2010-08-08 тоталитаризми

by Vasil Kolev

Напоследък около писанията ми за книгата за лагерите в Белене и т.н. различни хора се опитваха да ми кажат, че ние все още живеем в тоталитариризъм, или че например САЩ е тоталитарна държава. Мисля, че се налага малко да изясня понятията.

Да започнем с най-краткото определение: необходимо (но не достатъчно) условие за държава да е тоталитарна е такъв като мен (лицето Васил Колев) с блогът си да съм арестуван, бит и т.н.. Аз не съм, но в Северна Корея, Куба или да речем Иран нямам особен шанс.

Понеже това определение за нищо не става, нека почерпим от експертите. Култовете и тоталитарните управления се базират на същия принцип и има 8 условия, дефинирани от (светилото) Робърт Дж. Лифтън по темата, които определят дали дадена организация/държава е култ/тоталитарна. Критериите са като цяло очевидни и не ми се занимава да ги изброявам, но очевидно България не отговаря на тях.

За сравнение, всички ислямски държави (следващи Шериата) отговарят на повечето от тези критерии. Принципно и Ватиканът би трябвало да отговаря на тези критерии (цялата Инквизиция е била точно такава), но по-модерното католическо християнство включва по-добре възможностите за съмнение и свободна воля, та не е съвсем култ (но пък много от вариантите/сектите му са точно такива).

Не претендирам, че България (или САЩ) е истински свободна държава. Освен, че нямаме дефиниция за това, имаме и доста криви моменти, които има нужда да се оправят. Но нека да не се лъжем, че сме тоталитарни, така че да избегнем после отговорността за бъдещето.

Понеже това е основната причина някой да следва подобни идеи – понеже на тоталитарната държава народът не може да влияе, съответно не носи отговорност. Ние обаче си носим отговорност за нашата държава, колкото и да ни е неприятно.
(а американците носят още по-голяма отговорност, заради по-голямата си свобода)

Една по-голяма скоба, носим по-малка отговорност за периода 1944-1989 (не никаква). Бивайки сатрапия на СССР и водени от техни протежета, в чиито ръце са били армия, полиция и т.н. е малко по-сложно да се направи нещо (не че унгарците и чехите не са се опитали). Като още една скоба мога да добавя, че най-голямата вреда, която ни е нанесена от тогава е обръщането на целия народ в доносници и издигането на един чрез събарянето на друг – можеш да се издигнеш не чрез способностите си, а чрез наклепване на конкуренцията. Което е довело след себе си на увековечаване (не на измисляне – това си го има отдавна) на глупости от типа “учи, за да не работиш”, “аз колкото малко мога да работя, те толкова малко не могат да ми плащат”, краденето от държавата, защото тя го краде от тебе така или иначе (пресенено към крадене от работодателя) и изобщо набор подобни неща, които ни правят …. “Шибан народ”?:)

Ако не беше това, може би щях да познавам повече от 10-15 човека, с които може да се върши работа (от които доста сме за освидетелстване и тези ни черти са помогнали да не сме повлияни от общественото отвращение от работата).

И като последно отклонение – вероятно доста хора се бъркат, понеже повечето корпорации и подобни създания се управляват като тоталитарни държави вместо като меритокрации (което поне на теория е правилния начин).

Tags: ,

6 Responses to “2010-08-08 тоталитаризми”

  1. dzver Says:

    Хората са измислили икономическа обосновка за нуждата от съществуване на държава. Има конфликтни точки между отделните членове на обществото, както и услуги, които е икономически най-изгодно да са безплатни и няма как да се организират от частния сектор. А където има държава, има съд, прокуратура и полиция, и те се грижат да има лишаване от свобода.

    Все пак свободата, която имаме, е несравнимо по-голяма от тази през соца. Имаме частично право на свободна стопанска инициатива, тук-таме свободно слово, теоретично възможен достъп до оръжие, достъп до образование и самообучение, литература, новини. Длъжни сме да си упражняваме правата, иначе няма да живеем по-добре от предните 3-4 поколения.

    BTW, да ти припомня Андрешко? Тия поговорки най-вероятно са пре-соц.

  2. ceci_ Says:

    blah-blah-blah. Прочетох една трета, освен стереотипи няма проява на собствена мисъл.

  3. Vasil Kolev Says:

    @ceci_, т.е. нищо не си прочел, щото не пасва на твоите идеи и директно отказваш да го мислиш ?:)

  4. ceci_ Says:

    Реплика номер три е пореден стереотипен отговор ;-) И е от най-старите начини да опиташ да накараш някой да направи нещо което не иска да прави :)

    Просто след 30% текст получих многократно дежа-вю

  5. Vasil Kolev Says:

    @ceci_, стана ми интересно, от къде до къде са тия 30%? Не е като да не съм писал преди за Лифтън и някои от повдигнатите тука въпроси, но не виждам къде ти е проблема с обяснението ми, че България не е тоталитарна държава (т.е. нямам нищо против да ми посочиш къде другаде е писано по темата).

  6. samyil Says:

    Преди време в читанката прочетох една книга на Георги Марков не си спомням как се казва за режима преди десети. Начина по който той описва тоталитаризма ме накара да се радвам, че почти не съм хванал от онова време. Култа към личноста, партиините пропаганди, скандирането на тъпи лозунги иначе пътят е към лагерите :) и най вече това, че група неграмотни селяци са били върхушката на тая държава ме накара да настръхна от ужас. Че не сме тоталитарна държава не сме със сигурност – който не вярва да прочете книгата на Георги Марков. Но за свободата на словото съм на друго мнение и като пример ще дам Огнян Стефанов или пък това, че по голямата част от медиите основно вестниците са в ръцете на една мадам и нейния син. Или пък факта, че си позволяват дори да си помислят да забранят на блогърите да пишат по време на избори. Ясно е, че не сме тоталитарна но също е ясно, че не сме и много демократична държава.

Leave a Reply