2009-12-13 Черният лебед

by Vasil Kolev

Да живее отпуската. Разнасях някакви бази данни напред-назад, оправих един monitoring и преди малко изюрках support-а в щатите да иде да смени 5 диска (щото не знам дали имам достатъчно резервни за всичките 10, а и два от тия за смяна са на една машина).

За сметка на това обаче успях да изчета “Черният лебед” на Талеб, наистина много хубава книга.

Да започнем от там, че авторът изглежда много дълго време е спорил с разни хора, които не се радват на неговите идеи и изводи, и на моменти е забавно злобен (а поне в началото ми звучеше като надут задник). Постепенно в книгата се вижда и защо може да ни звучи така, а изводите му са доста точни и ясни – изобщо структурата на книгата му е направо прекрасна, не съм виждал такова нещо досега.
Помогна ми да намеря думата за това, което се опитвахме да предадем на студентите и което аз наричах “цинизъм”, а Боян Кроснов – “критична мисъл” – думата е “скептицизъм” :)
Изобщо идеите и мисленето на Талеб са нещо, което усещам като правилно, много близки до начина, по който съм действал (или поне съм се опитвал да действам, доста често не съм се справял). Може да е отделил твърде много време в книгата да обяснява колко неприложимо е гаусовото разпределение, но за сметка на това всички неща по темата за фрактали, за начините за доказване на невярност на твърдения (особено полезно в security нещата) и различните философски обяснения на мен ми се виждат много полезни и изясняващи. В някои моменти бяха като да ти кажат думата, която ти е на езика, в други беше малко като удар с мокър парцал.
Смятам, че на всички студенти, на които сме преподавали, тая книга ще им е много полезна.

Книгата няма да ви научи на това как да предвиждате какво ще се случва на финансовите пазари, как да станете богат, как да постигнете пълно щастие или каквото и да е подобно нещо. Само ще ви даде един много хубав и полезен поглед върху нещата :)

Tags:

4 Responses to “2009-12-13 Черният лебед”

  1. lyd Says:

    Изпреварвам тези, които ще ти оставят оплюващи Талеб коментари и давам линк към моето писание за тази книга. В края му има линкове към 2 мои писания за друга негова книга.

    На мен не ми се вижда надут задник :)

    http://lydblog.wordpress.com/2009/07/14/taleb-cherniat-lebed/

  2. foo Says:

    да, обаче ние не харесваме теб, така че всичко се уравновесява :)

  3. ал_шопов Says:

    Аз от Талеб прочетох „Надхитрени от случайността“. След 1-та третина се насилвах да я прочета. Преводът беше отвратителен, а Талеб в тази книга се прояви най-вече като свръх надут пуяк с прекалено наивистично писание. Общо взето цитираше разни работи взети от тук-там и си мислеше, че е голямата работа.
    Толкова лошо впечатление ми направи, че похвалата ти е недостатъчна и неубедителна за мен да ме накара да се заинтригувам от тази книга.
    (Това е лично мнение.)

  4. Vasil Kolev Says:

    @al_shopov, не знам за наивистично, но поне според мен е много прав, което го извинява за поведението. Иначе поне в началото се налага да се насилиш малко да го четеш.

Leave a Reply