2010-02-10 сайта на “Дневник”

by Vasil Kolev

На принципа “you always hurt the ones you love”, ще изругая кратко “Дневник” за днешния им срив, понеже те и “Капитал” са единствените вестници, които чета.
(другите и да се сриват, най-много да се зарадвам)

Та който чете online версията на “Дневник” знае, че тя имаше сериозно количество проблеми в последните месеци – работеше бавно, от време на време падаше и т.н.. Мисля, че днес се видя една от причините – във временно вдигнатата страница има следното:
“В 01:00 през нощта е изгорял диск на сървъра със съдържанието на сайтовете на “Икономедиа”. От сутринта възстановяваме информацията на нов сървър, операцията отнема време. Очакваме до 15:00 часа сайтовете да бъдат отново онлайн.”

Изводът е следния – тия хора НЯМАТ системен администратор, вероятно машината им е инсталирана от друг човек/фирма (опитвам се да се сетя кои бяха “Еталигент” и какво общо имаха с тях), защото 1) вероятно този диск е давал индикации от доста време, че му се умира, 2) дори и да не е давал, не е оправдание да нямат RAID (нали знаете, има два типа хора – такива, дето им е гърмял диск и такива, на които ще им гръмне) и 3) наистина ми е странно защо им отнема толкова време да го вдигнат, освен ако backup-а им е на дискети.

Нямат оправдание за това, което се случи днес – дори моите лични машини са по-добре осигурени от това (т.е. такива, дето съм си купувал сам от джоба, те би трябвало да имат няколко порядъка по-голям бюджет от мене) и са имали идея, че имат нужда от upgrade поне в последните три месеца.

Ако не смятат, че online изданието им е важно, да си кажат. Аз толкова ги чета, че вероятно и пари бих им давал (даже едно време се бях абонирал за online версията на Капитал и те взеха, че го направиха безплатен и потрошиха online плащането). Да решат дали искат да имат online версия и да отделят малко време да оправят машината отдолу – в сравнение с работата по самия сайт това е почти нищо, а очевидно е бая важно.

Всъщност дори може да се хванем с Пенчев и да идем да помогнем с нещо, но ме съмнява, че има нужда – в крайна сметка това са тривиални неща дето май и повечето ми студенти ги знаеха.
(и нека дам пример всъщност – към края на 2005та с chervarium пуснахме в aiidatapro (на тях и на Дневник локалната им мрежа е направо обща) едни машини да им търкалят основните неща и се сещам за един проблем, който са имали изобщо след това. Преди няколко месеца даже ходих да хвърля един поглед на нещата :) )

Tags: ,

42 Responses to “2010-02-10 сайта на “Дневник””

  1. Момчил Says:

    Има едно клипче на Kaladan, от някаква презентация, където той обяснява за новата високотехнологична концепция на Економедия и тн и тн, и сайтовете ги поставяше на едно ниво с хартиените издания. Тоест не би трябвало да подценяват сървърите и сайтовете си.

  2. Петър Пенчев Says:

    Ама т’ва крокодилите не сте кат’ хората ‘начи! Човек да не ти каже едно “недей бе, не знаеш какво ще си докараш на главата” и за теб това вече значи “айде, давай, ще идвам и аз да си докарвам глупости на главата” :P

  3. abc Says:

    май забравиха да сложат кронтаба, който ъпдейтва блогосферата

  4. Жорка Says:

    Според мен човека проектирал Дневник.БГ е за уволнение.

    Защото днес има много по-малко публикации от средното за деня. Това означава, че журналистите не са имали достъп до админ частта, за да публикуват и работят на пълен капацитет.

    Пък когато тръгне публичната уеб част (демек dnevnik.bg), всички материали написани от журналистите да са налични с датите/часовете, когато са създадени. Сега са правили някакви copy-paste операции от Word сигурно…

    Това значи, че всичко им е на една машина – публична част, админ част, база данни… за такъв голям сайт. Безценно…

    И да нямат RAID масив, дори най-простия… уволнение.

