2013-06-18 филтрирането на българския internet

by Vasil Kolev

Имаше някъде едно такова писание “като дойдоха за X, аз не се обадих, щото не бях X”… Чорбаджийски е писал по темата, а аз получих преди малко следния mail от един от colocation-ите си:

Уважаеми клиенти,

Във връзка с разпореждане на Председателя на Софийския Районен Съд относно
беттинг компании, които нямат лиценз, издаден от българската Комисия по
хазарта, се налага съгласно изискванията на Закона за хазарта да бъде
филтриран достъпът от територията на страната до следните интернет страници:

1. www.bet365.com
2. http://www.bet365.net/
3. https://www.goldbet.com/
4. https://www.goldbetsports.com
5. www.betin.com
6. www.sportingbet.com
7. http://www.morganbet.eu
8. http://betuniq.eu/
9. http://www.planetwin365.com/
10. www.unibet.com
11. http://www.bet-at-home.com/
12. https://www.doxxbet.com/
13. http://www.efbet.com/
14. http://globetcasino12.com/
15. http://www.ladbrokes.com/
16. http://betfair.com/
17. http://offsidebet.com/
18. https://www.tempobet.com/
19. http://www.888.com/
20. http://www.betfred.com/
21. http://www.jetbull.com/

Срокът за изпълняване на решението на Председателя на Софийския Районен Съд
е днес, 18.06.2013, 18:00ч.
Ние следва да изпълним тези разпореждания в указания срок.
Информацията е публикувана тук на страницата на Комисията по хазарта:
http://www.dkh.minfin.bg/bg/pubs/4/546

Tags: , ,

24 Responses to “2013-06-18 филтрирането на българския internet”

  1. престъпник Says:

    Тази сутрин малко се разочаровах че не си взел отношение, ничо Чорбаджийски, но ето че не било така. За неосведомените да кажа, че още няма наредба за прилагане на закона, който се приема за 24ч – кое да се забранява, но 1 година не може да се приеме как да се получи лиценз. Т.е. и да искаш не може да се лицензираш.
    Значи тези хора ти казват че не може да караш Ауди, БМВ, Мерцедес, но не ти казват какво може да караш, освен Лада, демек Еврофутбол, където повече от 50% от залагащите, ако не и повече, са малолетни, перат се пари на поразия и нарушенията и ощетяването на държавата са в огромни размери… аз бях дотук, сбогом.

  2. Б Says:

    Пейо, хелп!

  3. freax0r Says:

    Хубавото е, че интернет доставчиците подходиха доста буквално/формално. Блокирали са само това, което е написано. Всички субдомейни са онлайн. Въпроса е, че пак си е цензура отвсякъде. Иначе тоя закон го мъдрят от година и повече и имат супер големи изисквания към операторите, които за пазар като нашия са непосилни и едва ли някой ще си направи труда да кандидатсва за лиценз. Има много по-културни начини да се направят нещата, но явно ще има засегнати интереси. Мазен кур за тия мръсници!

  4. Илия Says:

    На всички машини ползвам Google DNS и други международни системи – с тях няма проблем.

  5. Тодор Says:

    Въпросното писание е на Martin Niemöller – https://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came

    Иначе си мина много тихо – покрай виковете за това какви са Волен, Бареков и сие, това си мина тихо и спокойно. Това всъщност е първата такава забрана в България по мои сведения, така че – честито! Днес сайтовете за залагания, утре и аз не знам какво ще им хрумне, и така докато за достъп до мрежата ще ни трябва писмено разрешение от кварталния.

  6. dzver Says:

    Има доста широкоспектърни теми, по които могат да си приемат законодателни ограничения. След като това мина, ще минат и други.

  7. до Тодор Says:

    Първо бяха пушачите….

  8. Митьо Says:

    Имайте предвид, че това беше обсъждано още от миналото правителство и наистина се търкаля от повече от година. Не бързайте да хвърляте вината само върху сегашните герои :) Имало е вътрешно съпротивление, като са се опитвали да го прокарат, но не са устояли на натиска и е било прието.

    Disclaimer: не съм чел предложените промени в закона, да видя как трябва да се лицензират тези хора, дали към тях е била отправена покана за лицензиране, колко време са ги чакали да реагират и прочее. Хубаво е да се провери тази информация.

  9. Nick Says:

    За сега филтрират само по IP и то по IP за конкретния subdomain от заповедта, но не се знае до къде ще се наложи да стигнат.

  10. freax0r Says:

    Проблема с лицензирането е липсата на нормативни актове, които са нужни за да се кандидатства и получи лиценз. Реално се получава така, че онлайн букитата няма как да получат лиценз, но ги блокират защото нямат лиценз :-) Welcome to our lovely country.

  11. freax0r Says:

    И си връщам думите назад за мазния кур, нека бъде голям, сух и много грапав.

  12. Dalt Says:

    Това дойде днес на една от спам пощите ми:

    “Здравейте,

    Желаем да Ви информираме, че ако срещате технически затруднения с достъпа до сайта на Sportingbet, можете да използвате следния адрес за вход в системата:

    http://bg.sportingbeteurope.com/

  13. престъпник Says:

    Вече всички букита пуснаха миръри, дори 1-2 часа след “филтрирането”. По-сериозните бетори се ориентираха към платени впн сървъри в чужбина където цените почват от 10$/м…
    Освен това никъде не се споменава, че част от тези букмейкъри като бет-ат-хоум, спортингбет са спонсори на националните ни отбори, както и на много забравени от дръжавата спортисти – гимнастици, зимни спортове и т.н….
    Бившият гербер Емил Димитров, казва че първоначално идеята е била при залог за даден тим, например Левски – ЦСКА, % от оборота да отива в ДЮШ на тези отбори, а след това Брад Пит преобразува закона – букмейкърите да се отчитат директно при него, МИФ, и т.н.
    Та ето как нещо хубаво като замисъл се превръща в “българска работа”.

