2013-06-20 филтриране и други глупости

by Vasil Kolev

Тия дни съм тотално блокирал, около протестите и свързаните с тях глупости (например преди малко са утрепали страницата на БСП, щото един кретен от техните обяснил, че протестирали интернет лумпените). Добре си беше, като не четях новини.

Трябва да вдигнем един лозунг “не на цензурата в internet”…

Няколко сайта са си вдигнали други domain-и/адреси (има информация в коментарите по предния post), което си се очакваше, елементарно е да се постигне (thepiratebay го правят въпреки, че ги гонят много по-жестоко) и вероятно адски евтино (един domain е под $10, още някакви адреси/тунели/reverse proxy-та лесно се намират, пак за малко пари, особено при малкото трафик), т.е. ще им е далеч по-лесно на тия сайтове просто да пускат някакви отделни url-та за България, така и така не е ясно как ще се махне филтъра, ако се лицензират.

А за хората, дето не им се занимава да търсят url-тата – да си свалят и подкарат TOR browser bundle, хем ще ги анонимизира, хем ще могат да заобикалят всякакви подобни глупости (може само да се наложи да пипнете noScript да пуска javascript за определени сайтове). Просто е, работещо е и съвсем законно, откъдето и да се погледне.

А по темата за съществуващата ситуация само мога да кажа, че ми е криво, че още не мога да пия.

Update: Не знам да се смея ли на тоя, или просто да ми е тъжно за него.

Tags: , ,

Leave a Reply