2012-06-12 android vs ios

by Vasil Kolev

Като бях малък, някой ми беше задал въпроса “Какво предпочиташ, да ти извадят едното око или да ти го вкара кон?” (“правилният” отговор беше да ти извадят окото, щото като ти го набие коя ще ти изскочат и двете).

Съществува фалшивата дилема дали човек трябва да си вземе Android или iOS базиран телефон. Моето мнение е като избора между две различни лайна и реално един от най-правилните избори е “нито един от двата”. Ето малко причини, които съм открил около занимаването с development, четенето на разни статии и гледането на лекции от CCC Kongress и подобни събития:

Практически погледнато, от хардуерна гледна точка и от гледната точка на ниското ниво всичките smartphone-и (донякъде с изключение на openmoko) са затворени и осакатени системи без нормална спецификация. Baseband процесора е неясен и не може да се пипа (съответно никой не може да вкара в тия телефони елементарната функционалност за проверка дали ви правят man-in-the-middle атака), свързан е директно към микрофона и говорителите (пробвайте се да намерите елементарното приложение “телефонен секретар”). Това има хиляди полезни приложения (и доколкото знам, под symbian е възможно, не че и тях ги хваля), най-малкото свестен запис на разговорите, което доста хора искат.
Реално обаче повечето хардуер по телефона е затворен и неясен, както и неща по операционната система (това, че google ползват linux ядро не помага особено), което води до това всякакви тривиални и елементарни неща да се водят нещо велико – защото да се постигне каквото и да е на тия телефони е магия. Дори за win3.11 нямаше нужда от толкова безсмислен приложен софтуер. Разбира се, apple не помагат с техните тотално побъркани правила кое може и кое не може да влезе в appstore (и третират всички jailbreak-нати телефони и потребителите им като престъпници)…
Андроидите специално заслужават допълнително споменаване, как има милиони производители и почти никаква консистентност и яснота кое как да работи и как да се казва. Човек би си помислил, че apple плащат LSD-то на HTC и компания да измислят нови и нови простотии. Хубав пример беше как се казваше камерата на няколко различни устройства.

Платформите за разработка и на двете платформи са трагични. От една страна имаме xcode и objective c на apple (не вярвах, че може вариант на C да стане по-грозен от C++, но objective C определено го настига), от друга java и всичкия ужас, свързан с нея. Честно казано, да бяха избрали erlang за платформа щеше да е по-добре и в двата случая. Или prolog. Или pascal/delphi.

Синдромът “not invented here” и в двата случая е довел до ужасяващи api-та, но тук наистина не знам откъде да почна. Елементарни неща се оказват почти невероятни за правене (“stream”-ване на данни от файл от телефона, т.е. четене на части и изпращане на части, например, трябваше да го направим с google protobuf-а и май така и не се получи и трябваше да сменим аpi-то).

При подобно осакатяване човек би очаквал сигурността на телефона да е добра и т.н., но в крайна сметка се оказва, че не е нещо особено. Продължават да се правят същите грешки и да се получават същите глупости, а приложенията дори с ограниченията, които са им поставени пак могат да събират какви ли не данни от телефона и да ги пращат където си искат. Аз вече чакам следващата вълна exploit-и, които да са за произволни приложения (понеже авторите ще са направили същите грешки).

За съжаление, мога още твърде много да разказвам, но не искам да си го причинявам, а да дам възможност на мозъка ми да потрие травмиращите спомени.

Накрая имаме калпави устройства с калпави операционни системи и калпави приложения, вършещи калпава работа, купуващи се от калпави хора. Надявам се до 3-4 години да се появят достатъчно добри батерии, да си пусна debian на телефона и да не ми се налага да се занимавам с глупости и да страдам от малоумието, некадърността и болните идеи на всичките хора, забъркани в тоя бизнес.
(от друга страна, да живее тоя бизнес, калпавите хора изглеждат склонни да дават пари за тотални глупости, а както е казал един римски император едно време, парите не миришат…)

(един ден openmoko ще изкарат нов телефон, това вероятно бих го ползвал)

Tags: , , ,

15 Responses to “2012-06-12 android vs ios”

  1. lala Says:

    HATE NA NIVO!!!
    samo taka!

  2. MilenG Says:

    Интересно мнение. И все пак реалността е друга. Милиони хора намират телефоните с Андроид и иОС за полезни. Например аз прекарвам около 1-2 часа на ден, наблюдавайки и контролирайки различни аспекти на моя бизнес, чрез браузъра на моя Галакси 2. Според мен, този телефон ми се е избил многократно и с чиста съвест мога да погледна офертите за 3-ката.

    Много много не ме интересува дали в телефона ми има “мен-ин-дъ-мидъл”. В България по-честите и по-опасните атаки са от типа “мен-ин-дъ-фронт”.

    Честно казано, не ме и интересува на какъв език са програмите за телефона. Аз програми не свалям, защото това, което ми трябва го има преинсталирано: телефон, пълнофункционален браузър, камера и някаква карта да не се загубя на непознато място. За близо 2 години съм свалил само една програма за четене на баркодове и някаква за четене на оупън офис файлове.

    Различни хора, различни приоритети. За мен и двете неща са добри:
    1. Добре че дойдоха Епъл, да докарат модата на големите тъч-дислпеи, че съвсем щях да си избода очите и счупя пръстите;
    2. Добре, че Гугъл направиха Андроид, че телефона да стане мощен, хубав и достъпен.

  3. Vasil Kolev Says:

    @Милен, на теб ти трябва browser, който можеш да го ползваш от каквото и да е и както си искаш (и забавното е, че точно browser-а е прилично осакатен на почти всички телефони).

