2010-08-05 wikileaks

by Vasil Kolev

В момента тече поредният скандал свързан с Wikileaks, свързан с изтеклите около 90000 документа за войната в Афганистан.

Wikileaks са известни с най-различните документи, които да успели да пуснат – информация за пране на пари, за различни замърсявания от различни корпорации, за източването на исландските банки в разгара на кризата, както и с това, че досега никой не е успял да ги накара да свалят някаква информация. Една швейцарска банка беше успяла да им отреже domain-а за малко, а повечето държави от типа на Иран и Китай ги филтрират както могат, но това е в общи линии максимумът, постиган срещу тях.

В момента по вестници и всякакви други медии има обсъждане за и против – дали информацията, която изнасят няма да доведе до жертви, как може така да изнасят секретна информация, дали в крайна сметка те не са една много полезна структура за демокрацията като цяло. Нищо ново под слънцето, само че…

Само че стилът на тези, които пишат срещу тях е един такъв стандартен и очевиден, като на ръководена PR кампания. На база на стария принцип FUD (fear, uncertainty and doubt) се развива един натиск срещу тях (очевидно силно подплатен) да ги оплюе и омаскари достатъчно, та достатъчно хора да не им повярват. В началото беше кампания по темата как wikileaks си харчели парите от даренията, с информация от някакъв “вътрешен” човек, как Julian Assange (основателя и основен човек) бил някакъв зъл арогантен тип, сега застрашават живота на хора в Афганистан…

А всъщност това, което wikileaks направиха с тези документи беше много просто, почти 1:1 заключението от книгата на Philip Gourevitch за затвора в Abu Ghraib – друга държава, друга война, но същият случай – че след края на бойните действия никой не е имал идея какво да се прави. Там стоят едни войски, убиват ги, те убиват малко (малоумни) ислямисти, малко журналисти и прилично количество цивилни, и всичко това – понеже никой няма идея какво да правят. Очакването е било, че след като се премахне текущия режим, народът там ще се хване и ще си вдигне за една година всичките нужни институции, за да си направят демократична държава – силно оптимистично за държави, които познават осново религиозни и други диктатури. Да бяха погледнали нас – 20 години след тоталитаризма още не сме докарали нещата до някакво достатъчно свястно ниво, а поне на теория сме имали на какво да се базираме.
(Искам да вметна, че като цяло не съм против свалянето на талибаните и на Саддам. Специално за талибаните може да се съжалява, че не са ги избили всичките – тъкмо и те щяха да са щастливи, че си отиват в техния рай)

Колкото до Julian Assange, чел съм за него и съм си говорил с него на живо (на CCC Kongress-а) – човекът всъщност е един (сравнително) нормален интровертен и съсредоточен до побъркване техничар. Компютърджия от малко по-старото поколение, занимавал се с хакерстване, осъждан един път за такива неща – единственото сравнително тъмно петно в биографията му – той решава, че не му харесва светът в който живее и се опитва да направи нещо по въпроса. Отделя едно сериозно време на обмисляне, пише един-два paper-а и измисля идеята за wikileaks. Заедно с още няколко човека успява да я реализира – система, чрез която може да “изтича информация”, прикривайки източника и правейки пракчитески невъзможно премахването и. Системата до тук наистина се е доказала – както отбеляза някой, wikileaks за една година са изкарали на показ много повече кирливи ризи, отколкото да речем washington post за последните 20 години.

За хора като него има един съвсем прост термин.
Герой.

Някой, който е направил това, което много от нас смятат за нужно, ама на никой не му стиска.

Tags: , ,

6 Responses to “2010-08-05 wikileaks”

  1. Лъчо Says:

    Аз доколкото прочетох и Wikileaks и трите вестника, които са им партньори в конкретния случай са попропускали имена, координати и друга информация за да не навредят.

  2. Иван Says:

    Ако не сте гледали документалния филм “No End in Sight” ви го препоръчвам. Става дума за управлението на Ирак в първите месеци. Некомпетентността е толкова всеобхватна и систематична, че изключва възможността да е случайна.

  3. Longanlon Says:

    американецът който работи в моя офис е убеден, че уикилийкс е проект на някоя разузнаваческа служба, с цел да привлича независими информации и да ги публикува само избирателно

  4. ceci_ Says:

    За талибаните… без да имам категорична позиция, но докато бяха те на власт някак Афганистан не успяваше да завоюва такива потресаващи успехи в износа на наркотици. Откакто дойде “демократичният режим” странно но това е почти официалният доход на тази държава и другият велик демократ на планетата – САЩ дори не се и замислят как да ограничат това “явления” тъй като “селяните(тютюнопроизводителите/маководите) нямало с какво да се изхранват”
    та погледнато от европейска гледна точка – талибани в Афганистан – по-малко престъпност и потрошени човешки съдби в ЕС. Но нали трябва да разнасяме демокрация/социализъм по света.

  5. Vasil Kolev Says:

    @ceci_, намаляването на прозводството на наркотици само им вдига цената – друг особено забележителен ефект няма. Може да се погледне статистиката, няма разлика в свързаните с наркотици престъпления м/у различните години…

    Иначе това е от типа оправдание “ама Хитлер все пак е успявал влаковете да вървят на време”. Банда законстенели изверги като ония да бяха открили лекарство против рака пак не би ги оправдало.

  6. ceci_ Says:

    Ами не е точно така, когато предлагането се увеличава 10 пъти неминуемо в това се въвличат повече хора – дилъри, потребители, корумпирани митничари, политици, мулета и т.н.
    това за “ама Хитлер” е добро, но наивно. Защото до момента най-демократичната демокрация на вселената освен да разръчка хубаво две гнезда на оси нищо друго не е постигнала… да не забравяме минали са вече 10г. В крайна сметка сменят едни закостенели изверги с по-незакостенели изверги :) Да не забравяме кой възпита предишните “закостенели изверги” (Талибаните, Осама, а и Садам не само от СССР е пазарувал поддържал е доста тесен контак и с демокрациите ;-). Като се погледне ретроспективно Садам е бил близък до оптимума за региона …. а сега ще има напрежения войни и атентати още десетки години.

Leave a Reply