2011-10-22 избори

by Vasil Kolev

Много хора пишат за гласуването, Ясен е писал защо не е толкова страно да не се гласува (и си е прав), та може би остана някой да каже какъв е смисъла от наказателният вот.
(както обикновено, това е моя теория в неясно-колко-пияно-състояние)

Смисълът на наказателният вот за текущите избори е прост – внушаване на страх в настоящата власт. Тези избори (особено президентските) винаги са били използвани, за да се оцени колко добре са се справили хората на власт в последните две години и доколко народът е щастлив с тях. Съответно в едни граници резултатът би трябвало да се тълкува, че не се справят достатъчно добре и трябва да се стараят повече.
В този тип разсъждение има няколко бъга и corner-case-ове:
– ако подкрепата им е твърде ниска, може да се откажат да заработват каквото и да е и да приложат scorched earth стратегията, т.е. да измъкнат колкото им е възможно и да избягат;
– ако се смятат за достатъчно велики и че могат до следващите парламентарни избори да убедят/излъжат хората или да hack-нат закона по темата;
(под-случай на това е обявяването на диктатура)
– ако използват тези избори и резултатът им за договорка с други партии и пак да си осигурят подкрепа.
(и вероятно още няколко, които пропускам)

Накратко, не хората трябва да ги е страх от властта, а властта от хората. Някой вероятно би спорил, че страхът не е продуктивно чувство, но останалите биха отвърнали, че друго май не действа в нашата обстановка.

(изглежда (поне по новините, които чета и оплакванията на разни неприятни хора), че тези избори ще успеят да намалят ефектът от старите секционни hack-ове, като автобусите с гласуващи и купуването на цигански гласове. Това ще е доста по-интересен ефект и резултат от генералният кой точно за какво са избрали)

(а за кого ще гласувам, дали ще гласувам и дали ще огранизирам преврат също не е интересно. Най-малкото всеки трябва да го решава сам за себе си.)

Tags: ,

2 Responses to “2011-10-22 избори”

  1. teh Says:

    То хубаво децентрализация – и на мен ми харесва идеята много. Но пък това с многото референдуми пак не е добра идея. Масата народ сме си прости и не трябва да взимаме голяма част от решенията. Щото хората като ги питаш нещо, повечето сме много крайни в мненията си без изобщо да се замисляме. Това е работа за специалисти/експерти.

    … това по идеите на Ясен. Нямам идея Швейцария как се справя с толкова референдуми. Може би са по-образовани и не толкова първосигнални.

    Абе лошо нема … а добро – хич.

  2. Verena Says:

    Аз доволен! :)

    Откакто имам право на глас (т.е. малко повече от десетилетие), целенасочено гласувам за партията, която обещае да спре изборния туризъм по кърджалийско, и досега все си оставах с пръст в устата.

    И ей го на, случи се!! На тези избори нямаше изборен туризъм! Бате Бойко си изпълни предизборно обещание!!!

    Чувството е направо еуфорично – изпълнено предизборно обещание, за малко да не повярвам!!!

    Но, бате Бойко вече може твърдо да разполага с моя глас :))))

Leave a Reply