  5. dzver Says:

    За мен всичко това се е получило заради чудовищна липса на бюджет. Ако имаше админ, не биха купили техника без RAID и вероятно не биха заложили на един единствен сървър и то евтин. Бавното време за пускане на нещо друго да работи пък въобще ми е необяснима – единственото разумно предположение, което ми хрумна беше, че бекъпа им е на повредената машина (или дори на същия диск).

  6. . Says:

    Да, освен това и съобщението изглеждаше като задушевна кореспонденция между леля Настя някоя от приятелките и (представам си лелята как седи до “изгорелия” телевизор и чака някой да дойде и да го оправи). Доста непрофесионален подход – както технически, така и PR-ски… Лошо, Дневник, лошо!

  7. мека китка Says:

    RAID 1
    и двата диска за заминали
    машината е на 5-6 години
    паре за sysadmin нема

  8. Vasil Kolev Says:

    @мека китка, не заминават току-така И ДВАТА диска на един масив. По-скоро единия е бил заминал и никой не е видял индикацията.

  9. Biliana Says:

    Виж ти… Аз не съм от редовните читатели на “Дневник”, даже не и на “Капитал”… но на “Дневник”-овата Блогосфера – ежедневно.
    Та ти се зачудих, ей така, веднага след като прочетох постинга ти, и те питам: ти, така, явно си перфектен във всяко едно малко нещо, с което се захванеш, щом като с такава лекота си позволяваш да упрекваш любимите си издания. Българче да се наричаш, първа радост ли е за тебе? :D
    Това мое мнение е нищо друго, освен подигравка, че ти се подиграваш някому, на когото си и привърженик. И тъй като един от таговете, които си поставил на творението си, е “простотии”, бих добавила: правилно. :-) Моите съболезнования.

  10. Пламен Says:

    То за да види някой, трябва да е наличен, а както е отбелязал Мека Китка, “паре за sysadmin нема”. Ерго, щом всичко работи, значи не ни трябва админ….

  11. Vasil Kolev Says:

    @Biliana, ако това беше моя машина, щях да съм си подал оставката. Не се подигравам – обяснявам колко тъпо е да се прави така. А простотията си е тяхна, това като случка по глупост е малко след “чистачката се спъна в кабела на сървъра и той падна на земята”. Не съм перфектен, но и никога не бих си позволил подобно нещо.

    Проблемите са за решаване, и ако те сега не ги решат генерално, това ще се случи пак. Не смятам да кажа “това е OK”, защото просто не е и защото наистина не ми се иска да се случи пак :) Ти може и да намираш цялата работа за нещо нормално, но то всъщност изобщо не е.

  12. Biliana Says:

    Не, Kolev, аз не намирам цялата работа за нормална. Намирам за нормален факта, че за няколко часа неизправност се надава рев като за световно. Простете банализмите. И благодаря за вниманието, но времето ми за въпросния казус изтече. :-)

  13. Жорка Says:

    “В 01:00 през нощта на 10 февруари вторият диск на уебсървъра, на който съхраняваме съдържанието на сайтовете на групата, изгоря, след като същото се беше случило с първия няколко дни по-рано. В резултат се наложи да възстановим информацията от архивните копия. Сайтовете бяха онлайн отново в 15:00.”

    БЕЗ КОМЕНТАР!!!

  14. Vasil Kolev Says:

    @Biliana, ми спри си интернета за тия няколко часа :) Ще оправдаеш ли доставчика си заради това, че си е вързал кабелите по стълбовете с конец и те са паднали? :)

  15. Vasil Kolev Says:

    Хахахаххахаха:) http://blog.thedezine.com/pro/?p=1652 , ама това ти ли си била бе :) Имало тролки в нашия net :)

  16. teh Says:

    Това си е класика. Плащаме на някой колкото да пусне нещо, пък после … ще му мислим после. Или пък да се наеме евтин “админ” ама да поддържа и контента, да цъка и на фотошоп, да пише и сайта.

