2010-08-05 “Белене. Сказание за концлагерна България” на Стефан Бочев

by Vasil Kolev

(едно към едно това, което написах в goodreads. Чудех се дали да не го разширя, но ако го направя, ще е в отделен post, трябва ми още време, за да я смеля)
Една от най-трудно прочетените книги в последно време.

Не защото книгата е лоша или нещо такова – но като за начало е издадена напук на текущата (малоумна) традиция – вместо с дебели страници, голям шрифт и т.н. книгата е с тънки страници, голям формат, 1024 страници, минимални полета и освен трите страници съдържание останалото е плътен текст.
Изобщо да не говорим как постоянно те кара да се замислиш.

Накратко, Стефан Бочев до 1944та е бил секретар в министерството на външните работи. След това работи няколко години в печатница, след което го вкарват в лагерите – първи в една мина, после в Белене. Излиза за малко около 51ва и го вкарват пак, после 53та го освобождават (след смъртта на Сталин, около разведряването) и разказва какво се е случвало след това (колко трудно се намира работа, как е работил като хамалин и т.н.).

Много по-важни са обаче неговите наблюдения и разсъждения. И върху народа ни, и върху тогавашния “строй”, кражбите, откровената некадърност и шуробаджанащина, изстъпленията… Как можем спокойно да погледнем на многото привнесени нашенски неща в комунизма/тоталитаризма като пряко последствие от историята ни след 1878ма и изобщо твърде много неща, които не мога да събера тук.

На моменти книгата става тегава, и може би от една страна би било да я хване някой редактор и малко да я ореже, да махне някои многоточия, кавички и повторения. От друга страна обаче книгата така е автентична, все едно авторът я разказва.

За мен от една страна книгата е прекрасно допълнение на “Задочните репортажи за България” на Георги Марков, от друга – някакъв наш вариант на Солженицин – не толкова подробен и систематизиран, но доста автентичен и ясен.

Може да е трудна за четене, но наистина си заслужава усилието и времето.

Tags:

7 Responses to “2010-08-05 “Белене. Сказание за концлагерна България” на Стефан Бочев”

  1. Пейо Says:

    Продава ли се по книжарницте/ може ли да се намери лесно?

  2. Vasil Kolev Says:

    @Пейо, да, поне в Хеликон я има (и може да се поръча online).

  3. Лъчо Says:

    Някъде електронен вариант?

  4. Vasil Kolev Says:

    @Лъчо, няма, аз поне не съм намирал.

  5. asdw Says:

    Ти май си обичаш да четеш пропагандни книги, а? :)
    Не осъзнаваш ли днес в какво време живеем, та говориш за тогавашните “кражби” и “некъдърност”.

  6. Vasil Kolev Says:

    @asdw, а ти май обичаш да тролиш? Тва време, в което живеем, колкото и да е зле е с около два порядъка по-добре. За справка – данните за националната икономика от БНБ за преди и сега. После ми говори за пропагандни материали.

  7. Nick Angelow Says:

    Аз не бих казал, че е съвсем тролене, след като достигнахме БВП от 1989 година едва през 2004 г., като разпределението му сега вече е доста по-неблагоприятно (imho).

    Но това не извинява простотиите, които са били правени по онова време де — за съжаление, учениците (от онова време) надминаха учителите си (от преди онова време) :'(

Leave a Reply