2010-10-12 дървената ваканция на СУ

by Vasil Kolev

Тия дни се появи “новината”, че в проекто-мерките, които се канели да предложат на следващото заседание на ректорския съвет на СУ имало университета да излезе в дървена ваканция за месец-два, за да могат да си закърпят бюджета.
Вече има план по въпроса, говорих с Жоро Чорбаджийски и няма да има проблем да излъчим на живо малко лекции (нужния хардуер го имаме). На живо, за да могат да се задават въпроси, тъкмо хората ще могат да си го гледат на спокойствие и на топло.
(
Всъщност, много се изкушавах да предложа само така да си правим лекциите. Представих си как си стоя на стола на топло и сравнително тъмно, говоря на хората и си пия от уискито. Или как правим изпитването в някоя близка кръчма.
Ехххх, размечтах се.
)

Цялата работа изглежда като нагласена, за да се вдигне шум и да дадат още малко бюджет на СУ без те да променят нещо кой-знае какво. Почти очаквах в мерките да има дарителска кампания със SMS-и, да могат бедните студенти да не умрат от студ в каменните зали.
(което е идея за НАП. Вероятно ако събират данъците със SMS-и, спокойно ще закърпят бюджета – “помогнете на бедната държава”…)

А СУ има огромна нужда да се реформира. Пример мога да давам основно с ФМИ, но те са достатъчни – например тия дни си правехме експерименти със някакво озвучаване на залата, в която водим лекции (аудитория 200), като на уводната лекция използвахме моето кубе от баса и микрофона, с който по принцип записвах пияното. След това открихме, че има два кабела при катедрата с моно-жакове на тях, които водят до колоните на стените, и с digger-а проведохме един ден тестове. Освен, че единия кабел беше добре забутан в един куп жици, че усилвателят, който трябва да е там е забутан някъде по последни данни из ректората, колоните от лявата страна на залата не бяха закачени – около смяната на дограмата са им свалили кабелите и са ги зарязали. С помощта на една стълба и известно време reverse-engineering на точния принцип, на който са свързани (последователно с прекъсване на едната жица през колоните) успяхме да подкараме нещата да работят и следващата лекция ще си имаме съвсем изчистен звук, понеже дори с викане не се чува добре на последните редове.
Чрез разни други източници разбрах, че имало и безжичен микрофон (такъв, който се закача по дрехите) и нужния останал хардуер за да се ползва както трябва залата.

… което води до въпроса, ЗАЩО не се използва това? Не съм единственият, който е имал преподаватели, които няма как да чуе, понеже говорят на дъската или основно на себе си, или такива, които преди 30 години са имали достатъчно силен глас, но сега просто няма смисъл да ги караме толкова да се насилват. Нищо сложно няма в цялата работа, щом отне на двама идиоти около час да оправят останалите проблеми и още около половин за началното тестване на setup-а. Не че имам против да свърша малко обществено-полезна работа, но не върви факултета сам да се дърпа назад към 80те години.

Това е само един елементарен пример. Не искам да говоря за това колко малко свестни преподаватели има останали (но то трябва да е очевидно, щом мен ме считат за добър, може да се мисли точно с какви ме сравняват), как основни неща се преподават калпаво (според предварителния тест, който направихме, преподавателя по мрежи трябва да го разстрелят) и колко страшно е, че всъщност тоя факултет е едно от най-добрите места за преподаване на тоя тип науки в България.

Anyway, я да си гледам двата сървъра с по два изгорели диска (в raid5 масив), те са по-малко вбесяващи.

(всъщност, кратка добавка. И някои студенти са не-малки идиоти, има предложение от студентския съвет да се ползват студенти за да правят промени в базата данни със студентите – като мярката да няма възползване от положението щяла да е – студенти от един факултет работят само по студенти от друг. Не мога да си представя, че някой би си повярвал и направил такова предложение без да се захили на идиотизма му.)

Update: Оказва се, че в една от залите (325) техническия проблем с тия неща е решен и по принцип си има всичко нужно да се чуват добре нещата (май има само микрофони, които трябва да се държат, но пак е нещо).

Tags: ,

11 Responses to “2010-10-12 дървената ваканция на СУ”

 1. васил Says:

  >Представих си как си стоя на стола на топло и сравнително тъмно, говоря на хората и си пия от >уискито.

  звучиш като некое старче разказващо за минали подвизи. стегни се.

 2. Zeridon Says:

  “И някои студенти са не-малки идиоти, има предложение от студентския съвет да се ползват студенти за да правят промени в базата данни със студентите”

  Бих казал че са малко назад. Преди известно количество години за малко да стана сисадмин на NBU (а бях и студент там). Цитат по памет: “Абе най=често трябва да се бае на базата с оценките и изпитите”

 3. velin Says:

  “Представих си как си стоя на стола на топло и сравнително тъмно, говоря на хората и си пия от уискито. Или как правим изпитването в някоя близка кръчма.”

