2010-02-08 инструмент

by Vasil Kolev

След днешната сутрин не мога да не похваля ето този инструмент.

Има една много проста функция – като се приближи до кабел, по който тече някакво напрежение, почва да пищи. Това се оказа почти животоспасяващо тая сутрин, когато в централното табло на офиса трябваше да търся защо определени контакти в сървърното не работят. В крайна сметка се оказа, че един от централните прекъсвачи е изключен (което не се вижда с просто око поради естеството на прекъсвача и това, че реално ръчката за включване/изключване е вътре, а дръжката – отвън на капака и на отворено табло е малко сложно да се види в какво положение е) – успях с инструмента да видя, че на няколко места, където би трябвало да има – няма ток. Не ми се мисли как бих направил същото упражнение с фазомер или мултицет, вероятно щях да се опека или минимум да закъся нещо (таблото е метър на метър, трифазно, с около 60-80 токови кръга и с капацитет около 100-120KW, а на мен ми треперят ръцете).

Така че, дръжте си нещо такова под ръка. Много е вероятно да ви спести малко близки срещи с волтови дъги и други подобни работи.
(не лови прав ток, и разни монитори понякога го задействат, но ако работите около силно-токови кабели, се справя прекрасно)

Tags:

5 Responses to “2010-02-08 инструмент”

  1. kiliev Says:

    Кроци, само да те светна, че по кабела не “тече напрежение”, а тече ток, породен от потенциалната разлика (напрежението) в двата му края.
    Отделно – това, че безконтактния веригопроверител пищи близо до монитори/лаптопи не е бъг, а по-скоро feature. Ако си избираш нов лаптоп и искаш да не ти бучат високоговорителите му, поради магнитното поле от недобре екранирани захранващи блокове, може да го преслушаш с въпросния device преди да го платиш :))

  2. Angel Says:

    Полезна джаджа, скоро се сдобих с такава от dealextreme.com за ~$3. Все още не ми е спасявала живота.

  3. MiCRoPhoBIC Says:

    Полезен джаджа си е. Аз го ползвах за да си открия къде точно на стената ми минава кабела на един контакт. Не е толковa ефективен както непосредствено до самия проводник но ми свърши работа.

  4. V. Vassilev Says:

    Отдавна търся подобен инструмент, би ли посочил откъде да се сдобием с нещо подобно?
    И два въпроса:
    1. Казваш, че пищи като се приближи до кабел. Въпросът е колко близо? Защото ако имаш цял сноп от кабели (нормално за едно табло метър на метър) откъде си сигурен кой точно тестваш?
    2. Пробвал ли си го за да търсиш проводници в стена, имам предвид скрити под замазка?

  5. Puf-paf Says:

    kiliev, всъщност ток “тече” поради наличието на съпротивление, приложено към напрежението :-) Нема товар, нема ток :-)

    Дивайсчето е наистина полезно, както V. Vassilev, и аз бих желал информация къде може да се намери, мерси!

    П.С.: ОК де, винаги има некво ситно съпротивление и манечък ток по проводника, но го пренебрегваме в случая за яснота на постановката, ахахаха :)

Leave a Reply