, които се справят). Не мога да отрека, че обичам да говоря на хората, ама все пак :)

А аз имам желание да предавам знания. Така мога да обсъдя неща, които съм правил, да помогна в решаването на нечий проблем (което в бая случаи е много забавно), и като цяло да спомогна за постигане на великата цел да има по-малко идиотизми в ИТ-то…

И всъщност от другата страна на ситуацията са разните събирания на маса (особено ИББ, което се случва всяка сряда в “Кривото”) – там винаги се получават поне няколко (доста често паралелни) дискусии на всякакви теми, намират се интересни решения, чува се за чуждия опит и т.н.. Аз поне спокойно мога да кажа, че там съм научил повече, отколкото във ФМИ (което е по-скоро мой проблем, не на факултета :) ).
(за тези, които не знаят – ИББ е “Интернет Бира – България”, едно събиране всяка сряда на всякакви весели хора (основно компютърджии) с цел пиене и говорене).

Иска ми се да измисля нещо по средата. Не чак такава анархия като бирата, не толкова тежко като курса. Това е и въпросът на дискусията, как да комбинирам моя набор знания (събрани по всякави начини, доста от тях – на гърба на потребителите :) ), желанието си да дебъгвам и говоря и това, че има хора, на които тия неща са им интересни и биха им били полезни. Далеч съм от мисълта, че търся заместител на стандартното образование (колкото и да ме дразни), но смята, че трябва да има някакъв начин да бъде допълнено.
Не искам да правя изпити, да издавам документи и т.н.. Искам прост и ясен многопосочен поток от знания. Не искам да е свързано с университети, сертифицирания, дипломи и т.н. – не смятам, че си струва времето. Нека го формулирам така – търся най-ефективния начин за повишаване на нивото на знания в до-колкото-хора-успея-да-да-се-докопам.

(важно е да отбележа. Говоря само за частта на IT-то, не смятам, че каквото и да било от това е приложимо в медицината например :) )

Около мен има бая случаи на такива проблеми. Един такъв средно стресиращ за мен момент беше вчера на лекцията за теста на бази данни, в който човекът чистосърдечно си призна, че не е направил никакви индекси, добавяйки, че са “част от настройката на базата данни” – което е пълна глупост и беше едно от нещата, които се опитвам да обясня на хората, че не се прави в последните поне 6 години.

Това е само един такъв случай. В повечето места, в които съм работил, ми се е налагало да обяснявам какво е индекс в база данни, какво е оптимизация изобщо, как не е безкраен диска, как единственото средство, което хората са научили не е съвсем единствено и не е добро като решение на текущия проблем.

Мислил съм да напиша много такива неща в учебника по мрежова сигурност, с който обаче съм стигнал само до увода (част от него).

Също така преди няколко дни проведох експеримента да обясня ethernet за 20 минути (основните неща, нужни за да се разбира технологията и как работи, без много задълбочаване) и се получи в общи линии, може да пробвам да ги напиша някой ден (като т.нар. cliff notes), въпроса е колко човека ще ги прочетат :)

Отворен съм за идеи :)

Tags:

7 Responses to “Openfest 2009 – увод на моята дискусия”

  1. Комитата Says:

    Да кажа това, което не казах на глас в дискусията, давайки път на младите. За да има предаване на знания трябва да има два субекта, две личности — едната, която да иска да предава знания, и друга, която да иска да ги поема. Аз съм преподавал на доброволни начала лекции в СВУБИТ. Посрещна ме стена от пълна незаинтересованост от студентите. От група 30 човека имаше 4-ма, които имаха желание съвсем безплатно и за сметка на личното ми време да научат нещо.При моя опит да освободя тези които само вдигаха шумовия фон, преподавателката, в чиито лекции гостувах, им скръцна със зъби “който напусне, ще му пиша отсъствие”, така че се наложи да загубя напразно част от усилията си. Освен четиримата, за които споменах, останалите дори не се заинтригувха от положението да им направя съвсем доброволно и безплатно курс по интернет комуникация. Така че е необходима мотивация у “учащите се”. А в едно демократично общество тази мотивация се изгражда в първите седем години в семейството, което оформя ценностите на младия човек, и по-специално любопитството и любовта към познанието.

