2009-12-18 пишкомерие

by Vasil Kolev

(тия дни ме е хванало настроението за разни ambient неща, въртя си странни работи на FSOL)

Между работата по време на отпуска имам време да довърша разни неща – да дочета купчината книги (така като гледам съм успял да мина през 6 книги и съм на седма за тоя месец, списъкът може да се види в goodreads) и да взема да обърна малко внимание на блога.

Отдавна се каня да напиша нещо по темата за меренето на пишки (в контекста на IT обществото) и защо това не е нещо лошо.
(като бележка под линия. “Пишка” е термин с няколко значения. Едното е малко устройство (USB пишка например), другото е колко си напред в дадена област (например storage пишка е колко дисково място имаш, bandwidth пишка е колко bandwidth имаш, езиковата пишка е колко езика знаеш и т.н., и т.н.)

Първото хубаво нещо изобщо е, че в IT-то няма сексизъм в тая тема. Седяхме една вечер на маса и обсъждахме кой върху колко голям проект работи (като големина на source кода), т.е. мерехме си source-овете. Някой почна с около 100MB, аз казах, че нашия е около 500MB, след което iffi така между другото спомена, че та работи с 1.5GB проект, и общото възклицание беше “ебаси, какъв го извади”.

Слушал съм от хора колко ужасно било това, включително един човек ми каза в прав текст “Защо да идвам на ИББ, като вие там само си мерите пишките” с такъв тон, сякаш го правехме в буквалния биологичен смисъл.

Е, да знаете, не е ужасно, интересно е. Не знам колко пъти се е случвало някой да каже “аз направих еди-какво си”, някой друг да каже “и аз, по еди-какъв-си начин” и да почнат да обсъждат разликите в двете реализации и коя е по-добра. Двамата вадят на масата какво имат, какво са направили, защо е по-добро и в крайна сметка всеки научава по нещо ново, което па може да приложи в своята реализация.
(за тези, които искат да изстискат още малко термина, може да се каже, че се получава оплождане на идеите)

Освен това няма нищо срамно в цялата работа. Да направиш много бърз порно сайт, нов по-ефективен метод за баланс на трафика, да обясниш нов език за програмиране, някакво странно изпълнение с база данни, подкарване на някакъв нов голям мощен хардуер – всичко това е нещо, което си направил, в което си вложил труд, което върши някаква работа и информацията за което може да е полезна и на другите. Ние обичаме работата си, да я вършим, да говорим за нея, понякога да си я носим вкъщи, и да се хвалим с нея – щото биологичната пишка трудно се поддава на промени и с каквото се родиш, с такова ще си останеш в общи линии (е, като изключим девойките, които могат да подбират, както и наличието на разни хирургически процедури, сериозно рекламирани по email), но за работата си можеш да направиш много самия ти.

Не знам хората дето не харесват тия разговори от какво се притесняват. Ако не ви е интересна темата – не ни слушайте, ако ви е интересна темата – включете се, ние няма да ви съдим за това колко ви е малка, па и може да има полезен ефект в крайна сметка :)

Tags: , ,

13 Responses to “2009-12-18 пишкомерие”

  1. Марио Пешев Says:

    IT пишките са яки в нашата си сфера, обаче общите лексикони с възрастова насоченост 14-16 ми идват в повече.

  2. Georgi Darakiev Says:

    Абе много малки пишки мерите там бе! :-D

  3. Станислав Атанасов Says:

    Аз не знам на една маса да са се събрали двама IT и в един или друг момент да не са започнали да си мерят пишките …

    А и при нас, напълно съм съгласен, че меренето на пишки е хубаво нещо … аз винаги съм готов да развея моята, в полза на ближния …

  4. Vasil Kolev Says:

    @Марио, какви лексикони?

    @Даракиев, ела да си ги мерим :)

  5. Марио Пешев Says:

    Разбирай пишкомерие стил клюкаренето в туитър тип ‘аз се напих повече’, ‘аз мързелувам повече в офиса’ и тн. :)

  6. Владо Says:

    Да се похваля, в момента гледам как двама 15-16 годишни мерят кракеро-хакерски пишки. Тъкмо си мислех колко полезно е всъщност цялото упражнение :)

  7. пропаднал физик Says:

    (не са ти балансирани скобите в третия параграф)
    Меренето на пишки е хубаво, стига да има с кого да си я мериш. В моя случай се чувствам малко самотен на ИББ ;)

  8. Longanlon Says:

    мда, кво ли не мерят хората, само и само да не се наложи да премерят the real thing ;)

  9. iffi Says:

    @пропаднал физик
    мда, ти като дойдеш на ИББ всички си прибират пишките, щото знаят, че твоята е най-голяма, последния път беше много забавно как никой не смееше да ти каже нищо на въпреки :-)

  10. Vasil Kolev Says:

    @Longanlon, както казах, биологичната пишка не се поддава толкова на развитие :)

    @пропадналия физик, ми говори за клъстери (или па се забавлявай, като обясняваш на червото колко не разбира от физика :) ).

  11. velin Says:

    е що да се занимава ?? те всички знаят че червото не разбира от физика. къде е спортния елемент ?

  12. ceci_ Says:

    Меренето е хубаво :) Добре премерили и прехапнали може да продължим (и продължаваме ) към други предизвикателства, включително и същата вечер :)
    П.С. в крайна сметка меренето на пишка е статистика с елементи (бегли) на анализ, напълно пристойно занимание впрочем.

  13. Георги Чорбаджийски Says:

    Пък после що се надигнаха гласове, че в IT-то голям сексизъм голяма дискриминация разбирш’ ли. Прави са феминистките, те милите няма какво да си мерят щото циците са на показ и освен да ги украсиш с някой сутиен друга шашма няма. Пък при нас куро си е у гащите, а на думи лесно се мери, премерва и прехвалва :)

Leave a Reply