2013-06-28 околопротестовско

by Vasil Kolev

Наваксвам с работата (чакам да се преналеят едни бази) и реших да блогна това, че ми се мотае тия дни в главата.

Основната група хора по протеста е такава, че почти връща вярата в човешкия род. Днес гледах как една групичка хора си носеха малка бутилка от минерална вода и я ползваха за пепелник, ако не друго, това е най-чистият протест, правен някога в тая държава…

Има шанс да не сработи. Не е лесен за оценяване, но го има и по стар админски принцип, че е хубаво човек да има резервен вариант, аз съм тръгнал да го планирам. Все още е в доста начална фаза и има доста още да се мисли, но основната идея е следната:

Да се изнесем. Не говоря само за себе си, говоря за осигуряване на възможност/service за всички, които желаят да могат ЛЕСНО да пренесат себе си, семействата си и работата си другаде, даже може би заедно.
Знам за поне една фирма, която така хората се събраха и се изнесоха заедно с бизнеса си в Испания – можем да създадем подобен вариант за големите и малки софтуерни и подобни фирми, които има тук. Ако съществува работеща схема, то ще може включително и да се издърпват по-свестните млади кадри натам, а те – семействата си и т.н.

Целта е най-вече “sending a message”. Чрез изнасянето на 100к хора има приличен шанс икономиката да се зачуди откъде и идва. Това би бил наистина усещащият се протест – просто нашите данъци няма да ходят в бюджета. Не знам дали всеки народ си заслужава управляващите, но си мисля, че и държавата поне донякъде трябва да си заслужи хората.

Tags: , , ,

22 Responses to “2013-06-28 околопротестовско”

  1. Michel Says:

    Хм. Значи предлагаш едни 10-20-50-100 хилди човека, участници в днешните мирни протести, да си купим малък остров някъде и да се пренесем там, със все личния ни бизнес и семействата ни?! :-)

    Шантава идея! С нещо ми допада… макар че вероятно е трудно реализуема… :)

  2. Michel Says:

    (“хиляди”, пардон)

  3. Alexander Says:

    Точно това и става в “Атлас изправи рамене” на Айн Ранд, идеята наистина си я бива.

  4. magare Says:

    Това е изход, но само за тези, които ще се изнесат, защото държавата ще компенсира данъците със заеми и ще затъне още повече, а политиците, от които зависят решенията няма да се почувстват засегнати. Проблемът е как ще се организират 100к човека. Ако могат да се организират толкова много хора да се изнесат, защо да не се организират тука и да направят партия примерно, с която да се борят на терена на лошите – примерно като пиратската партия в Исландия, която вече е в парламента. Мен ми се вижда по реалистично като резервен вариант гражданското неподчинение.

  5. adm Says:

    Днес един собственик на просперираща средно голяма фирма с доста приличен оборот предложи на други собственици да забавят плащанията към държавата с цел да им светне.

  6. Стан Says:

    Аз също съм мислил по тази тема. Принципно и Нова Зеландия и Австралия са страхотни варианти. Чужденците се приемат добре и има много добри условия – както за живот така и за развитие. Отделно са сравнително отделечени от останалите проблемни места по света :)

  7. Стан Says:

    п.с. ако наистина вземе да се организира такъв “backup”, моля да ме включите и мен (:

  8. Филип Петров Says:

    Не е решение. Това, че ще намалеят данъците, съответно и приходите им от кражби, няма да ги трогне та чак да решат да станат честни и да си вършат работата както трябва. “Изходът от кризата чрез терминал 2” е само катализиране на процеса, не е решение на проблема.

    Истината е, че колкото политиците, толкова и нормалните хора крадат. То не е неплащане на осигуровки, търсене на контрабандни цигари, недеклариране на наеми, укриване на данъци… и края не му се види.

    Въпреки всичко нещата в България видимо се пооправят. Сравнете погрома в края на 90те, вижте какво е сега. Е, нямаме икономика като през соца – да сме трета в света държава по производството на електроника и само ние да произвеждаме повече военна техника от сегашния ЕС – но пък и хората разполагат с повечко парцалки и джунджурийки…

    Бъдещето само ще си покаже. Аз съм избрал принципа да не “работя за”, а доколкото мога сам да си определям живота и да не съм зависим от “работно място”. Тук съм успял да го постигна, затова и “Терминал 2” не ми е интересен на този етап.

  9. Филип Петров Says:

    П.П. В заглавието на последните две статии май си объркал месеца: “2013-07-28…”

  10. Иван Says:

    Те хората от доста време се изнасят, на правителството му е хак за това.

    Колкото повече време минава, толкова повече се убеждавам че с цивилизовани методи не можеш да махнеш от власт нецивилизовани корумпатори.