    Затова, ако човек иска днес да предава или да преподава знания, първо трябва да стане родител за малко на тези отсреща, да им обясни невероятните чудеса на нещата, които ще им разказва (да пусне въдицата), а чак после да започне самият процес на предаване или преподаване, за който има методологии, технологии и всичко останало.

    Не знам за теб, но аз съм взел следното решение — предавам знанията си на малко на брой, но силно мотивирани да учат хора. Аз имам интерес да изградя личности и специалисти, защото ми харесва, а те получават наготово моя 11 годишен опит и знания в областта.

    А иначе пътя е ясен – ставаш харизматичен преподавател, и притегателната сила на личността ти, кара студентите да поглъщат всяка твоя дума като откровение.

    Не се паля обикновено, но темата ми е близка до сърцето ;-)

  2. Жорка Says:

    Напиши за пример това за Ethernet-а като cliff notes и тогава ще получиш добра обратна връзка… сега не е много ясно :( Лично аз съм за Ethernet-а като първи проект :)

  3. Самуил Says:

    Аз не жиивея в София. Част от малка фирма съм която се занимава с компютърна техника и доставка на Интернет. Изгледах каквото успях да изтегля от сайта ти по курса. Първото нещо което ще кажа е благодаря !!! Макар и някои неща да са ми ежедневие и рутина гледах всички видео записи няколко пъти защото така тези знания збито обяснени се поподредиха в главата ми. Един път попита тук в блога си:
    – Има ли смисал ?
    Да, има смисъл ! Сигурен съм има много други хора дали от столицата или от провинцията за които незнаеш, че има смисъл. След тези лекции започнах да гледам на нещата по глобално защото те допълниха моите знания. От една страна имам материал, база за сравнение, къде съм и до каква степен са ми знанията а от друга имам материал в случаи на спор с колега с който взехме правилното решение впоследтсвие.
    Очаквах, че ще има още видео лекции но това не се случи. Харесва ми стила на преподаване който е директен, без пи-ар, скрити реклами и създаване на легенди за определени продукти както и това, че говорим първо за проблем и после го решаваме. Последната книга която си купих на Cisco Press “Проектиране на мрежова сигурност” струва 38 лева, над 800 страници е а това което извлякох като знания се побира в не повече от 100. Тук искам да кажа, че проблема нито е в парите, нито в 800-те страници. Проблема ми е талаша който трябва да разровя за да сглобя смислено знанията.
    Аз не искам да съм администратора на който му работи мрежата но не знае как защото е копирал сляпо първото ръководство от google. Искам да имам контрол над нея, да знам какво се случва и да предотвратявам проблеми преди да са се случили. Искам да гледам пълни таблици на MRTG и доволни лица на клиенти.
    Между другото сигурен съм, че отговор на въпроса си би получил ако имаше брояч на howto-то от 2000 година за ip route и tc което си писал. Не вярвам да има БГ админ който да не е попадал на него.
    Дали ще бъде cliff notes или клипче стил youtube за мен няма значение. Ще се радвам да се случи обаче :-)

  4. сириус Says:

    ако често мислиш по някой проблем и го разглеждаш от всички страни, най-вероятно е един ден/или пък нощ да намериш отговора :))

  5. LordDoskias Says:

    Идеята за видео туториали, че като ли не е толкова лоша?

  6. Alex Ivaylov Says:

    Причината за този проблем е големия брой студенти. Аз съм студент във Великобритания и тук групите са по 16-20 човека и дискусиийте са отворени (точно каквото искате да направите вие). Преподавателят тук се счита за “равен” със студентите и се оабръщаме към него с малкото му име.
    Обикновенно, всички ние се събираме около него и водим дискусия.

  7. burnbrain Says:

    Искам само да ти кажа че такива хора като теб са рядкост. Кефя се че си готов да споделиш опита си и съм сигурен че и доста други потребители се кефят. Има един проблем – времето. Ако си готов да отделиш време за това ти начинание сигурен съм че доста хора ще се намерят да те слушат/четат и т.н както го и правят!

    Поздрави

Leave a Reply