2010-06-22 chitanka.info

by Vasil Kolev

Спрели са chitanka.info. По ред на номерата важните въпроси:

Някой ако има скорошен backup, да вземе да го качи по torrent-ите някъде. Ще е полезно да го имаме.
(намерих, питайте в thepiratebay за chitanka)

Може да ми споменете, ако чуете за възстановяване на сайта, на мен поне ми беше много полезен.

И сега по политическия въпрос. Всичко това е дело на няколкото хрантутници, дето “защитават авторски права” и правят по една-две акции на година, колкото да се вдигне шум около тях и да не ги закрият, понеже са придатък на BSA и още няколко подобни организацийки. Ще създадат за малко проблем, ще си намерим решение и така.

Аз лично ползвам chitanka-та. Ползвам и bookwarez. Тегля си книги, чета ги, ако си струват и си ги купувам (като ми се очертава да си купя още една библиотека, понеже пак ми свърши мястото). Много от хората, които все още четат книги в България правят като мен, и съответно лесно може да се види как повечето неща, които се поръчват от amazon са книги, а не нещо друго.
(имам и малкия проблем, че доста често ме болят очите и на монитора ми е по-лесно да чета. Ето за това имам кило книги в оригинал, които не съм разгръщал – прочел съм ги от bookwarez и после съм си поръчал хартиените копия, като например “merchant princes” серията на Строс).
Българските издатели се чудят какво да направят, понеже вместо да издават книги за хората, които четат сериозно, са минали към пазара на хора, които четат между другото, по книга на година и съответно издават бозави романчета – наскоро минах да видя какво има на Славейков и не се зарадвах особено… Факт е – аз си купувам вече много малко преведени книги – от около 200-250 книги на година в момента тези на български може да се окажат под 50, точно защото почти нищо свястно не се издава (имам списък to-read в goodreads, може да видите как ми изглежда списъка и дали нещо от там някой някога се кани да го преведе (е, има и някакво количество книги от български автори)).

Не изпитвам някакво съжаление към издателите, честно казано. От много малко от тях съм видял добро отношение към читателя (за момента – май само “Инфодар” и още едно-две останаха в групата на свестните), а за някои ми се случва като видя кое е издателството директно да се откажа да си я купя (например нищо на “Труд” не бих си взел, а “Малазанската книга на мъртвите” си я купувам само в оригинал, вместо от Бард (даже съм си pre-order-нал последната част, излиза януари месец догодина)). Има много обяснения за това колко зле бил пазара, защо трябвало да правят така и така, но в крайна сметка всичко това те сами са си го докарали на главата с действията си (прекрасен пример е невероятната издънка на “Вузев” с Пратчет – пропуснаха 4-5 книги, след което пуснаха превод, който беше нечовешки некадърен, и накараха хора като мен да минат на оригиналите).

Така че – хората, които четем не ни е проблем, че са затворили един сайт. Проблем е, че няколко добри човека ще страдат за доброто, което са ни направили и че ще трябва да се намерят нови хора, които да поддържат такъв сайт.

Tags: ,

22 Responses to “2010-06-22 chitanka.info”

  1. Nezzo Says:

    Завинаги ще има такива, които съсипват това, което не им влиза в работата. Сякаш поправиха цялата страна и дупките по улиците и курвите по тротоарите, че започнаха да убиват литературни сайтове. Това е призив, “Нека народа бъде прост, за да можем да го управляваме по-лесно!”

  2. dzver Says:

    Изключително полезен сайт. Затварянето му е престъпление.

  3. Божо Says:

    Ами подобни сайтове всъщност са полезни за авторите (поне за кадърните).

    Но грижата на милиционерите въобще не включва интересите на авторите.

  4. ghostdog Says:

    ама известни ли са тези хора, имена и така нататък? просто ми е любопитно формално как точно става работата, кой къде се подписва… да ги цуна по златните ръчици.

  5. Бобсън Says:

    според news.bg поръчката е по оплакване от Асоциация Българска Книга, което пък е образувание “в частна полза”…
    “a non-profit organization in private favour” според техното си представяне…
    На
    http://abk.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=92&lang=en
    има списък съ членуващие въ нещото.

  6. Георги Says:

    Очевадна акция в полза на търговски организации, най-вероятно и финансирана чрез “подходящия човек”. Пореднато безочливо безобразие.