    Мисля че по-добре ще е всички протестиращи да си вземат отпуска и да обиколят парламента. Това поне е изпробвано 1997 година.

  11. Vasil Kolev Says:

    @Филип, да, оправих заглавието, явно пак не знам кога съм :)

    За нормалните хора не знам, аз не го правя и по някакви наблюдения повечето хора (поне около мен) не го правят.

    Иначе, според мен всякакъв бизнес може да бъде изнесен от България, някои по-трудно, някои по-лесно. Аз тръгвам от IT фирмите, за останалите може да помисли някой друг :)

    И да. Има подобрение от края на 90те. Лошото е, че за някои неща се връщаме назад, и не знам дали някой иска да се озове в едни времена с пълно мафиотско присъствие и средна работа икономика…

  12. Митьо Says:

    Аз съм категорично против подобна идея и докато мога, ще стоя да се боря тук. Да напусна значи да избягам, а не искам това. Докато имам сили да се боря, пряко и косвено, срещу простотиите, ще го правя. Който иска да се изнесе, е свободен да го направи, разбира се. Който иска да се бори, да ми се обади :)

  13. Филип Петров Says:

    Васил – аз също съм работил в IT сектора. Той беше и продължава да е “най-процъфтяващия” в България – поне заплатите са най-добри и е достатъчно масов. В това може би ще се съгласиш?

    Ха сега да си сложим ръка на сърцето и да кажем – колко IT фирми осигуряват работниците си на пълните заплати, които реално изплащат на работниците си? Ще отговоря – най-големите мастодонти го правят (но при тях схемата за печалба е друга – те са част от политиката) и чат-пат някой заблуден, който няма дълго да издържи на такава конкуренция.

    Преди 9-10 години беше масово да се осигуряват работниците на 400 лева, пък дори реално да взимаха 1600. Имах поглед не върху една-две фирми. Някъде по времето на “тройната ламя” успяха да вкарат някакъв регламент за минимални заплати по професии… та с голяма неохота започнаха да се преподписват договори на почти по двойно по-висока заплата – 800 лева. Ама пак реално взимаха много повече.

    А “freelancers” познаваш ли? Наскоро започнаха да ги притискат да си отчитат доходите получавани по PayPal-а, та започнаха да се стряскат и да си декларират каквото са получили. Само защото PayPal започнаха да спазват EU законодателството, не защото хората са станали по-честни.

    Излизаме извън IT сектора. Колко ООД-та и ЕООД-та има в България? А колко от собствениците им се осигуряват на повече от изисканите в закона “две минимални заплати”?

    Познаваш ли хора, които живеят под наем (говоря за жилище, а не офис)? А на колко от тях всеки месец хазяйна им дава квитанция с пореден номер и (цитирам) “Сметка за Изплатени Суми и Служебна Бележка по образци”?

    За менте цигарите, които споменах по-горе, да не говорим. Официалната статистика говори добре за нещата – контрабандата май скоро ще направи по-голям оборот от официалното производство…

    Колко автомобила са регистрирани “на инвалиди” знаеш ли? Доста са. А колко се възползват от намален данък, въпреки че от години нямат работещ катализатор – това вече брой не можеш да му хванеш.

    Изобщо бъркочът е голям. Много зор трябва докато се оправи. Винаги съм твърдял, че промяната трябва да започне “отдолу-нагоре”. Тези сегашните протести според мен показват именно такава промяна. От което определено съм щастлив! И дори лично на мен да не ми се иска ГЕРБ със своите “калинки” да се връща на власт, аз подкрепям тези протести.

  14. Филип Петров Says:

    П.П. Сетих се за още едно популярно и много оборотно място за спестяване на данъци – колко пъти в автосервиз са ти издавали касова бележка (извън официалните гаранционни сервизи естествено, където пък по-добре въобще да не стъпваш тъй или иначе)?

    Всички тези иначе малки примерчета се трупат ли трупат… и накрая напрежението трябва да избие отнякъде. Добави и кражбите на управленците (обществени поръчки, ДДС измами и т.н.) и положението става такова, каквото е.

  15. престъпник Says:

    По-добре да се аутсорсне правителството заедно с цялата администрация хахаха :)

  16. yradunchev Says:

    Бе това с аутсорсването на правителството не е толкова шантава идея, колкото изглежда на пръв поглед… В момента всъщност схемата е счупена – преди избори едни групи хора пишат едни програми, които всъщност са просто купчина празни лозунги и думи, струпани под едно заглавие, с ясното съзнание, че дори и да получат болшинството от гласовете на изборите, никой няма да им търси сметка какво от предложената “програма” са изпълнили. След самите избори, спечелилата група намира едни 12-15 човека, които назначава на министерски длъжности за четири години (в идеалния случай пълен мандат), голяма част от тези 15 човека нямат нищо общо с изготвянето на “програмата” с която са спечелени изборите, съответно не се чувстват обвързани и задължени, на всичкото отгоре не са отговорни пред никого извън стотината човека в парламента, които са ги назначили. Като резултат – това което се прилага на практика след изборите в управлението няма нищо общо с това за което хората са гласували. А ако приложим друга схема? Схемата на “обществените поръчки”? Събираме икономисти и други тесни специалисти с доказан професионализъм – в частния бизнес има такива, нали – и те разработват “бизнес план” за държавата, като взимат под внимание текущото състояние на нещата, условията и това къде искаме да стигнем след пет години, съответно набелязват цели, стъпки, етапи, контроли за следене на степента на изпълнение… След което обявяваме конкурс за изпълнение на този план – и от явилите се кандидати, по ясни критерии посочени в самия план, избираме тези, които са най-близо до желания краен резултат… даваме им власт за посочения период и следим контролните показатели, които показват до колко и как се изпълнява плана. Ако не се – уволняваме се. Защо държавата да не работи като частен бизнес? В известен смисъл тя и в момента е “частен” бизнес, но в сянка, натъмно и в полза на малка групичка хора… Просто да я поставим на светло…

  17. Филип Петров Says:

    А кой решава кой е “доказан специалист”?

    Не се опитвайте да откриете топлата вода. Вече я има. Само трябва да се научите как да я ползвате без да се парите.

  18. Радко Маджаров Says:

    Не трябват избори, трабват изпити! Независим контролиращ орган (експертни комисии от ЕС) подготвят кандидат-депутатски изпити по всички дисциплини (всички министерства). Всеки може да се запише, за които изпити иска. Министерските и депутатски позиции се попълват по успех. Ако оставим ситуацията с мафията и преписването, смятам че това ще осигури кадърни кадри и неподкупени млади лица!

  19. Филип Петров Says:

    Радко – и това, което ще направиш, е че сегашните вождове ще станат “изпитващи”, а правителството – техни марионетки.

    Не, идеята е друга. Има два основни стълба, по които трябва да се гради:

    Стълб 1: Взаимен контрол между институциите.

    Колкото повече независими институции има, толкова повече интереси се засичат, следователно се контролират един друг. Трябва ни по-силен съд, много по-силен президент, по-слаб министерски съвет, по-независимо (от министерския съвет) народно събрание. Ето това би направило реална промяна към положителна посока. Нека президента да има реално вето. Нека конституционния съд да може да се самосезира при откровени простотии и да може да ги спира бързо – в зародиш. Нека народното събрание и президента да могат да спират министерски решения при нужда.

    Стълб 2: Вътрешна конкуренция в партиите

    Един от главните проблеми в момента е, че самите партии са кофти. Имаме една върхушка от окопали се по върховете на партиите хора, които никога не слизат от там. Проблемът е, че изборното законодателство стимулира партиите да функционират така. Причината е, че няма никаква мажоритарност във вота.

    Не, категорично НЕ говоря за мажоритарни избори! Това би било нещо ужасно. Говоря за нужна доза мажоритарност във вота.

    Най-удачният според мен вариант е “листи с пропорционален вот със задължителни преференции” или “листи с пропорционален вот с нисък праг”. Един вид хората, които са симпатизанти на дадена партия, да могат да изхвърлят нейния лидер извън властта, ако той не им харесва. Освен това хората в листите стават не просто “пълнеж”, а стават реални играчи. Тоест и изборите ще станат по-интересни. Ще има по-активна агитация – ще има и по-активна работа. Партиите ще се раздвижат.

    Това в крайна сметка е нужно, за да може да се постигне някакъв вътрешен качествен контрол в самите партии. Без него също не може.

  20. Родопски абориген Says:

    Да направим 3D войничета с чипове в initlab и да ги пуснем към народното събрание :-)
    Аз поне мога да нося материалите.

  21. vasil Says:

    От 90-та досега са емигрирали 1,6 милиона, демек по 70 хиляди на година, близо до твоите 100 хиляди. Не виждам някой от политиците да се е трогнал дори и на йота. Все си я карат така през просото, даже самите политици стават все по-зле и по-зле.

    90-та поне имаше интелигентни, ерудирани хора като Петър Дертлиев, Фори Светулката и Филип Димитров, а сега — Бойко, Червеняков, Сидеров. Дори Луканов беше интелигентен, дет’ се вика кеф ти е да е те излъже, а сега за Станишев единствено може жал да ти стане какво леке е.

  22. Vasil Kolev Says:

    @vasil, е, тогава поне ще съм се изнесъл с хората, които харесвам и искам да общувам.
    (и сега се намират ерудирани политици, ама това е тема, която не ми се подхваща :) )

Leave a Reply