2010-12-07 wikileaks

by Vasil Kolev

Тия дни не ми остава много време да пиша, а и няма за какво, но пък има развитие по една стара тема – WikiLeaks.

Има няколко неща, които трябва да се споменат. Първо, има обвинение за изнасилване срещу Julian Assange, което е такова само според шведския закон и се базира на това, че той преспал с две различни девойки в рамките на няколко дни, те разбрали една за друга (защото се хвалели в twitter), имало и някъде скъсан презерватив в цялата работа, та от цялото това нещо е сглобено обвинение, което стигна и до Interpol. Във всеки един друг случай и съдът, и обвинението биха се изсмели на цялата работа, но в момента различни хора/правителства имат огромно желание да го накарат да млъкне.
В момента тече предварителното дело за екстрадирането му от Англия (където той им отишъл на крака в близкото полицейско управление, след като пуснаха Interpol-ската заповед за арест).

В twitter wikileaks си казаха, че ще продължат да пускат документи без значение какво се случва с Assange. Самият проект до момента има 748 mirror-а (един от които при мен (не, не планирам скоро да ходя в щатите, бъдете спокойни)) и постоянно се увеличават. В момента цялата работа е на принципа да се застреля вестоносецът, и то даже не той самия, а негов представител – не мисля, че има сериозно съмнение, че проектът ще продължи и без Julian.

Мерките срещу wikileaks не спират – MasterCard им блокираха плащания, преди малко и Visa, paypal им спря account-а (който даже не беше техен, а на Wau Holland Foundation, които приемаха даренията и които правят и други полезни неща), блокираха личната сметка на Julian Assange в една швейцарска банка (и беше пусната подробна информация колко пари има там, които се оказаха не-особено-много, въпреки разните предишни обвинения и измислици колко пари бил източил той самия от даренията).
Разбира се, през същото време много хора се опитват да омаловажат изтичащите данни (чиято истинност, между другото, никой досега не се е опитал да оспори), не били нещо ново и т.н.. Може да не са нещо ново за хората, които вярват на непроверени твърдения, или за тия, които се занимават с дипломация, но за останалите хора там има наистина много нови неща (и е много забавно колко извинения потекоха по разни публични канали, на Хилари Клинтън половината и програма вероятно е заета с това).
(говоря само за последните документи. Останалите неща, които са публикували също са много важни, например пълните документи на сциентолозите и мормоните, а други техни leak-ове доведоха до интересни дела и присъди).

Очаквам скоро да се вдигнат достатъчно от разните content-providing индустрии в защита на Wikileaks, особено хората от порното, най-вече защото законите, които се опитват да пробутат разни хора в момента, за да ги направят незаконни (за който не е наясно – САЩ не са повдигнали още обвинение срещу Wikileaks или Assange, защото нямат закон, по който да го направят) ще засегнат и тях. Днес – закон против изтичане на документи, утре – метод за налагане на морални норми в Internet, вдругиден – Китай започва да изнася за света техния firewall за локално инсталиране…

Tags:

14 Responses to “2010-12-07 wikileaks”

  1. Ани Says:

    Да, тенденциите са очевидни и плашещи. Глуповатата история с “изнасилванията” е като от треторазреден филм. Ще ми се да вярвам, че нещата няма да се получат така, както на някои правителствени глави им се иска.

  2. zeridon Says:

    Фиксни линка дето си постнал за мирора. Липсва една точка.

  3. badgad Says:

    Светът става все по брутално място за свободните хора.. И верно линкка, които си дал работи, но с точка и без www.

  4. Лъчо Says:

    Аз пък не останах особено изненадан от всичките тези телеграми. Реално виждаме какво мислят диплмати и политици, off the record и в общия случай струва ми се това не е по-различно от какво мислят on the record.
    Имало безумна корупция в Афганистан? Русия е мафиотска държава? Берлускони е една от булонките на Путин и обича млади мацки? Ахмединеджад е ненормалник и ситуацията с ислямската му република е изключително сложна? Никой не може да отгатне какво се случва в Северна Корея и тия примати с тяхното Juche са абсолютно непредвидими дори за Китай? Това е ясно на всички. За онези, които упорито вярват в обратното Wikileaks няма как да е лек и да им отвори очите. Просто ще кажат, че САЩ са кретени и ще продължат да благославят я великия си лидер, я Аллах.
    А примерно ситуацията с ядреното гориво в Либия според мен е добре че е останала секретна: “A person is smart. People are dumb, panicky dangerous animals and you know it.” дето се казваше в един филм.
    “Капитал” също дадоха добър пример как въпреки заличените имена, все пак може да има сериозно пострадали… нещо, което струва ми се съвсем не е целта на организацията.
    ——
    Иначе, САЩ падат все по-долу в опитите си да цензурират и да вкарат един човечец в затвора, тук спор няма. Вървят срещу собствените си ценности и това е зле най-вече за тях, дано се осъзнаят навреме. И все пак си личи огромната разлика между САЩ и част от останалите велики сили, с които ги сравняват – в Русия и Китай такива неща нямаше дори да се чуят от цензура, а Асандж досега отдавна да е мъртъв. Демек, нещата не са съвсем зле, само посоката, в която отиват е кофти.