  Има причина да му викат Университет, а не Трансфер-на-Знания.

  Дори и в този пост 9-11 уърлд.

 4. Nick Says:

  То има открито писмо от ректора по въпроса с парите, ако ти е интересно:
  http://uni-sofia.bg/index.php/bul/content/download/63483/514211/file/financial_crisis%20.pdf
  Споделям мнението, че целта е да се вдигне шум, и чрез студентите да се приложи натиск по посока министерството. Примерно днес се пише, че има идея студентите сами да си плащат парното в общежитията.

  Аз лично съм бесен от псевдо мерките взети по случая. Една от тях е, че през текущия семестър няма да се заплаща на преподавателите да стават дипломни ръководители, което автоматично ме праща в девета глуха, тъй като единствената ми работа през последния семестър е именно дипломната работа. А таксата естествено трябва да заплатиш прилежно, иначе прекъсваш. Крайно съм разочарован от СУ, казвам го като човек, който си мислеше, че е видял всичко в ТУ.

  П.П.
  Жалко, че не правехте курса миналата година. Едвам намерих какво да запиша, проблема с феодалните старци в СУ е също толкова належащ, като в БАН.
  П.П.2
  Лекции с чаша уиски в ръка :) Представям си го по-скоро като youtube канал за споделяне на знания.

 5. проп.физ. Says:

  Маниаксе, необходимата в СУ реформа няма нищо общо с липса на инциативност за ремонтиране и с липсата на елементарна култура по опазване сред студентските елементи, довели вкупом до плачевното в наши дни състояние на инфраструктурата в СУ.

  Дървената ваканция е крайно закъсняла мярка. Университетът трябваше да затвори още преди месеци, а икономисаните средства да отидат за покриване на неизплатените плащания по договрите с ФНИ и европейските програми. Но каквато е главата на правителството ни, такава е и главата на СУ, за голямо нещастие…

 6. Vasil Kolev Says:

  @проп. физ., те нещата са последица от същото неебателно отношение към всичко и липсата на желание за развитите (щото в повечето случаи хората с желание да правят нещо по-сериозно заминават да го правят на друго място и оставащите са единици).

  @велин, има причина да кажа, че съм размечтал, вместо че съм написал план по темата как се насмуквам, докато си водя курсовете.

  @васил, т.е. мечтите ми са като на стар човек?:)

 7. nickysn Says:

  Btw, пише се “пианото”, а не “пияното”, освен ако нямаш предвид *не* музикалния инструмент, а нещо друго :)

 8. Vasil Kolev Says:

  @nickysn, feudian slip, нали знае…

 9. Иван Says:

  Я да взема да попитам. Преди година – две се обсъждаше инициативата за инсталиране на HDTV камери из коридорите. Тия камери работят ли и колко точно пари са похарчени за тях?
  Като се замисля, една от тях може да свърши малко полезна работа, за лекциите ;)

 10. Arcopix Says:

  @Иван – не съм много сигурен до колко идеята бе реализирана, но в случай че е:
  1) дадени са бол пари
  2) и да работят никой не ги гледа
  3) полза никаква

  Колкото до кампанията с SMS-и… Можем да направим и кампания “дарете SMS за да има дървена ваканция”.

  Шегата настрана – ако от СУ, ТУ или дори ВТУ излезе читав кадър, то 100/100 въпросният се е учил сам щото му се е налагало или пък просто му е било интересно. За жалост голяма част от изискванията за една “тапия” рядко включват познания, които реално да влизат в практиката …

 11. bop_bop_mara Says:

  Чувала съм, че в Юридическия факултет, т.е. в Ректората, има лекции, на които преподавателите говорят по микрофон (там нали аулите са едни огромни и побират по 600 човека бъдещи юристи). Обаче такова нещо като презентиране на лекции, материали в електронен вариант и опции за дистанционно обучение (като например moodle) май няма никъде другаде освен във ФМИ (или най-много още 2-3 факултета). За записани видеоматериали от лекции да не говорим. Така че, уви, ФМИ може да не е много добре, но останалите са още по-зле.
  Иначе, относно последния параграф – малко хора осъзнават разликата между образованието в училище и образованието в университета. Работата на училището е да те научи на основните неща по основните науки. Работата на университета е да ти разкрие основните направления в областта, която си избираш, да те срещне с хора с повече познания в тази област (състуденти и преподаватели, т.е. общо казано колеги), за да имаш откъде да черпиш помощ за самостоятелното си развитие. В училище се наливат знания, в университета се предоставя среда за развитие :)

Leave a Reply