2010-06-10 “head first statistics”

by Vasil Kolev

Тия дни около последния проект стигнах до въпроса “какво точно ми трябва от тия данни, които събирам” и реших да почета малко по темата за статистиката. Мариела ми беше споменала “Head first statistics”, която си намерих на pdf с идеята да си я купя.
Е отказвам да дам пари, по-скоро ще си искам обратно няколкото часа, които ми отне да я издъвча.

Книгата е написана в стил като за 3-годишни малоумни деца. Големи картинки, големи букви, 700 страници отделени за нещо, дето се събира (с повече информация) на около 50 страници. Напълно безсмислени обяснения за елементарни неща, а новите неща, които научих от там могат да се съберат на 1 страница с голям шрифт (няколко формули по темата за корелация и стандартно отклонение, които и са сравнително прости). Дори като човек, който не е стигнал до университетския курс по статистика (беше в 3ти курс) и който е пълна трагедия във висшата математика цялата книга ми се струва силно обидна и безсмислена.
Като цяло O’Reilly много ми паднаха в очите с тая книга.

Като цяло идеята може да се опише като “некадърни хора от хуманитарни специалности се опитват да обяснят някаква точна наука с трагични резултати”. Имаше един прекрасен термин, на който попаднах в BOFH първо, “huggy-feely crap”. Разбирам, че някои хора имат проблем с разбирането малко по-сух текст, но отговорът на този проблем не е да се разлигавва и разводнява материала, а просто да се подреди малко по-добре, както и хората да се научат да обмислят внимателно това, което четат. На мен може да ми отнема около час да прочета 100 страници художествена литература, но не ме притеснява, когато 2-3 страници пак ми отнемат час да ги прочета и осмисля (отнема прилично време човек да си изгради представа за някои абстракции :) ).

Вероятно ще ми бъде обяснено, че нищо не разбирам от преподаване и учене, и може би донякъде е вярно. От друга страна обаче виждам резултата и как опитите да бъде опростен материала водят до опростени хора.

Tags: ,

8 Responses to “2010-06-10 “head first statistics””

  1. velin Says:

    Лема 1: Ти, според мен, за –преподаване– не ставаш. Определено имаш мн познания, обясняваш добре (включително и на мен като съм тъп), но не можеш да преподаваш. Не се засягай, това не е личностна черта, или въпрос на познания, по скоро усет към хората. (мнението си е лично мое).

    Лема 2: Обработката на суха смляна информация (примерно, RFC) (само добавете вода[tm]) не е предпочитано занимание за повечето хора. Склонен съм да го отдавам и на мързел, не само на интелектуални способности, или възможност за концентрация.

    Huggy-feely crap книги / учебници съществуват, точно поради (2). Аз съм чел 200 стр. книжка по икономика дето може да се събере в 2 странички. HFC книгите дават увереност на хората че:
    а) в толкова много страници със сигурност всичко е обяснено добре и освен това е Яката Работа[tm] и това е правилната книга да си купим
    б) воднистото съдържание с многократното повторение водят до набиването на определени идеи в главата на четящия — и той все пак поема нещо от материята и се убеждава в а) и препоръчва HFC книгата, и в края на краищата, повишава продажбите

    Глобално, HFC книги се пишат за да се изкарат пари, а не от желание хората да станат по образовани.

  2. Vasil Kolev Says:

    Съществуват и свестни учебници, RFC-тата не са особено добър пример. Хубав пример е TCP/IP Illustrated, където на 600-700 страници е събрано почти всичко, което ти трябва за работа с tcp/ip мрежи и протоколи (което иначе като RFC-та е няколко пъти повече). Написано е ясно и точно, без глупости, перфектен учебник е (вкл. и да се преподава по него, за това свидетелства колко “учебници” издавани в България са преписани от там) и би трябвало да е пример за всички.
    (аз ако имах такъв учебник по анализ, сигурно щях да успея да си взема изпита :) )

    Изобщо, тоя тип книги не са малко и ефектът от тях дори и за бавноразвиващи се е по-сериозен от ефекта на HFC книгите.

    Ако хората искат, да пишат любовни романи, то така и така HFC е родено от педерастката част на тоя жанр…

  3. Марио Пешев Says:

    Напоследък хич не ми допадат четивата на О’Райли – има точно такива, за които споменаваш – много дебели томове с много офтопик и по 20 страници обяснение за всеки термин. Дори for dummies, които обикновено са на по-ниско ниво, се справят доста по-добре с това.

  4. me Says:

    Всичко се определя от нивото на читателя, което по мое мнение, спада с всяка изминала година. Когато миналата година бях в Америка, случайно се запознах с някакъв маркетинг човек от едно от големите издателства на техническа литература и той ми каза, че всяка година/през година, книгите се адаптират към читателите. В големите сайтове, където се продават книги, “сложно написаните” книги имали слаб рейтинг, което водело до слаби продажби. Тези, дето имали 4-5 звезди, подвеждали и други хора да си купят тази книга, следователно, трябвало да се пише така, че да бъде разбираемо за хората, за да оценят книгата високо, което автоматично води до увеличаване на продажбите :)

  5. kirande Says:

    Аз съм взимала Медицинска биостатистика и за някои основни неща ми свършиха работа (симпатичните) слайдове на една (симпатична) зооложка от БФ: http://www.elena.tasheva.biolozite.com/biostatistics.html

    Можеш да хвърлиш един поглед, хубаво си ги е написала жената.

  6. Николай Василев Says:

    Опитай и този сайт:

    http://www.statsoft.com/textbook/

    Заедно със статистическата информация има и вметната информация за техния framework, но като цяло е доста добре написано.

    Миналата година ми трябваше информация за един проект по “Машинно самообучение” и доста сложни концепции ги намерих подробно (но не прекалено подробно) обяснени на този сайт.

  7. васил Says:

    настрани от темата, но ето ти нова идея за какво да ползваш тампони. знам че са ти слабост ;)
    http://pics.kuvaton.com/kuvei/tip_of_the_week.jpg

  8. Irina Says:

    Като стана въпрос за медицинската статистика, аз тоя изпит го мотам втора година и сега на септември май няма да ми се размине. Интересно ми е дали подобна идиотоориентирана информация за статистиката ще ми е от полза? Както прочетох някъде нагоре, учебник написан от хуманитаристи за точна наука, демек не чини – звучи все едно се опитваш да учиш при нас. Това във всичките му аналогични ситуации си го представи и ще получиш образованието в България или поне 90% от него.
    При това положение – какво ти пука как преподаваш? За разлика от повечето преподаватели ти поне обясняваш добре.

Leave a Reply