  5. Eneya Says:

    Хм, единствената ми критика към твоя коментар е непознаването на закона по който го обвиняват.

  6. Vasil Kolev Says:

    @Eneya, според никой друг европейски закон няма да се признае което и да е от тия действия за престъпление. Григор при него е описал още по-добре ситуацията (как и едната девойка се е похвалила в twitter например, те така са разбрали една за друга).

    Може разбира се и да обясниш какво имаш впредвид, вместо да пльокнеш една фраза, да се фръцнеш и да си заминеш :)

  7. dzver Says:

    Китайският файъруол е базиран на няколко милиона китайци, които шпионират хората в реално време. Изнеси това ноу-хау :)

  8. Иван Says:

    Спомням си много стари обвинения, че _примерно_ циско iOS поддържа такава функционалност, като тя е налична за всички по света и само трябва да пожелаят да я ползват.

    Иначе те щатите могат да си outsource-нат и шпиониращите… в Индия има достатъчно хора които знаят английски ( нали там им са повечето tech support call center).

  9. Eneya Says:

    Моля? Как така европейски закони няма да признаят обвинение в изнасилване?
    Вие да не би да НЕ проверихте, че такъв закон, за който говори адвокатът няма, нито пък има глоба?
    Честно, за хора, които принципно явно не вярвате във всичко, което чувате, когато нещата, които се говорят ви изнасят, ставате ужасно лековерни.
    Темата живо ме интересува, защото смятам Wikileaks за нещо изключително важно.
    Проектът обаче по никакъв начин не превръща едно обвинение в престъпление в нещо, което може да се игнорира или на което може да му се обърне гръб, да се омаловажи или да започнат притчи от типа на “ама тя е пила алкохол”, “тя е излязла с него”, “тя се е съгласила да прави секс с него отначало”, “тя списва феминистки блог”.
    Съгласяването не е нещо еднократно. Всеки има правото да каже “не”, независимо от момента.
    И желанието да бъде защитен човек, който е герой в очите на мнозина, задава интересен въпрос – нима героите имат право да потъпкват чуждите права?
    Честно казано, искам да видя какво ще каже законът в Швеция, Америка не ме интересува особено. Обвинението си е обвинение и то трябва да бъде третирано като такова. Защото едва ли не излиза, че всяко едно обвинение в изнасилване може да бъде отхвърлено с идеята, че е със задни помисли или нереално, заради причини подобни на гореизборените.

    Всеки е невинен до доказване на противното, а не, ще отричаме дадено нещо до посиняване, без да знаем дали това наистина е така.
    Според законите на Америка дори не е извършено престъпление от Wikileaks, а всеобщата реакция е, все едно ще го убият на място, което малко не отговаря на истината.

    Темата е важна, всъщност и двете теми са важни и преди да се отхвърлят, трябва да се помисли и прегледат фактите, нещо, което май малко е ингорирано, поне за една от двете теми, по мои наблюдения над интернет пространството.
    Което е странно и твърде доверчиво, за циничната ми личност.

  10. Eneya Says:

    p.s. Интересно четиво.
    igASvC9

  11. Eneya Says:

    p.s. Интересно четиво.
    http://gawker.com/5714043/the-creepy-lovesick-emails-of-julian-assange

  12. Vasil Kolev Says:

    @Eneya, не знам за кой би било интересно четивото, и не виждам в него нещо особено (аз съм писал даже подобни). Колкото до обвиненията – ще видим, само дето Шведите ВСЕ ОЩЕ нямат обвинение, някакси е странно.

  13. Eneya Says:

    http://jezebel.com/5714905/read-the-full-sex-crime-allegations-against-julian-assange

    Четивото е интересно, защото ти също беше сред хората, които отрекоха възможността нещо наистина да се е случило.
    Америка няма и да имат обвинение, защото той не е нарушил закона по никакъв начин.

  14. Vasil Kolev Says:

    @Eneya, и ако беше погледнала link-а от guardian в същата статия, щеше да видиш, че има доста странични подробности: http://www.guardian.co.uk/media/2010/dec/17/julian-assange-sweden

    Което между другото не значи и че има официално обвинение все още.

Leave a Reply