2011-07-18 jabber сървър на ludost.net

by Vasil Kolev

След много мърморене от разни хора и борба със собствения ми мързел, вече има jabber сървър на ludost.net.

Броя го за момента за beta версия, т.е. очкавам да се каже какви проблеми се появяват, за да мога да ги оправя.

В момента има SSL сертификат, подписан от cacert, и е сложен на две машини – едната в evolink (marla), другата в telepoint (tyler), т.е. трябва да се справя сравнително добре с отпадания на някакви части от българския net и да не е чак толкова лесно за подслушване.
(аз обещавам да не чета какво си пишат потребителите, то така или иначе е скучно)

Регистрацията е отворена за момента, ако намеря причина за в бъдеще може да я огранича. Планирам бавно да преместя всичките си контакти от другия jabber сървър, който ползвам (minus273) при мен, т.е. ако сте ми контакт по jabber, очаквайте request от vasil@ludost.net.

Малко отговори на предполагаеми въпроси:
1) Защо jabber и за какво ни е изобщо?
XMPP (jabber) е в общи линии единственият отворен протокол за instant messaging и свързаните с него неща (като изключим SIP, ама там е един тих ужас). Поддържа криптография както трябва, и се поддържа от много различни услуги – например gtalk на google реално е xmpp, с което човек може да си говори и от други сървъри (някой ако иска може да погледне на jabber като една гигантска irc мрежа, в която всеки може да си пусне сървър, но не може да влияе на потребителите на останалите, само да си говори с тях). За разлика от нещата като MSN, ICQ и skype всеки може да вярва само на хора, на които реши (т.е. на мен или на някой оператор на друг jabber сървър), а не на едно-единствено entity.

2) Защо при мен?
Близо по мрежата (добре сложено в българския peering). Дистрибутирано (и да умре едната машина, другата ще продължи да работи и няма да се усети толкова сериозно проблемът). Стабилно (щото и аз самия го ползвам усилено и се старая :) ).

3) Какъв софтуер се ползва?
ejabberd в/у debian.

Tags:

3 Responses to “2011-07-18 jabber сървър на ludost.net”

 1. Heth Says:

  о, имам рожден ден :-)

 2. sasli Says:

  Яко!
  Сега остава да намеря кого да добавя :)

 3. pesho Says:

  Pidgin + OTR Plugin за всички потребители и нещата са по-спокойни.

Leave a Reply