2012-12-29 29c3 втори ден

by Vasil Kolev

Вчерашния ден леко ми се губи/замазва. Трябваше да изпия едно кафе, за да не заспя там, но ефектът беше временен и минимален. Требе да направят напитка с модафинил или амфетамини…

Romantic hackers лекцията беше скучна, малко ми напомняше на час по литература, въпреки че имаше малко интересни идеи какво да правиш, ако си в затвора.

Tactical tech обясняваха как техничари помагат на активистки групи на различни места, обяснявайки им как да ползват технологии, кое как ги пази, правят им образователни материали и т.н.. Обясниха, че по принцип много често като идат при някакви такива хора и кажат “ние сме техничари, искаме да помогнем” те им казвали – “принтерът ей-там в ъгъла не работи, оправете го”.

OMG!OER! лекцията беше наистина много интересна, обясняваше как поляците правят отворени учебници и как издателите се борят срещу идеята. Имаше дискусия за различни такива инициативи, а човекът каза, че нямат подробна история как са успели да убедят правителството си, че такова нещо трябва (което беше нещото, което аз най-трудно повярвах, познавайки нашите управници) и мисля, че може би някой и при нас може да опита нещо такова. Лекторът беше доста забавен, гледайте лекцията :)
(имаше например как издателите пращали юридически заплахи към университетите да не участват в правителствената програма)

На лекцията за екосистемата на TOR едвам влязохме, за съжаление беше в малка зала (и не стигна времето). Отбелязал съм си три интересни проекта – tlsdate, flashproxy и ooni (open observatory of network interference), които трябва да погледна, и вероятно трябва да прегледам цялата лекция наново, понеже през цялото време работех в/у някакви неща и слушах с половин ухо.

(лекцията на DJB с двете девойки за чупенето на 1024-битови rsa ключове я пропуснах, пак заради работа)

Hackers as a high risk population на Violet Blue беше доста полезна, за изследванията и как групичката болни компютърджии са рискова група като наркоманите и какво е изровила тя по въпроса. Определено пак трябва да я гледам, и мисля да я издиря някъде по конгреса да я питам разни неща (като си ги избистря в главата).
(в irc канала ми казаха да я питам за телефонния и номер – няма)

Накрая на вечерта минах през cryptoparty-то, поговорихме малко за разни весели неща (основно свързани с TOR), днес мисля да разпитам по-подробно.

И днес ме чака whiskey workshop-а. Надявам се да не умра.

Tags: ,

Leave a Reply