дебъгване

by Vasil Kolev

Около един twitter-ски разговор блогвам моята дефиниция за debug-ване.
(оригиналната дефиниция идва от премахването на бубoлечка от някакъв хардуер, и в общи линии значи “отстраняване на проблем”)

Основно идва от DEBUG.COM (една програмка под DOS от годините, в които бях малък), която можеше да види навсякъде из паметта на машината какво точно има (както и много други неща).

Едната част на debug-ването представлява точно това – да се заровиш в някаква система/човек, да видиш как работи, какво я движи, какви са и целите, да я разбереш (или по-точно грокнеш). Другата част включва да намериш проблем и може би да го отстраниш.

Причината да има две отделни части е, че аз използвам термина и за хора, а там не винаги е желателно да се отстранява проблема (или изобщо да се ровичкаш в тях). А се използва за хора, понеже в крайна сметка много от нещата при хората и машините са подобни, едното може да се разгледа като по-сложен вариант на другото – и двете са подобни на решаването на пъзели, с различна сложности и различна опасност.
Другият термин, който може да се използва за разглеждането е hack-ване (като тръгнем от етичните хакери, които пробиват машини, за да видят как работят и т.н.), но той е натоварен с твърде много допълнителни значения.

(навиците ми да дебъгвам всичко и всички, което/които са ми се видели достатъчно интересни водят до това доста хора да не ме харесват особено)

Tags:

4 Responses to “дебъгване”

  1. Лъчо Says:

    Не разбирам защо хората не харесват да бъдат дебъгвани – ако им откриеш и покажеш проблемите, може би и да заживеят по-добър живот.
    Аз автоматично се заравям в интересните хора и извършвам първата част от дебъгването – втората, струва ми се заразлика от машините, не е подвластна на който и да е душевен хакер, а единствено на човека с проблем(и).

    Пък и е забавно да гледаш как някой сам се осъзнава и минава по пътя, който си му начертал в главата си. А ако си му/й казал, че така ще се случи, винаги можеш да си задник с “казах ти, че така ще се случи” ;-)

  2. Дончо Says:

    @Лъчо: хората не обичат да им откриваш (разбираш!) и да им показваш проблемите. Затова и не обичат да бъдат дебъгвани. Да, може би и да е полезно за тях, но особено ако си добър “дебъгер”, но пък имаш лоши умения за общуване с хора (общо-взето това е най-честата комбинация), тогава дебъгването на хора наистина е с кошмарен резултат за отношенията ти с тези хора. Освен, ако не са ти много, много близки, че даже и тогава.

    @Васил: Удивително е как осъзнаваш проблема, но не си готов да го изоставиш в името на по-добра социализация :) :) :)

  3. Vasil Kolev Says:

    @Дончо, хората искат някой да ги изслуша, разбере и да им помогне, и си умират за вниманието. Представа си нямаш точно колко човека съм изслушал, продължавам да изслушвам и даже те ме слушат, като им давам някакви съвети…
    А и има по-важни неща от добрата социализация :) Предпочитам да говоря директно и да не ме харесват, отколкото да трябва да се правя на идиот.

  4. Дончо Says:

    @Васил: (Все още)лудо-младо :)))

Leave a Reply