  17. teh Says:

    Не се сдържах:

    И го гледат как цял ден тропа по клавиатурата (компилира библиотеки в Slackware), поти се, а те цъкат с език: “Ей, това нащо момче гледай колко работи. Не е като ония предния, дето идваше само за по 2-3 часа седмично, не ебаваше да пипне фотошопа а взимаше почти същите пари. Добре, че се отървахме.”

  18. bop_bop_mara Says:

    Седим си ние миналата година на изпит по ЛСА, потим се над чудесиите, дето генератора на тестове е сътворил, и по едно време на Мариян му звъни телефона: “Ало,….,а ама вие нямате RAID така ли,….ами дърпай един лайв Cent OS и прехвърляй всичко….” (разговорът приключва) “Хах, data.bg пак е паднала :) Между другото си търсят сисадмин.”
    Тъй че не се притеснявай, не са само Дневник, практиката е масова :)

    ПС. Но има сериозно количество фирми, които вече са осъзнали нуждата от сисадмин. Спомням си една обява от някаква фирма “Автобусни преводи”, търсеха си сисадмин, който да разбира от PHP, Photoshop, Flash :)

  19. Илия Says:

    Всичките им сайтове са на 1 IP. ;)

  20. Илия Says:

    Интересно – http://193.194.140.2/

  21. dzver Says:

    Извод – не трябва да се пести от заплатата на админа :)

  22. me Says:

    Васко, моля да предоставиш информация относно устройството от предния ти пост, тъй като има доста хора, които се интересуват от къде би могло да бъде закупено. Благодаря.

  23. Борислав Борисов Says:

    http://sgsrv.etaligent.net/

    (открих го по повод на http://borislavborissov.eu/787/)

  24. abc Says:

    Илия, и какво значение има това, че са на едно IP? Или трябва да разхищаваме IP-та за всеки отделен сайт?

  25. Илия Says:

    За IP-то няма значение, но очаквах сайтовете на Economedia да са на повече от един сървър, или поне да имат огледално копие, което да се активира при срив.

  26. abc Says:

    ами може това да им е ip-то на load balancera :-)
    гледам, че се бута от nginx, може той да балансира, а да им се е счипил общия storage.. възможности много

  27. Biliana Says:

    Vasil, мноо си зле. :D

  28. Vasil Kolev Says:

    Биляна, никога няма да спре да ме радва да чувам това, особено от такъв виден член на читалище “Овча мисъл” като тебе :)

  29. Biliana Says:

    Клоун. :D

  30. Pacifier Says:

    @Biliana – винаги ме е учудвало, защо хора, които от никъде не срещат подкрепа и разбиране, не спират да се замислят къде евентуално бъркат, а поддържат циклещото си житие с безпредметен ентусиазъм … Гореупоменатото ти писмо, относно “спам-дилемата”, би озадачило всеки трезвомислещ. Първо – ти не си страна. Второ – за какъв дявол ти ще пишеш официално писмо, че чак адресирано до ЦИСКОта, МИСКОта … забравила си президента! Той и медал ще ти даде – пиринчен! (ама той е щедър, нашичкия, току-виж и “Кирил и Мефодий” за просветителска дейност да получиш) Трето – тия литературни похвати са похвални, но крайно несъдържателни. Последното ги прави абсолютно неуместни в контекста на подобни теми.

    Единственото ти оправдание би било, ако чисто и просто си запълваш времето с езикочешене и наинтересноправене. Ама, чини ми се, че прекалено сериозно се приемаш, за да е този случаят.

    Във всеки случай – внимавай, съществува сериозна опасност да се превърнеш в един от най-популярните интернет-клоуни. Убеден съм, че тук присъстващите могат да ти изредят няколко имена от ордена, а още по-убеден съм, че “Ония” на драго сърце ще те приемат и в партията си! Да живей!

  31. Biliana Says:

    Pacifier, добре отишъл в клуба. :D

  32. Vasil Kolev Says:

    @Pacifier, тя забрави да каже – на вързалите и се. Така и така взе да става скучно, мисля да я филтрирам (стигна до еднодумни писания, почти като бот).

  33. Pacifier Says:

    @Biliana о, тия детски похвати не ти отиват :-P Хайде сега, постарай се повече. Свикна ни на дълбокомислени(макар и изпразнени) патетизми, редно е да надскочиш нивото на таз’ махленска реторичност, която ми сервира.

