2011-06-15 всенародна неадекватност

by Vasil Kolev

В някои моменти съвсем си губя вярата в човешкия род и си казвам, че трябва да спра да чета новини. На моменти ме плаши тоталната неадекватност, проявявана от всички.

Всичко започна с новината за убитата млада жена в Борисовата градина (на 28 години не може да се каже, че е момиче). Първата ми мисъл беше, че ще ми е проблем да се разхождам там по нощите вече, щото ще се вдигне шум и т.н..

Първите неадекватни реакции бяха на различните медии, които започнаха да си измислят какво ли не – била клошарка, била изнасилена (последното после СДВР го отрекоха). Част от измислиците плъзнаха и по други места, та се наложи в различни сайтове да се обясняват подробности за жертвата.
От полицията и т.н. органи последва втората неадекватна реакция. Не се чу абсолютно нищо, а на журналистите, които са се опитвали да разберат някаква информация, не са казали каквото и да е (пример с Капитал (които явно са имали проблем да намерят кого да попитат)). При условие, че това е убийство, в центъра на София (град с над милион човека, в който са около 20% от населението на България), на място, където голяма част от града води децата си (или те ходят сами), по време на концерт, когато там има много хора и би трябвало да има засилени мерки за сигурност, мълчанието не е злато, а малоумие.

След като се вдигна вой във facebook и т.н., се появи следващата неадекватна реакция – народната, част от която гледах из форумите на Дневник. Призиви от типа “да сложат камери”, “да се освети цялата градина”, “да се затваря след 23:00”, които освен, че са практически неизпълними и гонят идеята на полицейска държава, пак няма да помогнат (има кило изследвания за това колко НЕ помагат камерите, например в Лондон, където са навсякъде, осветяването на цялата гора е практически неизпълнимо, а затварянето е мярка, по-подходяща за щрауси). Предотвратяването на такива престъпления е ужасно сложна задача (и практически неизпълнима даже в изцяло полицейска държава) и подобни мерки ще бъдат ненужни разходи (и тормоз) на наш гръб.

СДВР довършиха списъка с неадекватности, като дадоха пресконференция днес и обясниха как ще са двойно повече патрулиращите екипи – преди са били по един дневен и един нощен от по двама полицаи, сега ще са по два. В държава с едно от най-големите количества полицаи на глава от населението, ще се отделят още 8 човека (смени и т.н.), за да се патрулира цялата Борисова градина. Както казаха доста хора, вероятно ще патрулират кебапчийниците – аз лично от многото си разходки из градината съм виждал полицаи само няколко пъти…

Не мога да си обясня, толкова ли беше трудно СДВР да направят пресконференцията още на следващия ден (или дори в понеделник), да кажат – да, работим по въпроса, разпитваме, ще го хванем и т.н., вместо да се мотаят до петък (цяла седмица!) и да показват една тотална неебателност по темата. Не виждам с какво точно могат да се оправдаят.

Ето една от причините, поради които пия.
(май има и още примери за неадекватни реакции, но на мен тези ми идват твърде много и ще се спра)

Tags: , ,

10 Responses to “2011-06-15 всенародна неадекватност”

  1. ju Says:

    Наистина грешен ход от страна на СДВР, сигурно не са предполагали че журналистите ще започнат да си съчиняват подобни гадости. За пореден път се убеждавам, че журналистите са много просто племе. Четох някъде, че едното и око било извадено, а на корема и имало сперма. УОТ ДЪ ФАК ВЕ?

  2. dzver Says:

    В МВР трупат звезди и чертички по пагоните. Много вожд, малко индианец.

  3. Steff Says:

    http://m.dnevnik.bg/bulgaria/2011/07/16/1124591_vtori_trup_na_jena_beshe_otkrit_v_borisovata_gradina/?ref=miniurl

  4. in2h20 Says:

    Много точно определение.
    Разбира се, че убиеца го е правил и преди.
    Разбира се, че следи какво става във ФБ групата.
    Има втори труп и вместо да реагира, милицията – по стар ДС навик – навиква.
    Не е нужно да гледам три серии CSI и чета пет кримита, от всеки ъгъл на света, за да видя модус операнди. Но те са лейки. Пияни заляни, неудовлетворени от…заплатата, шефа, бюрото, рсто, телефона, жената, колата…и последната им грижа е да си свършат работата.

    Парцалистиката ..как да я коментираме нея..манипулирана и манипулираща, всевластна, всепроникваща, разяждаща и така кофтито всекидневие..три поколения неграмотни..некф бяс ги е завладял. Да доунищожат всичко позитивно, да преместят фокуса от престъплението в жертвата и си я подмятат по парцала, както им хрумне. Надявам се че децата, дето стояха на стъпалата на СУ, с вход към факултето по журналистика, се обърнаха и си тръгнаха. И ще го правят още сто години.

  5. me Says:

    къде ги тези форуми на дневник? можеш ли да ми кажеш форуми, където да задам сериозни въпроси, касаещи държавната политика/икономика и нещата гравитиращи около това? места, където се навъртат хора с адекватно мнение, не форумни кибици с флеймърско държание и нулеви знания?

  6. dzver Says:

    Или пък е кървав ченгесарски предизборен номер в битката за власт.

  7. in2h20 Says:

    Фейсбук групата се натъпка с провокатори милиционери – ту с женски, ту с мъжки профил. Тия що не правят профил и търсят убиеца а висят онлайн ?
    Като мина при Боян и погледна “Липсва”, почва да ми прескача сърцето..изобщо не знаем колко от тия хора са неразкрити убийства.

  8. joe Says:

    “Ето една от причините, поради които пия.”

    Едно от оправданията, you mean :)

  9. Gurko Says:

    A пиенето адекватна реакция ли е?

  10. Vasil Kolev Says:

    @Gurko, то не е реакция на това, а на комбинацията от неща, които ме дразнят. За момента е и единственото горе-долу ефективно нещо, което ми помага :)

    @joe, моето оправдание е “пие ми се” :)

    @me, не знам такива. Аз за това пиша основно в моя блог, дето мога да трия идиотите.

Leave a Reply