2009-12-21 четене

by Vasil Kolev

Смятам, че съм открил най-добрия за мене метод за четене.

Текстов файл, на моя лаптоп, с gedit или gvim. Тъмносив фон, светлосиви букви. От време на време трия от където съм стигнал до началото, за да си отбелязвам докъде съм стигнал. От време на време превключвам на пощата, messenger-а или browser-а, за да видя какво става. Като реша да спра, само пак трия до началото и записвам файла.
(втори вариант, по-лош е да чета в browser-а, но не е толкова удобно).

Оказва се например, че ми е по-удобно да scroll-вам, отколкото да прелиствам страници. Мониторът на лаптопа ми е това, с което очите ми са свикнали – белия фон на книгата ми е по-ярък и по-дразнещ, а всичките reader-и се опитват да докарат вида на книга (в което поне аз не виждам смисъл). С книгата не е удобно да поглеждаш монитора от време на време, понеже ти е промяна във фокусното разстояние и допълнително натоварване за очите.
(както и да го погледна, чета по-бързо на монитор, даже на английски докарвам близо до 100те страници на час)

Слушал съм бая хора (които работят в IT-то) да обясняват как просто не можели да четат книги на монитор, което аз намирам за пълна глупост – изкарваме по поне 8 часа на ден пред тоя монитор, свикнали сме с него, и ако по принцип ни трови очите (защото например хората са идиоти и продължават да работят на ярко бял фон с черни букви и да си вадят очите), то що не направим нещо по въпроса с настройката и т.н.? Даже и аз не изкарвам толкова време в четене на книги, колкото в правене на различни неща пред тоя монитор.

Колкото до формата – текстовият е универсален. Аз искам да чета книгата заради съдържанието и, не заради оформлението. Понякога директно хващам някакъв pdf файл, обръщам го в текст, сгазвам го ако трябва през нещо, което да оправи новите редове както ми харесва на мен и пак си го чета в текстовия редактор.

Както е тръгнало, ще си купувам книги само за да може да се плаща за труда на автора и т.н., а ще си ги точа да ги чета на монитора, в моя сив свят, където да изпъква важното – съдържанието :)

Tags: ,

10 Responses to “2009-12-21 четене”

  1. iCaci Says:

    Ти явно си от малцината, които могат да преживят дългото гледане на равните редици текст с константна ширина на екрана. На простосмъртните (и аз в това число) след няколкочасово взиране в подобено произведение, в което липсват цветни елементи и погледът се движи като лъча на ЕЛТ, започват да им се запечатва негативно копие на редовете (добре известен ефект на задържане на зрителната система), което интерферира с текущо изобразявания текст и става мазало. Ако обаче пишеш програма или редактираш текст, то погледът ти непрекъснато скача от текста към различни елементи на интерфейса и обратно, което силно потиска задържането на негативното изображение. Едно време имаше светли букви на тъмен фон по простата причина, че светлият фон трептеше невъобразимо на старите ЕЛТ, а и луминифорът нагаряше по-бавно, тъй като тъмният фон намалява средното време, през което “гори” даден пиксел.

    VESA ергономията изисква текстът да е тъмен на светъл фон. Не можеш да ме убедиш, че мнозинството от хора греши, а твоята физиология е единствената правилна. Така че, от моята камбанария, пълните глупости ги пишеш ти. Естествено всичко, свързано по един или друг начин с психо-физиологичните процеси, е относително и субективно.

  2. Vasil Kolev Says:

    Какво е точно VESA ергономията?

    Иначе моята идея има връзка основно с това, че повечето хора работят на тъмно и гледат в източника си на светлина, което води до сериозна умора на очите. Иначе – в какъвто и източник на светлина да гледаш не е добре, колкото по-силен е, толкова повече би трябвало да те уморява.

    Иначе аз си написах – разнообразявам като гледам странични неща от време на време, иначе за интерферирането – с това се свиква и се намира начин да си прочистиш главата и да продъжиш да четеш.

    Разбира се, не отричам, че може да имам сериозен проблем във физиологията, но той е по-скоро свързан с това, че очите ми не издържат силно натоварване (особено едното).

