2010-08-31 twitter/irc и други гадости

by Vasil Kolev

Днес изругах няколко човека за ползването на twitter като irc, та ще взема да се обясня малко по-подробно.

За хората (вероятно на подсъдна възраст) които не помнят, irc-то е поредов многопотребителски chat в реално време – хората се събират в “канали” (отбелязвани с #imenakanala, нищо общо с hashtag-овете в twitter), където си говорят глупости съвсем в реално време.
Удобното в случая беше, че целия разговор си тече съвсем удобно, на редчета, чете се сравнително спокойно и не е особено сложно да се появиш по някое време в канала, да си кажеш здрасти с хората и да се включиш в разговора. Почти като разговор в кръчма, само дето го няма проблема с това двама да говорят едновременно и да не се разбира какво казват.

Twitter от своя страна не е в реално време и е ориентиран към цели съобщения (с ограничението за 140 символа). Нещата там са с минимум минута закъснение, всеки един tweet заема много място на екрана, което комбинирано с това, че една част от нещата, които някой си говори с друг, който не следваш не се виждат прави следенето на разговор адски неудобно. Другото е, че twitter е като един огромен канал без възможност за филтриране, и или четеш всичките хора, които следваш (за да не изпуснеш някой разговор), или четеш с дупки (или изобщо не четеш). В повечето случаи се получава смесица от кратки новини (от които всеки пуска по няклко на ден) и някое огромно излияние на двама (или малко повече човека), което прави невъзможно изчитането на всичко (за което и интерфейса на twitter не помага особено).
Изобщо като скорост и усещане twitter е като училищен вестник, който се пише в час и хората си го предават като бележка, като и си говорят чрез него. Мазаница.

Накрая ще трябва да върнем irc-то в някакъв удобен-за-browser-а вид, да могат хората да си говорят като искат и да спадне малко flood-а в twitter. Тъкмо в irc знаехме как да се справим със spammer-ите, по особено груб и просташки начин…

(
in other news, днешния ден беше много добре описан от “Stuff is messed up” на Offspring. Да цитирам:
I don’t know much, I don’t know too much
But I know this – shit is fucked up!
)

Tags: ,

9 Responses to “2010-08-31 twitter/irc и други гадости”

  1. velin Says:

    “(отбелязвани с #imenakanala, нищо общо с hashtag-овете в twitter)”

    никога не съм вярвал че ще се стигне до тук.. :)

  2. velin Says:

    пак че не обясняваш защо H е по добро от Н..

  3. Vasil Kolev Says:

    @Velin, я пак?

  4. Венски Says:

    Освен да ти предложа да подкараш един jabber server и да почнеш да популяризираш употребата на browser-базирани jabber клиенти от типа на iJab и да ти пожелая успех в начинанието :)

  5. velin Says:

    Главно латинско Ейч (H) е по добро от главно кирилско Нъ (Н). Защо ? (време за работа – 10 мин.)

  6. Longanlon Says:

    не знам що го обясняваш толкова подробно – който не може да го съобрази това, си е олигофрен колкото и да му обясняваш

    ънфолоунал съм няколко човека заради тва, ама не бих казал, че е повсеместно явление

  7. Vasil Kolev Says:

    @Velin, не позволявам в блога ми да се проявява азбучен расизъм. Двете букви са равни и всяка си има своето място в обществото :)

  8. Nick Angelow Says:

    тц, крокодиле, това не е азбучен расизъм.

    просто ascii кодът на кирилското H се използваше като „идентификатор“ за така наречения soft carriage return и затова едно от решенията на този проблем беше при писане (в timEd примерно :)), главното кирилско „Н“ да се замества с главно латинско „H“, което съсипваше работа на всички spellcheckers for DOS. бяха предложени и две други решения, едното от които обяснява навика ми да пиша само с малки букви в такива неособено ангажиращи разговори :)

    толкова за битките, водени в region 35 :)

  9. Heth Says:

    с две думи, елате в IRC да се разб`ереме

Leave a Reply