2012-06-18 избрани неща от прочетените в последно време книги

by Vasil Kolev

Понеже почти не успях да спя днес (заспах в 8 сутринта) и ми е трудно да чета, ще взема да попиша.

Отдавна не съм писал за книгите, които чета (освен малко ревюта в goodreads), та ето малко избрани:

Изчетох цялата поредица “Тъмната кула” на Стивън Кинг (без “The wind through the keyhole”, която излезе наскоро и хронологично трябва да е някъде по средата между останалите). Може би не трябваше да го правя, защото след това не знам дали имам желание да чета каквото и да е дръго от него, няма как да се сравни и да е по-добро, та вероятно ще чакам да я позабравя.

Прочетох и Liars and Outliers на Брус Шнайер, книгата си струва да се изчете като нещо, което дава базова идея за поведението на различните човешки общества.

Преиздали са “Секретното дело за лагерите” на Христо Христов.

Почнал съм да раздавам копия на Правопис и пунктуация на българския език.

Заслужават да се споменат: The Death of Feminism на Phyllis Chesler (доста хубаво описание на проблемите на феминисткото движение), Cathedral, Forge & Waterwheel: Technology & Invention in the Middle Ages (харесах си я от Патрик Ротфус), Redshirts на John Scalzi (освен всичко, страхотна гавра със Star Trek), The Old New Thing: Practical Development Throughout the Evolution of Windows на Raymond Chen (книгата ме направи адски щастлив, че никога не съм писал за windows), Out of Mao’s Shadow на Phillip Pan (доста добра книга за Китай) и Wild thing на Josh Bazell (втора книга за Peter Brown, даже като гледам са я издали и на български, много приятно четиво и то ме насочи да прочета “Out of Mao’s Shadow” и “Methland”).

Специално внимание заслужава Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality на Cristopher Ryan и Cacilda Jethá, заедно с “Blindsight”, “Woman’s Inhumanity to Woman” и “The Organization Man” влиза в категорията “книги, които сериозно отварят очите”. Вероятно трябва да я дават на учениците да я четат, заедно с литературата по полово обучение.

Останалото може да се види в goodreads, ако не ме домързи, някой път ще напиша export, който да сипва post в блога от последните X прочетени книги.

Tags:

4 Responses to “2012-06-18 избрани неща от прочетените в последно време книги”

  1. Michel Says:

    “Тъмната кула” ти е харесала, а?…

    Според мен, е от добрите му (поредици от) книги… (Според други, не струва изобщо… но всеки си има собствен вкус.)

    Новата книга от “Тъмната кула” не съм чел (май наскоро излезе?), а от старите, май най-силната е V, “Вълците от Кала”, там Стивън направо задмина Виктор (Юго)… :)

  2. voland Says:

    Аз съм от хората, които явно не разбират тъмната кула.

    Личното ми мнение е, че е паметник на творческа криза през която е минал, момента на слабост и липса на идеи, но какво да правиш, вкусове разни.

  3. georgi Says:

    Благодаря за препоръката на Liars and Outliers на Брус Шнайер. Тъкмо я почнах и темата ми е много интересна.

  4. Michel Says:

    Объркал съм се… “Тъмната кула IV” (The Dark Tower IV: Wizard and Glass) имах предвид в по-горния коментар, а не V! (за което се извинявам)

    @Voland:

    Кинг ме кефи с това, че се забавлява с думите и идеите, че е свободен да напише каквото си поиска… :-) Кулата е голяма измишльотина, където се преплитат безброй неща, но в същото време е интересна, забавна, на места поучителна, на места имитираща други романи и приказки в едно друго време, на места преплитаща се с други истории на Кинг…Някой ден ми се ще да я препрочета, ама на английски, че нашия превод беше доста зле май :(

    @Крокодила:

    “The wind through the keyhole” — като я прочетеш, дай едно кратко ревю, че още не съм си я купил… :)

Leave a Reply