  3. iCaci Says:

    VESA има някъде публикувани препоръки за ергономия на дисплейните устройства, който не намирам в момента онлайн (имам го на хартия в едно списание, ако нашите не са го употребили за подпалки). Сред тези препоръки са начинът на физически монтаж, както и изобразяването на символите. Препоръката беше да се ползва светъл фон с осветеност поне X cd/m^2 (точна стойност не помня) и честота на опресняване поне 60 Hz.

    Аз също имам проблем с очите, както сам знаеш и само докато напиша горния параграф ме заболяха очите поради избора ти на цветове за блога ;)

  4. Vasil Kolev Says:

    Пипнах малко css-а, да вдигна размера на буквите. Иначе – май просто трябва да сравним как изглежда на двата монитора – може па моята яркост да е твърде голяма:)

    Иначе за VESA ергономията ми е интересно _защо_ са решили така, т.е. откъде идва идеята им.

  5. lyd Says:

    Хм, аз пък мислех, че е хубаво да се сменя фокусното разстояние, понеже иначе човек привиква към едно и после става все по-трудно да се адаптира към други.

  6. iCaci Says:

    Някой път на ИББ ще ги извадим и ще си ги премерим (яркостите де, да не стават недоразумения).

  7. BatGeorgeone Says:

    Здравейте,

    Нека и аз да “хвърля” моите 2 стотинки…

    Настоящата цветова схема на блога на мен лично ми допада и по-важното действа добре на очите ми.
    От доста време и аз затъмнявам Модзилата дори като браузвам из нета за да не се цъкля пред бял фон…

    Оказа се, че новите версии на Адоб Акробат Четец имат възможността да си избереш(да наложиш) цвят на бакграунда и на самия текст, което си е страхотно.

    Любезно не мога да се съглася с iCaci за честотата на опресняване, например наскоро инсталирах един HP-UX и той(видеото) не захапва честота над 75 херца, ами след много кратко време ме заболя главата, просто за CRT монитор под 100 херцa и за LCD под 85 при мен трудно се работи…

    Наскоро обаче друг въпрос ме терзае, разстоянието на очите до монитора.

    Вие от колко далече четете, аз се усещам, че несъзнателно отивам на 70-80 см. и повече понякога?

    Поздрави

  8. пропаднал физик Says:

    @BatGeorgeone, препоръката за 60 Hz е от времето, когато видеоконтролерите имаха бавни ЦАП-ове, а мониторите трудно се справяха с по-бърза хоризонтална развивка. Естествено, че това е анахронизъм във века на 120-херцовите Full HD течнокристални панели, но лошият контраст на светлите букви на тъмен фон си остава. Не случайно хората изобретиха ултраконтрастното e-ink за електронните книги.

  9. crz Says:

    Аз открих че ми харесва как изглеждат нещата на монитор, след като минах на сравнително висока резолюция на малка площ. Примерно ползвам LCD 14.1 на thinkpad лаптоп, с резолюция 1400х1050 и и като уголемя текста, за да ми е ок, изглежда много хубаво, предполагам заради по-големия брой пиксели изграждащи изображението. Т.е. на 14.1 с 1024х768 (масовото) няма да изглеждат така според мен. Примерно текстовете на читанка инфо.

    Цветовата тема на този блог ми допада също, даже имам разни туулчета във Фокс-а, като Stylish, за да си правя всяка произволна, страница с подобен фон/текст когато ми се причете :-).. става и с javascript bookmark.

  10. velin Says:

    Best viewed with Mozilla for UNIX/X on a 1280×1024 resolution with 24-bit color depth, maximum contrast, minimum brightness, in a 1000×960 window placed in the exact center of your display with this window manager configuration with a colour temperature of 9300K using barco phosphors and connected to an AGP Matrox G9000 via 7 individual RG179B/U coax cables with a contact resistance less than 0.1 mOhm on a UKP 10k data projector placed 3142mm from a 2m diagonal screen in a semiconductor clean room with no more than 5 10um particles per cubic metre of air.

    (кирилица)

Leave a Reply