  14. Маркуча Says:

    @freax0r, и квадратен…

  15. Lattante Says:

    Линка за бет365 също бачка: http://www.allsport365.com/home/FlashGen4/WebConsoleApp.asp?cb=108805705547511577&cb=1088078108
    Абсолютна идиотщина. Всички изисквания и процедури са така направени, че да откажат едва ли не всеки букмейкър, който иска да предлага услугите си легално в България. И това защо :)? Не ми отговаряйте :) :)
    Начини да се залага в тези сайтове има, сега ще нарасне и броят на хората, които залагат, напук на БГ букито…

  16. walker Says:

    (Цитат на коментатор) Преходни и заключителни ,”препоръчителни” разпоредби на закона :

    Може да се залага САМО при Черепа ..Имаме пари да му връщаме !!
    Подпис : Правителството

  17. yordan kl Says:

    Как да стигна до betfair.com от Бг !

  18. Vasil Kolev Says:

    @yordan, виж следващия ми post.

  19. vasil Says:

    Въпреки че това действие на СГС е просташко и дърварско, не съм много съгласен, че това е цензура.

    Първо, говорим за сайтове за залагания, а не за медии, тоест ничие право на свободно мнение не е нарушено. Второ, все пак става въпрос за залагания; комарът е порок, не стока от първа необходимост; не разбирам целия вой. Трето, на всички е ясно, че това нито е цензура, нито е началото на някаква масирана кампания против свободното слово, а е услуга за услуга в полза на Черепа.

    Прочее, доста по-малко се изговори и изписа когато спряха безмонитор и читанката.

  20. Vasil Kolev Says:

    @vasil, цензура е. “Censorship is the suppression of speech or other public communication which may be considered objectionable, harmful, sensitive, or inconvenient as determined by a government, media outlet, or other controlling body.”

    Няма значение какво се филтрира. Създава се прецедент, чрез който една комисия може да казва “това ще се филтрира”, без да може да се обжалва по някакъв свестен начин. Ясно е, че за някои хора това е в полза на разни интереси и т.н., но е нещо, което веднъж направено, може да бъде ползвано и с други цели.

    Аз лично оценявам доколко се цензурира нещо точно по тоя тип неща – хазарт, порно и т.н., понеже винаги след това може да убеждаваш хората, че каквото и да филтрираш е в тяхна полза.

    За читанка и безмонитор се изписа прилично количество, но там по-скоро повече се направи, щото още ги има и щото имахме възможност да ги възстановим по някакъв начин. Това трябва да го борим през легалната ни система.
    (А за това филтриране всъщност се писа малко, понеже беше пробутано в подходящия момент, в който всички са заети с нещо друго. )

  21. dzver Says:

    Адаша ти е трол, копи-пейстнал е едно и също на разни места в нета.

  22. vasil Says:

    Макар да съм съгласен с обосновката „първо дойдоха за…“ и че се почва от малкото, лично аз съм доста против хазарта поради факта, че е пристрастяващ и оттам — разрушителен за индивида и обществото. Някои хора *са* овце и трябва да се мисли вместо тях, и никакво количество позитивизъм или вяра в собствените сили на индивида няма да помогнат. Ако хората действително не бяха овце и действаха рационално нямаше доброволно да взимат заеми от банките или пък да са абонати на мтел (особено след оная мизерия със сметките).

    Порното също е прекалено достъпно. Правя си акаунт в арена/замунда и готово, дори не е нужно като едно време да чакам до късно през нощта по тв1000 да пуснат материала. Нещо е сбъркано когато чуя как едно осемгодишно крещи „Fuck my ass, yeah, yeah, tear that ass up!“, а група от други осемгодишни с бурни възгласи го окуражават да продължава, докато изкара реплики от половин филм на Роко Сифреди. Порното също е пристрастяващо, особено ако изкараш тийн годините си само с това, вместо през това време ако щеш дори и да пиеш.

    С оглед на горното целта не трябва да е забрана, а по-скоро механизми, които да правят набавянето максимално трудно. И фалшив паспорт можеш да си извадиш ако решиш, но не можеш да го купиш от кварталната бакалия, нали?

  23. Vasil Kolev Says:

    @vasil, порното в детска възраст не е проблем на internet-а, а на възпитанието на детето. Да убиеш човек е адски лесно с това, което можеш да намериш под ръка, и все пак не се избиват хората по улиците.

    Колкото до хората, които са овце – това явното му продължение е “аз трябва да решавам вместо тях, щото не съм такъв”, което иска сериозно подплатени доказателства. Докато не успееш да до докажеш, нямаш право изобщо на тоя тон и тия опити да си насаждаш мнението :)))

    Колкото за пристрастяването към порното, след достатъчно стаж в тая област спокойно мога да кажа, че това е доста трудно да стане, или поне аз никой не съм видял да се пристрасти, почти всички им писва, и има някои (много ценни) хора, които могат да го гледат без да им пука и да се занимават със сортировката и т.н.. Познавам хора, израснали с него и нито един пристрастен.

    Също така да сравняваш информацията с предмети е доста загубена кауза. Остана с оръжие да я сравниш :)

  24. Inf Says:

    http://store.picbg.net/pubpic/3E/61/b07e9f6f19fe3e61.jpg

Leave a Reply