2011-04-09 стар концерт на “Хиподил”

by Vasil Kolev

Около няколко реда в twitter си спомних първия наистина размаващ концерт, на който ходих.

Хиподил тъкмо бяха издали “С гол в ръката нож” и бяха тръгнали на турне из България. В Добрич свириха в дребничката зала на младежкия дом и аз в ония си невръстни години (1996-1997ма някъде) бях отишъл там на поредното такова събитие (иначе свиреха основно разни локални метълски и подобни групи).

Стана феноменално пого, имаше и хвърляния от сцената (там нямаше достатъчно място за crowd-surfing), включително разни хора после откриваха отпечатъци от подметки по странни места от дрехите си. Звукът беше страхотен (т.е. достатъчно силен, не мисля, че тогава съм можел да оценя и чистотата му), а нещата които свириха – съвсем класически. Още си спомням как звучаха “Море от алкохол”, “Елено моме” и Misirlou (което тогава беше известно като “Soundtrack-а от ‘Криминале'”), както и ефекта от последното върху цялата публика…
Помня как на следващия ден отидох и си купих трите им касетки.
(едни приятели имаха намерението на завършването си да поздравят учителката си по литература с изпълнение на “Клиторен оргазъм”, в чиито припев се пее “Путка незадоволена / ти си!”)

А текстовете им май още остават в категорията класики. Прости, просташки и просто забавни, например:

Грозна си като салата, неразбиркана с оцет
По-си дребна от заплата, по-си плоска от тапет


Корабът се акостира сред море от алкохол
Екипажът бе гипсиран, капитанът беше гол
Всички болни от проказа без съмнение за СПИН
Някой смело се изказа, че не му е хуят син

припев:
Ракия, и бира, и водка, и ром
Пиеме всичко, дай одеколон!


Галилео, Галилео – още ли да ти налея
Ти доказа – тя се врътка, с всяка по-голяма глътка

От там нататъка може сами да си потърсите текстове. Оставям на любопитните да си намерят останалите им текстове и песни и да се забавляват :) Интересни са първите им 4 албума, останалото – не толкова (а последните неща на Светльо Витков са си жива боза).

Трябва да си организираме някой ден запой със слушане и пеене на тия работи.

Tags:

5 Responses to “2011-04-09 стар концерт на “Хиподил””

  1. бабати Says:

    Защо си мисля че 99% процента от четящите тук познаваме задълбочено творчеството на С.Витков / а и някой сме били и на въпросното концерт и не само на него/
    Та апела към “любопитните” ми се струва безмислен.
    А може действителността да е друга, ти по-добре познаваш аудиторията си.
    Та кой не знае Хиподил и ще си признае ли?

  2. Лъчо Says:

    Аз знам Хиподил и няколко техни песни, но в интерес на истината никога не съм имал тяхна песен на компютъра си… Нямам идея защо така и не им станах почитател, песните дето съм чувал са ми били все симпатични.
    Сигурно ще е щото не пия?

  3. Лъчо Says:

    И помня, че Светльо Витков беше издал книга, ако някой има линк към онлайн версия да ме замери, че ми се четат “интелигентни простащини”, както я беше описал някога някой.

  4. doni Says:

    издал е няколко книги дори, можеш да ги купиш от сайта му svetlio.bg

    втората бих казал, че е по-интересна – нещо като историята на хиподил + много забавни истории от онова време

  5. adayleryan Says:

    Първите ми спомени за тях са от ~1999 година, бях 3ти клас когато видях клипа на Бате Гойко… бях първо възмутен, а впоследствие очарован. Бил съм им само на един концерт, през ~2003 година, на пловдивския бирен фест, това беше от времето преди да го развалят. Музиката ми хареса страшно много, почнах да търся техни парчета из вече несъществуващи сайт-ове, изслушах им всичко до което успях да се докопам. Помня че доста съжалявах че вече не съществуват (към 2006-та става това). Също помня че ги слушах докато четях стари броеве на PHM (i.e. завършен nostalgiafag). Книгата за която се говори в пост-а над мен ми я подариха за един рожден ден, беше приятна за четене. Като цяло, една от любимите ми групи.

Leave a Reply