    И между другото (из ЗАСП):

    Свободно използване без заплащане на възнаграждение (загл. изм. – дв, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)
    Чл. 24. (Изм. – ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
    (…)
    9. (изм. – ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;
    (…)
    § 2. По смисъла на този закон:
    (…)
    3. (изм. – ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., изм. – ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) “възпроизвеждане на произведение” е прякото или непрякото размножаване в един или повече екземпляри на произведението или на част от него, по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, постоянна или временна, включително запаметяването му под цифрова форма в електронен носител;

    Грозно, жалко… щеше и да е смешно, ако не беше толкова тъжно…

  7. ... Says:

    Краино време е г-да представителите на ГДБОП да започнат да правят проверка на валидноста на исканията на страната която се оплаква преди да направят акция. Особенно когато това е с/у Библиотека …

  8. me Says:

    Имаш ли идея как мога да си направя PDF рийдъра да изглежда по същия начин цветово, както е този блог? Ползвам Адобе ПДФ, обаче мога и нещо друго, в случай, че има начин? На бял фон, много изморително.

  9. Vasil Kolev Says:

    @me, нямам. Аз лично просто го минавам с pdftotext или до html или после го чета с текстов редактор или browser (и за двете е сравнително лесно да се направи).

  10. dagoburd Says:

    Актуално инфот тук:

    http://identi.ca/chitanka

  11. Michel Says:

    Затворили, да бе…

    http://chitanka.ebni.me/

    Или бъркам? :)

  12. dagoburd Says:

    Michel,

    “Това е статична версия на Моята библиотека. Генерирана е на [b]17 януари 2010 г.[/b] ”

    :>

  13. Mitio Says:

    Хайде да купим един не-български хостинг и да се приключи циркът — http://identi.ca/conversation/37272971#notice-37500574

    Аз бих участвал.

  14. Кирил Says:

    http://chitanka.gdbop.com/ – още едно статично копие

  15. freax Says:

    http://chitanka.gdbop.com/ – нагло, нагло …

  16. Verena Says:

    Все пак репортажа по БТВ беше готин :)
    Много ми стана смешно като гледах как вадят от покрива оная кутия, сложена с краката нагоре и без кьорав кабел, дето да го връзва с тока, пък за нет да не говорим… Баси рекламата дето я направиха на читанката! Както каза пича в блога си, “Каква реклама на библиотеката, какво нещо! Сега трябва да вдигаме помощни сървъри, за да се справим с увеличаващата ни се известност” :)))

    Иначе сериозно – това показно беше толкоз малоумна акция, че още не мога да осъзная откъде накъде ония чутури каменни са решили, че ще се докарат пред който и да е!?!?

    По-грозна гледка беше само свалянето на сайта на слепите, а след тоя случай можеше да очаква човек че ще си вземат поука… ама те нали за каменни чутури, какво ли се чудя и аз…

  17. joe Says:

    http://www.tineye.com/search/8d8d614ed6b13cd4d84f6079a3b8cad4d7c1236b/

    В ебаси и държавата живееме (girl.jpg от съответния сайт).

  18. joe Says:

    Ъмм.. сайта е http://abk.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=92&lang=en

    (по-горе някой го беше дал, аз от любопитство, нали :) )

  19. Eneya Says:

    Тука започват да се появяват разни теории на конспирацията как читанката се е договорила с “рицарЪт” на книгата, да им направи една реклама. :) :) :)
    Няма такова чудо просто, всеки, който различава компютър от компот (както се изрази цветисто Григор) знае, че компютри нямат работи под открито небе или покриви. Да не говорим, че този е бил някаква нова машина, дето се зарежда от слънцето (сигурно затова е бил на покрива) и няма нужда от кабели.
    Пълен сеир.

    Сега сериозно, само аз ли си спомням sfbg?

  20. sdfsdf Says:

    @eneya sfbg си съществува, но не е обновяван от много време, защото мандор зе дейно да участва в библиотеката. може би той е един от шесте йерархични престъпника

  21. Heth Says:

    @Георги от гледна точка на правото ми липсва само доказването че читанката е вид библиотека по смисъла на горния закон, след което не мисля че ще имат особени проблеми с делото;

    относно простотията мисля че един адвокат и малко организация може да вдигне въпросния back-up на читанката съвсем легално online, покривайки изискванията на законодателството по чл.24 ал.9 (ако не са вече покрити) и изобличавайки малоумщината на ГДБОП

  22. alasseia Says:

    Да спасим http://www.chitanka.info!!!
    http://www.facebook.com/group.php?gid=110390522341812

Leave a Reply