2012-02-04 борба със скуката

by Vasil Kolev

Сериозното нещо, което пиша не е готово, така че ето с какво се забавлявах в последно време, за да не ми е скучно:

Дойде желязото за курса по системна администрация и проучвам точно с какво ще го ползвам. Дотук vmware бяха дисквалифицирани заради windows-only клиенти, така като гледам това, което има за Xen за linux е силно счупено (openxenmanager), вероятно ще трябва да направя някоя магия. Ето така ми изглеждаше бюрото снощи, по време на началния setup.
(да живее ipmi-то, мога да държа желязото в другата стая и да го паля/спирам отдалечено, че вие ужасяващо)

Компилирах си osmocombb за openmoko gta02 телефона. Задачката беше забавна, понеже има няколко различни среди за компилация, а самия osmocombb е мислен да работи на pc-то (host-а) и да сипва един малък firmware на отсрещната машина, а вече на host-а няколко приложения да се закачат към osmocon-а и да правят каквото правят. Съответно имаше компилиране на osmocon за moko-то, което отне един следобед в проби и грешки, заедно с още няколко часа подкарване на правилната версия на cell_log. Сега обаче цялото нещо умира в първите няколко минути, трябва да се види дали е от хардуера.

Около работата има други забавления. Последното е компилация на libprotobuf за symbian, та в момента се точи SDK-то. Имаше преписване на чужди заявки, дебъгване на странни рядко-случващи се явления (хората стават много нещастни, като се пропусне да се отбележи плащане, а знаехте ли, че в php при FastCGI се ползва един формат на header(), в останалите случаи друг?), обработка на binary данни в java (какъв език е тва, че няма htonl()), търсене на ntfs partition в някакъв пратен от на майната си диск и разни други стандартни неща за правене.

Взех си два албума на deathmole (виртуалната група на автора на Questionable content), звучат приятно.

Подкарах си statusnet на s.ludost.net, чиято цел е да ми замести twitter-а (вече го има него в sidebar-а на блога). Остава ми да го вържа с jabber-а да ми праща какво се случва, да му вдигна https, вероятно да му напиша филтри и ще е съвсем използваемо. Който иска да ме чете/добавя – http://s.ludost.net/krokodilerian
(а си подкарах statusnet, понеже съм решил, че е крайно време да се мине от cloud бози на federated тип услуги, но това ще е тема на друг post (или по-скоро няколко). Още пиша бележки, да видим какво ще излезе.)

Вече има ipv6 адрес на marla.ludost.net (раздадоха ми /126 от evolink, май даже на тях самите им се вижда странно) и вече web-а и още няколко неща се виждат спокойно от там. Има няколко неща, които още не съм пипнал поради мързел и понеже очаквам странни трудни-за-виждане-и-още-по-трудни-за-дебъгване-проблеми (ejabberd + две машини + dialback + комуникация с gtalk и някои други хора), та ще си ги оставя за когато ми стане наистина скучно.

Tags: ,

7 Responses to “2012-02-04 борба със скуката”

  1. васил Says:

    абееееее…не че нещо ама.. много чисто бе!

  2. gfto Says:

    /126 bрей много им се е отпуснало от душичката, ебаси. Хората разправят на клиенти под /80 или /96 да не се дава, те /126 дали. Да не вземат да им свършат адресите нещо.

  3. Бобсън Says:

    бюроту ти изглежда не на фокусъ, ама то туй отъ нередовну пиене ще да е…

  4. turin Says:

    openxenmanager не е чак толкова лошо, да ти кажа – става за ползване, ако човек внимава, а за рутинни неща след това като рестартиране, снимки и архиви си е ок. Иначе – то всичко може да се прави от конзолата (макар че си е друго да имаш визуално нещата пред себе си, де). Нямаше ли някакъв, дето съвсем наскоро беше взел openxenmanager и беше казал, че ще го развива? Тъпото е, че Citrix не са помогнали хич и с тоя изцяло уиндоуски съпорт са си типични задници.
    KVM?

  5. Боян Куртев Says:

    VMWare вече имат и Web client, ако решиш да размислиш. ;-)

  6. Vasil Kolev Says:

    @Боян Куртев, по това, което видях, web клиента изисква windows-ка машина, на която да се подкара :) Имам една по-добра идея с virtualbox-ове, тия дни ще я пробвам и ще пиша пак.

  7. Drago Says:

    Това е интересно: http://code.google.com/p/phpvirtualbox/ :)

Leave a Reply