    @Vasil Kolev – е, нормално. Видя, че с думи не може да впечатли, щото не и играем по хорото, та почна да се прави на “Аз съм над тия неща!” – Късно! :-D

  34. smqtaj Says:

    Явно нищо не знаете за интернет отдела на Економедиа. Аман от злоба.

  35. Vasil Kolev Says:

    @smqtaj, ами просвети ни. Те определено не смеят да кажат нещо повече от това и поне според мен има сериозна вероятност да няма нищо хубаво, което да могат да кажат.

  36. няма да кажа Says:

    аз и тук ще кажа както написах в туитър. уеб бизнес без SAN не се прави, дори да е със AoE, не говорим за iSCSI. Пък да си държиш базата на локална машина с раид 1 е най-голямата малоумица на света. ако наистина не знаеш к’во е т’ва лоад балансинг на app level и не ползваш SAN за базите, app и док сървърите си и си твърдо решил сториджа на базата да е на една машина, купи си един 3ware/LSI направи си райд 10, а ако си по умен на два масива (със сата/сас или пък със ссд дискове) през хардуерния райд и после двете десетки в една 100 на кърнъл ниво (я райдфрейм, я mdadm, я zraid) и си търкаляй прогнилия mysql. Заебаваме BCP (който е работил истински уеб бизнес знае какво е това) и 24/7 availability-то, втори дейта център и т.н. В Економедиа както и на 90% от фирмите в БГ (и едва на 75% от фирмите по света), тая работа не им е ясна.

    както и при крокодила и на мене домашните ми машини са по добре осигурени и са с хардуерни контролери и батерии на тях.

    и последно, пари за машини нямат, ама имат пари за S класи. Като оная която стои долу на паркинга на “Иван Вазов” с огледалните номера. Т’ва е като в датамакс, сървърното е на 4-ия етаж, пари за читава техника не се дават, ама си купуват 7-ци.

    всички са леваци, купувайте си оръжие!

  37. Vasil Kolev Says:

    @Няма да кажа, SAN-а е поредното средство, redundancy можем да правим и без него, с походящите средства за подходящия случай. Дали ще е виртуализация, дали ще е някаква репликация, дали някаква друга магия, в крайна сметка няма значение. Аз лично имам един mysql на нормален raid10, дето търкаля до 18k заявки в секунда например (преди да почва да дава данни, че се претоварва), въпрос на планиране.

    BCP да не е Best Current Practices, или бъркам термина?

  38. Христо Еринин Says:

    Бъркаш термина, явно не си работил истински web бизнес, за щастие. ;-)

  39. няма да кажа Says:

    ето го хубавото бсп ;):

    http://en.wikipedia.org/wiki/Business_continuity_planning

    трябва да включва неща от това спря тока и се наводни сървърното, до падна бомба, събори сградата с дейта центъра, уби администратора и програмисите, остана само чистачката, сега да я инструктираме как да превключи на резервния дейта център в рамките на 2 часа, т’ва ако работиш с пари. не помня за другите колко беше изискването.

  40. няма да кажа Says:

    Зелен, забравих да кажа, и аз имам един такъв mysql в пръдъкшън среда, пак на уеб сайт, който прави много по-малко уникални на ден от дневник, верно по 2-2.5 милиона импресии генерира, ама си деяни машината като слънце, така и не съм успял да я натоваря все още истински. като му дойде времето, ще я местим на сан-а да пускаме гадния mysql клъстър, освен ако не успеем да мигрираме кривия софтуер на postgre.

  41. Vasil Kolev Says:

    @няма да кажа, хм, това BCP изглежда като стандартен админски common sense :)

  42. няма да кажа Says:

    не е, има такива дивотии вътре наред с умните неща. наистина тоя случай който го дадох за пример с бомбата е абсолютно истински. трябва да може служител на фирмата който не знае какво е компютър да продължи бизнеса в случай на тежка и безвъзвратна смърт на техническия персонал :)

Leave a Reply