2012-08-12 VarnaConf

by Vasil Kolev

Вчера беше VarnaConf.

Като увод, защо се случи цялото нещо – Радослав Станков (Радо) и още някой разбрали, че ще се засекат във Варна, мислили какви лекции да направят в локалния hackerspace, след което решили, че няма лошо да направят една конференция, Радо пуснал няколко mail-а до университетите някой дали има свободна зала и от Варненския свободен отговорили. В началото бяха 4 лектора, после в един момент 11, питаха ме и мен дали искам да правя записа и streaming-а, и така за две седмици се случи цялото нещо.
(Радо може да му хрумне да напише нещо по-подробно по въпроса, ако реши да върне блога си от мъртвите)

Аз пристигнах в четвъртък във Варна с Жоро Митев, като преди това бях пратил кашона с техниката по куриери. Видяхме локалния hackerspace (Varnalab), където вечерта Кънев изнесе 3 часа лекция за vim, видяхме се с локалните хора и изобщо си изкарахме весело.

В петък отидохме до Варненския Свободен Университет, за да разположим техниката и да видим залата (за която преди това Радо ми беше пратил малко снимки), което направихме за час-два (за какво можеше да стане по-добре – след малко). Последва мотаене, ядене, пиене и пак лекция във VarnaLab за увод в Ruby (пак от Кънев – после аз съм обичал да говоря много :) ).

Самата конференция беше много добра. Започнахме с 20тина минути закъснение (Радо закъсня, трудно ми е да му го простя, щото е спал повече от мен), но всичко си работеше и с много усилия успяхме горе-долу да спазим половината график. Имаше 80-100 човека (очакванията на всички бяха за 2-3 пъти по-малко), съответно има сериозен шанс това да стане редовно ежегодно събитие.

От лекциите си спомням следното:

Радо направи много хубава лекция за как добре да пишем и ремонтираме код;
Стефан (Кънев) изнесе стандартния си вид представление/лекция (имаме голям късмет, че не е религиозен лидер), която по броя slide-ове и информация в тях трябваше да е около час и половина, а той имаше по програма половин час;
Митьо (Димитър Димитров) говори за Ruby on Rails, като за разлика от Кънев имаше slide-ове и информация за 3 часа;
Андрей Радев показа “Как да превземем света с vim” и надмина показаното от Стефан в четвъртък. Накрая обясняваше как човек може да си направи с vim не само собствен lightsaber, но и lightsaber chainsaw, или дори lightsaber chainsaw nunchaku (с което съм напълно съгласен). Демонстрацията му в рамките на 10 минути на няколкото модула/скрипта, които той сам си е писал мисля, че напълно шашна публиката;
Калин Чернев говори за hackerspace-ове;
Аз мрънках от програмисти (презентацията ми в pdf или odp), вероятно ще разпиша цялата си лекция като blog post в идните дни;
И Христо Дешев разказа за полифазното спане, или как да спим по-малко, като спим да речем по половин час на всеки 4 или различни други варианти.
(имаше още две лекции, но бях доста отнесен/зает, за да ги слушам)

Важен feature на лекцията беше, че на обяд имаше безплатна пица за всички присъстващи (и понеже аз стоях при техниката, Митьо ме спаси от гладна смърт, като ми донесе няколко парчета).
(изобщо във Варна живях основно на пици, те са перфектната храна)

Последва after-party в някаква пицария – хапнахме, пийнахме, говорихме, говорихме, говорихме на хиляди теми, след което аз се прибрах да спя, и след няколко часа трябва да се метна на автобуса и да се прибера в София.

От сега да се извиня за качеството на звука в stream-а – явно ще трябва да си нося слушалки следващия път, понеже в лудницата и слушането на колонките на лаптопа не съм схванал колко точно шум има, който има шанс да почистим от записите. За следващия път ще вкарам звука от пулта директно в камерата, като понеже това директно с кабели вероятно няма да стане, ще търся тия дни някакво устройство за безжичен пренос на звук (или ще убеждавам кръжока по електроника, че ще им е интересно да сглобят нещо такова).
(имаше и оплаквания, че имало отпечатъци по обектива на камерата – нямаше, просто екранът, на който прожектирахме имаше размазвания от това, че някакви хора бяха драскали по него и се бяха опитвали да го трият…)

(Имам примерен отрязък от звука, в който Кънев представя лектора и после лектора говори известно време, ако някой има идеи какво би помогнало като филтри и т.н., моля да каже)

А догодина може да е два дни, или с два потока, да има повече хора (не се засякохме с летния ученически лагер на БАН, където ходят учениците, класирали се по олимпиадите по информатика и информационни технологии, и на тях щеше да им е интересно) и да не почваме в ранната сутрин (т.е. 9:20) :) (разбира се, като запазим колко лесна беше организацията :) )

(а в моя pipeline вече са два post-а – как се прави streaming/запис/encoding/рязане, и онова мрънкане за програмистите, някой ден ще ги напиша)

Tags: , , ,

Leave a Reply