    Иначе мога да пиша три дни колко гнусни са тия устройства, но не ми се занимава. По-скоро ще се възползвам от това, че хората ги ползват и не схващат проблемите… не ме радва особено, но поне може да има образователен ефект.

  4. Георги Says:

    А какви са твоите нужди, които сега не се покриват?

  5. Vasil Kolev Says:

    @Георги, от един smartphone – да мога да знам какво точно прави телефона, да мога да променям каквото реша по софтуера и т.н. и да мога да работя от него – което значи хубав browser, хубав терминал и определено не тая on-screen клавиатура. Трябва ми среда за debug-ване, например да мога да се ровя в много текст, да мога да пиша някакви кратки неща и да ги пускам (в общи линии какъвто и да е скриптов език). И най-вече хубав messenger, щото с куче трябваше да търся такъв за jabber за ios, дето да работи добре.

    Иначе, чисто което искам от един телефон е (и което е възможно и никой не го прави) да имам свестен интерфейс да го backup-вам, да може да записва обажданията и да има някакви свестни опции за филтриране и организиране на обажданията. Всъщност, и да мога да пусна нещо като pidgin или jitsi на него, за да мога да си търкалям обажданията отнякъде, откъдето аз си знам, не постоянно през gsm мрежата.

    Абе много неща ми се искат от телефоните, ако можех да намеря свестен gsm модул за лаптоп, който и да му държи два дни батерията, вероятно почти нямаше да ползвам нормален телефон.

  6. crz Says:

    Ами Maemo (nokia n9/n900), с линуксоподобието си :)?

  7. Vasil Kolev Says:

    @crz, като си играх с едно такова беше доста гадно за работа от моята гледна точка, не знам сега докъде са стигнали.

  8. Nick Angelow Says:

    това ios съкращение от idiots ли е *-)

    иначе аз все още ползвам телефон с Windows Mobile 6.5 поради една единствена причина :/ и с удоволствие бих се върнал на ericsson R380, стига да намеря някой сравнително запазен.

  9. Минувач Says:

    Тъжно е. Няма прилични телефони найстина. Nokia E90 е удобна – вътрешен втори екран, прилична клавиатура за терминалщини но.. Symbian.
    Дано OpenMoko пуснат нещо прилично (нещо с клавиатура като E90 че тъча не е работа).

  10. nickysn Says:

    @Nick Angelow, напиши в google “apple fans are” и виж какво ще ти предложи autocomplete-а :)

  11. MiCRoPhoBIC Says:

    Maemo-то си е супер. Само че е мъртво. То цялата Нокиа са мъртви. Не бих казал, че е линуксоподобно. Има малки извращения, които са извършили от Нокиа, но като цяло си е доста читаво. Да не говорим, че можеш да си палиш изцяло чист Дебиан на него. Моето n900 може да е тухла 4-ка, може да е бавно с тоя 600Mhz процесор, обаче не си го разменям докато не умре. Като гледам има всичко, което ManiaX търси, но бавно и тромаво. Full qwerty клавиатура, башове си има, браузер има не много бърз, има и Firefox официално, който обаче едвам върви на тоя хардуер, пиджини си има, езици за програмиране си има. Има и Дебиан chroot да си палиш нещо дето го няма пакетирано за Маемо. OpenOffice съм си пускал, GIMP ма бавно всичко… OpenVPN нативно, ssh, и т.н а фул бекъпа му го правя с rsync докато е закачен към Wi-Fi….
    Реално maemo-то ако не беше така брутално убито от М$ троянския кон в Нокия, щеше да става все по-добро …с тия многоядрени процесори и големи памети и т.н
    Е да, има разни затворени модули, ама освен OpenMoko не се сещам някой да отваря такива неща….

  12. nickysn Says:

    “Какво предпочиташ, да ти извадят едното око или да ти го вкара кон?”

    Много по-точна аналогия за android vs ios е: “Искаш ли сам да избереш кой кон да ти го вкара или предпочиташ да оставиш Стив Джобс да ти подбере някой по-надарен?” :)

  13. Тодор Донев Says:

    Доколкото разбирам телефоните стават все по-отвратителни основно заради Cloud computing-а.

    “Това е някаква глупост. Даже по-зле от глупост: това е една раздута маркетингова кампания. Някой твърди, че е неизбежно — но всеки път когато чуете да се говори така, значи вероятно някой си го е поставил за бизнес цел да го направи неизбежно.”
    —Ричард Столман, Фондация за свободен софтуер, пред Гардиън, 29 септември 2008

    Лично аз предпочитам да се разграничават, тия глупости. Mакар, че ползвам smartphone със symbian, по други причини, по скоро заради модулите отколкото заради системата. Aбсолютно тъп телефон, без всичките му там глезотии и простотии, може би ще ми върши същата работа. Мое мнение е, че света не е готов за такава крачка, а масово се подлагат на експеримент с който се опитват да докажат, че има технология, която може да замести PC или дори да бъде допълнение, което напрактика им струва много изхабени нерви. Подкрепям Васил за мнението, което е много стойностно.

  14. Нейчо Says:

    Мисля, че в най-близко време ще ти е интересно да проследиш какво се случва с http://blog.openwebosproject.org/post/25941335672/open-webos-june-update-community-edition-released

  15. velqn Says:

    Маниякс, добро мнение, респект!

    Но имай предвид, че от другата страна сме милионите потребители, които просто искат да цъкат.

    Т.е. ако искаш нещо много, или си го правиш сам или караш друг да ти го прави, ако не… ползваш това, което има. От това, което има, както казваш ти, всичко е лайна, за което съм частично съгласен.

    Защо частично? Защото се налага да избирам най-малко смърдящото лайно, което е кофти избор по начало :)

Leave a Reply