2012-04-17 Холандия – 2

by Vasil Kolev

Събирането за подготовката на OHM2013 мина добре. Видяхме един голям и много хубав hackerspace, на Яна и пирографираха с лазер една бисквитка, пихме до никое време (бутилката Lagavulin свърши за нормално време, червото много помогна), избрахме някакъв начален дизайн (Bob T. Hacker беше особено интересен, не беше избран, но хората така и така са навити да направят една огромна надуваема кукла да се извисява над събитието). Показаха и избраното място (т.е. най-най-вероятното, все още може да се случи нещо странно) – намира се до езеро, по-голямо е от това за HAR2009, предполага се, че ще събере над 3000 човека (т.е. няма да има върнати) и е близо до цивилизация, има шанс да мога да спя нормално и в човешки условия.

Ходих в Амстердамския университет, да погледна как водят една магистратура по системна администрация (запознах се на един купон с човек, който учи там), и донякъде ми стана тъжно, донякъде умрях от завист. Не е само това, че си имат достатъчно хардуер, свързаност и т.н. да си правят всякакви експерименти, но и всички е организирано като да е удобно и подходящо за учене, а програмата им е настина добра (даже на едно от централните бюра стоеше “The Practice of System and Network Administration”) – например в момента бяха на Penetration testing. Не вярвам да видя подобна програма (и правилно преподадена) в който и да е български университет…

Успях и да посетя една книжарница и да се натоваря с книги (добре, че куфарът ми е само 10кг от позволените 20, та ще мога да ги пренеса), основно с неща, които не би ми хрумнало да си търся в online книжарниците – малко Hunter S. Thompson, сборници разкази, новата на Скалзи, както и едно хартиено копие на Watchmen. Поне ще имам какво да чета по обратния път, след като си издъвках двете книги на път за насам.

А, и ако не съм казал – в Холандия е студено.

Tags: ,

4 Responses to “2012-04-17 Холандия – 2”

  1. chirvo Says:

    а
    zashto te uchudva tova vuobshte? Niderlandija e visoko razvita zapadnoevropejska durzhava (:= bjala durzhava ot purvija svjat) s raboteshti vsichki durzhavni sistemi, v tova chislo i perfektno raboteshta obrazovatelna sistema (ne kato nashata “ubrazuvatilna”) => universitetite im sa na mnogo visoko nivo. a BG ochevidno mozhe da vurvi po djavolite po vsichki pokazateli :]. ti kude tochno si hodil? Universiteit van Amsterdam op Vrije Universiteit Amsterdam?
    ako beshe otishul v TU Delft, shteshe da poluchish i dusheven orgazum s nasirane.

  2. пропаднал физик Says:

    Komm zu RWTH! Wir haben Kuchen :P

  3. MiCRoPhoBIC Says:

    Пред университета имаше ли един голям порцеланово-циментов диван, оранжев, с Pacman ? ;-)
    Ако си ходил на същото място, де: https://lh4.googleusercontent.com/-dzyVDI69uzo/T2eRaK7M9lI/AAAAAAAABa0/-aX2HdJX5_Q/s800/IMG_0430.jpg

  4. Vasil Kolev Says:

    @Microphobic, не, на друго място бях.

Leave a Reply