2012-12-27 29c3 първи ден

by Vasil Kolev

Конгресът започна силно, с keynote на Jacob Appelbaum “Not my department” – идеята защо разни такива неща, дето си мислим, че не ни засягат всъщност са ни много важни (например като момента, че NSA строят купища data centre-ове из щатите, за да пазят данни за по 100 години). Като цяло много важна, много интересна лекция, намерете си записи и гледайте.

Самият конгрес е пълен с хора, но не е ад като в Берлин – има място за сядане, свободни контакти, човек може да се добере сравнително лесно до храна, само с водата е малко проблемно, понеже явно хората тук пият само matte и бира. Странна работа.

Бях на “Setting mobile phones free”, което се оказа доста скучно и не особено интересно, в общи линии правене на виртуален мобилен оператор и почти реклама.

Денят след това мина основно в workshop-и – първо беше cryptoparty workshop-а, как се организира cryptoparty (т.е. как да покажем на хората, че им трябва криптиране и как да си настроят различните услуги да ползват). Имаше доста интересни неща и един пълен piratepad с идеи, например демонстрация защо трябва криптиране – като на всеки http request ако content-type е някаква картинка, router-а (който се прави на прозрачно proxy) да я върти на 180 градуса и така да я подава на потребителя.

(note to self – да намеря някой да ми обясни как се търкалят услуги в/у tor)

Много полезен беше hackerspaces exchange workshop-а, който Весна организира – имаше хора от: Македония, Румъния, Швейцария, Германия, Ирландия, Австрия, Бразилия, Дания, Англия, Австралия, Щатите, Шотландия, Холандия, Естония, Словения, Сърбия (и вероятно пропускам някого). Всеки каза с по две думи нещо за hackerspace-а си (аз се изложих, както обикновено). Интересни неща от разговорите:
Австралийците от artifactory са си направили ключалка, която да контролират по електронен път, и която е достатъчно здрава, че да издържи нормални мизерии, може да реши един проблем на лаба;
Няколко hackerspace-ове правят проекти с деца, да ги учат на разни работи, може да помислим и ние дали може да става нещо такова, около някакви държавни/образователни работи;
Имаше няколко жени (едната каза, че е една от няколкото, за съжаление);
Говорих си доста с един сърбин за hackerspace, който искат да отворят в Нови Сад и за идеята да се направи балкански компютърен конгрес (като вариант на CCC, ама по-близо). Ще му пиша допълнително какво идеи имаме да правим догодина, може да се получи забавна програма (особено като и македонците искат да правят нещо юни месец).

Последва RIPE Atlas – бях се регистрирал и взех една джаджа, която да закача в lab-а и да помага в меренето на performance на internet.

Бях на лекцията “Enemies of the state”, където трима whistleblower-и – Jesselyn Radack (разказала за нарушаването на правата на разпитвани чрез измъчване хора), Thomas Drake и William Binney (и двамата разказали за различните програми на NSA за масово подслушване/записване на американски граждани). Не беше лошо, но не беше чак толкова интересно, като изключим, че Binney спомена нещо за някакви документи/схеми/описания на методи за подслушване и анализ, които биха били доста интересни.

Искахме да идем на лекцията за SCADA и системите в ядрени електроцентрали, но залата беше препълнена и не можахме да влезем, та отидохме на “Time is NOT on your side”. На мен адски ми се спеше и май нищо не помня.

(а на мен като много хубав ми дадоха една тениска за OHM (на нея пише само “Hack” и има някакъв странен болт) и спамих по-интересните хора да идват да говорят там)

Tags: ,

Leave a Reply